Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Orbán dal najavo pochybnosti o vstupe Ukrajiny do Únie, Bruselu pre to podľa neho chýba stratégia

06.10.2023, 10:33
Autor:
ČTKČTK

Dvadsaťsedmička musí o možnom rozšírení o Ukrajinu podľa Viktora Orbána najskôr viesť strategickú diskusiu, aby bolo jasné, prečo by to pre Európsku úniu malo byť dobré a aké by to malo následky.

Maďarský premiér Viktor Orbán má pochybnosti o rozšírení Európskej únie o Ukrajinu. Pred neformálnym summitom dvadsaťsedmičky pripomenul, že Európska únia sa nikdy nerozširovala o krajinu vo vojne. Možné prijímanie ďalších členov bude jednou z tém, o ktorej dnes v Granade budú šéfovia štátov a vlád Európskej únie diskutovať.

"Európska únia sa nikdy nerozširovala o krajinu vo vojne. Nevieme, aké má reálne hranice, koľko ľudí tam žije, takže je to ťažké," povedal Orbán.

Strategická diskusia

Dvadsaťsedmička musí o možnom rozšírení o Ukrajinu podľa neho najskôr viesť strategickú diskusiu, aby bolo jasné, prečo by to pre Európsku úniu malo byť dobré a aké by to malo následky. "Čo sa týka poľnohospodárstva, bezpečnosti, politiky súdržnosti," povedal šéf maďarskej vlády.

Predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová dnes v Granade novinárom povedala, že "domáce úlohy" si musia urobiť všetky strany a na rozšírenie sa pripravuje aj samotná Európska únia. Úniu exekutíva podľa nej pripraví analýzy v rôznych oblastiach tak, aby tiež únia bola na rozšírenie nachystaná.

image

Orbán chce zachrániť hospodársky rast. Maďarsko tlačí na banky, aby poskytovali viac úverov

Britský denník Financial Times pred pár dňami s odvolaním sa na vnútornú analýzu Európskej komisie napísal, že za súčasných pravidiel by Kyjev mal po vstupe do Európskej únie v ďalších siedmich rokoch nárok na približne 186 miliárd eur z peňazí Únie.

Niektoré členské krajiny únie by sa tak po prvý raz stali čistými platiteľmi do rozpočtu bloku. Interná analýza, s ktorou sa FT oboznámili, počítala s pravidlami platnými pre terajší viacročný rozpočet na roky 2021 až 2027 a Európskou úniou rozšírenou o Ukrajinu, Moldavsko, Gruzínsko a šesť balkánskych štátov.

Štatút kandidáta

Estónska premiérka Kaja Kallasová pri príchode na dnešné rokovanie v Granade poznamenala, že jej krajina rozšírenie únie podporuje. Krajiny, ktoré sa o vstup usilujú, sa už teraz podľa Kallasovej únii približujú, upravujú svoje právne systémy a snažia sa napríklad lepšie potierať korupciu.

"A my sme príklad. Prosperita našej krajiny a našich ľudí sa (po vstupe) zvýšila," poznamenala ministerská predsedníčka krajiny, ktorá do únie vstúpila v roku 2004 spoločne s radom ďalších štátov strednej a východnej Európy.

Ukrajina vlani spoločne s Moldavskom získala štatút kandidáta na vstup do Európskej únie. V decembri majú členské krajiny dvadsaťsedmičky rozhodnúť o tom, či s Kyjevom začať prístupové rozhovory. To by si vyžadovalo ich jednomyseľnú podporu, výhrady ale môže mať Maďarsko.

Pred začiatkom summitu dnes skomplikovali v centre Granady dopravu dve ekologické aktivistky, ktoré sa prilepili na hlavnú ulicu. Spôsobili tak dopravnú zápchu a komplikácie pre miestnych obyvateľov, kým ich policajti odlepili. Príchody politikov na summit to podľa spravodajkyne ČTK neovplyvnilo, hoci to bolo neďaleko Kongresového centra. Okolo neho je totiž uzavretá väčšia oblasť.

Na bezpečnosť v týchto dňoch dohliada v dvestotisícovej Granade asi 5500 policajtov, nad historickým mestom s jeho dominantou palácom Alhambra prelietajú drony a v meste sú vidieť aj policajti so psami.

01 - Modified: 2023-10-05 14:07:32 - Feat.: 1 - Title: Kto stopol ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine? Ja o tom nerozhodujem, bráni sa Čaputová 02 - Modified: 2023-10-04 21:23:01 - Feat.: 1 - Title: Nové členovia by Úniu stáli štvrť bilióna eur, ak by sa pridalo deväť krajín 03 - Modified: 2023-10-04 18:01:21 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by sa mohla stať členom Európskej únie do roku 2030, znie z Európskej rady 04 - Modified: 2023-10-03 14:36:17 - Feat.: 1 - Title: Európska únia by sa mala rozšíriť v záujme svojej bezpečnosti, vyhlásil český prezident
01 - Modified: 2024-05-08 20:46:57 - Feat.: - Title: Maďarsko podporuje každú iniciatívu za mier, povedal Orbán Zelenskému 02 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 03 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 04 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 05 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 01:26