Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a palestínsky prezident Mahmúd Abbás počas stretnutia v jordánskom Ammáne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blinken sa stretol s jordánskym kráľom, bude rokovať so šéfom palestínskej autonómie

13.10.2023, 11:00
Autor:
ČTKČTK

Blinken rozšíril svoju cestu z Izraela a Jordánska na všetky arabské krajiny Perzského zálivu a Egypt, čo z nej robí jeho najväčšiu návštevu regiónu od nástupu do funkcie v januári 2021.

Americký minister zahraničia Antony Blinken sa dnes v Ammáne stretol s jordánskym kráľom Abdalláhom II., informovala agentúra Reuters. Blinken sa v Jordánsku stretne aj so šéfom palestínskej autonómie Mahmúdom Abbásom.

Návšteva Jordánska je druhou zastávkou Blinkenovho doposiaľ najrozsiahlejšieho blízkovýchodného turné, ktoré sa koná v čase, keď sa Izrael zrejme pripravuje na rozsiahlu pozemnú ofenzívu v Pásme Gazy a vyzval obyvateľov severného mesta Gazy, aby sa evakuovali na juh.

Požiadavka Izraela na evakuáciu, ktorú by podľa OSN nebolo možné splniť "bez ničivých humanitárnych následkov", prichádza deň potom, čo Blinken navštívil Izrael a o konflikte rokoval s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

image

Americký minister obrany pricestoval na znak solidarity do Tel Avivu, čaká ho stretnutie s Netanjahuom

Americký prezident Joe Biden vyslal svojho najvyššie postaveného diplomata do regiónu, ktorý zachvátila najzávažnejšie eskalácie násilia za posledné roky po útoku palestínskych ozbrojencov Hamasu, ktorí zabili vyše 1300 ľudí. Odvetné útoky Izraela na Pásmo Gazy si vyžiadali podľa miestnych úradov najmenej 1500 životov.

Blinken rozšíril svoju cestu z Izraela a Jordánska na všetky arabské krajiny Perzského zálivu a Egypt, čo z nej robí jeho najväčšiu návštevu regiónu od nástupu do funkcie v januári 2021. Len dnes má Blinken navštíviť ďalšie tri krajiny: Katar, Bahrajn a Saudskú Arábiu, kde strávi noc. Pred odletom do Dohy sa má v Ammáne stretnúť aj s Abbásom.

"Pri každom z týchto rokovaní budeme naďalej naliehať na krajiny, aby pomohli zabrániť rozšíreniu konfliktu a využili svoj vplyv na Hamas na okamžité a bezpodmienečné prepustenie rukojemníkov," povedal Blinken na tlačovej konferencii v Tel Avive.

image

Netanjahu ukázal Blinkenovi fotografie mŕtvych detí, kancelária ich zdieľala na webe

"Budeme tiež diskutovať o tom, ako môžeme pokračovať v uskutočňovaní našej pozitívnej vízie regiónu, ktorý bude mierumilovnejší, prosperujúci, bezpečnejší a integrovanejší. A to je vlastne voľba, ktorá so sobotnými akciami Hamasu v niektorých ohľadoch ešte viac zostrila," dodal.

Podľa Washingtonu bolo pri útokoch Hamasu zabitých najmenej 25 Američanov a ďalší sú pravdepodobne medzi desiatkami rukojemníkov, ktorí boli odvezení do Gazy.

Zástupca zvláštneho vyslanca USA pre záležitosti rukojemníkov Steve Gillen odcestoval spolu s Blinkenom do Izraela a zostane na mieste, aby podporil úsilie o ich oslobodenie, uviedol americký minister zahraničia.

Pásmo Gazy sa vo štvrtok priblížilo k humanitárnej katastrofe, počet mŕtvych vzrástol na viac ako 1500 a životne dôležité zásoby sa vyčerpali po tom, čo Izrael uvalil na oblasť "totálnu blokádu" dodávok vody, elektriny a potravín.

Izrael tiež vyhlásil, že ju nepreruší, kým nebudú prepustení všetci rukojemníci. Možno pozemná invázia do Pásma Gazy, kde žije 2,3 milióna ľudí a ktorých Izrael teraz oblieha, však predstavuje vážne riziko, pretože Hamas drží desiatky zajatcov.

01 - Modified: 2023-10-12 12:49:02 - Feat.: 1 - Title: Hamas je ako Islamský štát, povedal Netanjahu. Vždy budeme pri vás, sľúbil Blinken 02 - Modified: 2023-10-12 08:37:20 - Feat.: 1 - Title: Biden sa bojí druhého Afganistanu. Washington má v Izraeli kvôli jednej veci maslo na hlave 03 - Modified: 2023-10-12 07:55:14 - Feat.: 1 - Title: Do Izraela priletel americký minister zahraničia Blinken, rokovať bude aj s palestínskym prezidentom
01 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 02 - Modified: 2024-04-13 20:31:47 - Feat.: - Title: Jordánsko kvôli bezpečnosti uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre všetky lietadlá 03 - Modified: 2024-04-02 19:55:15 - Feat.: - Title: Blinken: Dennodenne sa snažíme zabrániť dodávkam zbraní do Ruska z iných krajín 04 - Modified: 2024-03-10 14:38:30 - Feat.: - Title: USA a Jordánsko nad Pásmom Gazy zhodili ďalšiu humanitárnu pomoc. Armáda stavia dočasné mólo 05 - Modified: 2024-03-05 13:23:49 - Feat.: - Title: Jordánsko uskutočnilo svoje najväčšie letecké zhadzovanie pomoci do Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:12