Následky zbombardovania nemocnice v Gaze. FOTO: Reuters
StoryEditor

VIDEO: Izrael zverejnil zábery a nahrávku, ktoré majú dokazovať, že nestojí za zničením nemocnice v Gaze

18.10.2023, 09:53
18.10.2023, 11:34
Autor:
ČTKČTKchocho

Jordánsko po zásahu nemocnice zrušilo na stredu plánovaný summit s USA, Egyptom a Palestínčanmi.

Izraelská armáda zdieľala zábery z dronu, ktoré podľa nej potvrdzujú, že nestoja za utorkovým výbuchom v nemocnici v Gaze. Z útoku sa navzájom obviňuje s islamistickým hnutím Hamas. Zásah nemocnice si podľa tamojších zdravotníkov vyžiadal okolo päťsto obetí.

Izrael zverejnil zábery, ktoré majú dokazovať, že nestojí za zničením nemocnice v Gaze. ZDROJ: X/Israel Defense Forces

Okrem záberov armáda Izraela zverejnila tiež údajnú nahrávku konverzácie bojovníkov teroristickej organizácie Islamský džihád, ktorá má podľa nej taktiež dokazovať, že práve táto organizácia je zodpovedná za vybombardovanie nemocnice.

Izraelská armáda v utorok uviedla, že podľa jej analýz nemocnicu zasiahla zle fungujúca raketa, ktorú vypálilo palestínske hnutie Islamský džihád a chcelo ju zasiahnuť izraelské územie. Palestínske úrady však tvrdia, že sa nemocnica stala terčom izraelského bombardovania.

image

Zásah nemocnice v Gaze má vyše päťsto obetí. Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom

Zásah nemocnice vyvolal protesty na Blízkom východe. Demonštranti sa zišli pred veľvyslanectvom USA v libanonskom Bejrúte alebo ambasádami Francúzska a Británie v iránskom Teheráne. V jordánskom Ammáne sa tisíce protestujúcich pokúsili dostať k izraelskému veľvyslanectvu. Demonštrácia bola hlásená aj z tureckého Istanbulu či irackého Bagdadu.

Jordánsko po zásahu nemocnice zrušilo na stredu plánovaný summit s USA, Egyptom a Palestínčanmi. Mal sa ho zúčastniť aj jordánsky kráľ Abdalláh II. a americký prezident Joe Biden, ktorý je teraz na ceste do Izraela.

Biden chce v Izraeli klásť „tvrdé otázky“

Biely dom v stredu uviedol, že Biden chce izraelským predstaviteľom počas svojej návštevy položiť aj tvrdé otázky. Pýtať sa ale bude ako skutočný priateľ Izraela, podotkol hovorca John Kirby. Podľa neho sa chce Biden dozvedieť viac o cieľoch a plánoch Izraela na nasledujúce dni a týždne. Očakáva sa, že Izrael začne pozemnú operáciu v Pásme Gazy.

image

Odporný vojnový masaker, povedal Abbás o zásahu nemocnice. Izrael podľa neho prekročil všetky hranice

O humanitárnej situácii v tomto úzkom pobrežnom pásme, kde na území menšom ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, sa Biden s izraelskými činiteľmi chce tiež baviť. Kirby verí, že sa do oblasti, ktorá je teraz prakticky odrezaná od sveta, čoskoro podarí dostať humanitárnu pomoc.

V Izraeli sa Biden stretne aj s rodinami obetí útoku Hamasu zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1400 životov, väčšinou civilistov, a odštartoval súčasné boje. Izraelská armáda v odvete za tento úder bombarduje Pásmo Gazy. Nálety, ktoré podľa izraelskej vlády cielia na pozície Hamásu, si už vyžiadali tritisíc obetí.

Lídri žiadajú vyšetrenie výbuchu v nemocnici

„Som zdesený zábermi tohto výbuchu v nemocnici v Gaze. Boli zranení a zabití nevinní civilisti. Naše myšlienky sú s rodinami obetí,“ uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz. Zároveň vyzval na dôkladné vyšetrenie výbuchu v nemocnici. Scholz má v stredu rokovať v Egypte, v utorok sa v Izraeli stretol okrem iného s premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Zásah nemocnice odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ľutoval straty mnohých palestínskych životov. „Nič nemôže ospravedlniť útok na nemocnicu. Nič nemôže ospravedlniť cielený útok na civilistov,“ uviedol Macron a zdôraznil, že incident musí byť prešetrený.

Šéfka Európskej komisie von der Leyenová vyhlásila, že zásah nemocnice je neospravedlniteľný a vinníci musia byť hnaní na zodpovednosť. Po vyšetrení veci a „ochrane nevinných civilistov v Pásme Gazy“ volá aj britský minister zahraničia James Cleverly.

01 - Modified: 2023-10-18 06:22:16 - Feat.: 1 - Title: Izrael sľubuje humanitárnu zónu na juhu Pásma Gazy. Ešte v utorok ho bombardoval 02 - Modified: 2023-10-17 21:30:15 - Feat.: 1 - Title: Podľa úradov v Gaze zomrelo pri útoku na nemocnicu najmenej 500 ľudí, Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom 03 - Modified: 2023-10-17 20:59:13 - Feat.: 1 - Title: Krajiny Blízkeho východu odsúdili nálet na nemocnicu v Gaze 04 - Modified: 2023-10-17 20:24:20 - Feat.: 1 - Title: Palestínsky prezident v reakcii na výbuch nemocnice v Gaze zrušil stretnutie s Bidenom 05 - Modified: 2023-10-17 20:06:27 - Feat.: 1 - Title: Civilistov treba chrániť po celom svete, zdôraznil predseda Európskej rady Michel
01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 18:35:00 - Feat.: - Title: Duchovný vodca Iránu Chameneí sa vyslovil za "vrátenie Palestíny Palestínčanom" 04 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 05 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 05:02