Ľudia dostávajú pomoc v nemocnici Shifa po izraelskom nálete na neďalekú nemocnicu Al-Ahli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zásah nemocnice v Gaze má vyše päťsto obetí. Izrael a Palestínčania sa vinia navzájom

18.10.2023, 09:39
Autor:
ČTKČTKttytty

Do ulíc na protest proti náletu vyšli Palestínčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu, a to okrem iného v mestách Nábulus a Džanín.

Viac ako päťsto ľudí zahynulo pri výbuchu v nemocnici v Gaze. Palestínske úrady z útoku vinia izraelskú armádu. Tá sa však obhajuje, že za útokom je palestínsky Islamský džihád. Odpálil rakety, ktoré leteli okolo nemocnice a zasiahli ju.

Celkový počet palestínskych obetí za desať dní bojov prekročil tritisíc. Ďalších až 1200 ľudí leží pod troskami zničených domov a čaká na záchranu. Vyslobodzovacie práce komplikuje bombardovanie aj nedostatok techniky.

VIDEO: Zábery ukazujú moment výbuchu nemocnice v Gaze

"Je to masaker"

Pôvodne predstavitelia miestnej civilnej obrany informovali po izraelskom nálete ľudí na nemocnici Al-Ahlí v meste Gaza o tristo mŕtvych. Podľa aktuálneho vyhlásenia ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy je vyše päťsto mŕtvych.

Lekár Zijád Šahádá, ktorý pôsobí v Gaze, povedal, že nemocnica bola pokladaná za bezpečné miesto, kde sa ukrývali civilisti, ktorí utiekli zo svojich domovov. "Mŕtvych je teraz cez päťsto, ale myslíme, že ich bude cez tisíc. Je to masaker," povedal televízii Al-Džazíra.

Izraelská armáda uviedla, že podľa jej spravodajských informácií v nemocnici v Gaze nastal výbuch, ktorý spôsobila raketa hnutia Islamský džihád. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa médií vyhlásil, že za výbuch môžu "barbarskí teroristi", nie izraelské obranné sily.

image

Odporný vojnový masaker, povedal Abbás o zásahu nemocnice. Izrael podľa neho prekročil všetky hranice

"Je tam veľa vzdušných úderov, veľa zlyhaní rakiet a množstvo klamlivých správ Hamasu," poznamenal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari podľa denníka The Times of Israel.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás kvôli náletu na nemocnicu vyhlásil trojdňový smútok. V palestínskom Ramalláhu proti nemu demonštrujú ľudia. S protestujúcimi sa stretla polícia a podľa Al-Džazíra sa strieľalo.

Bývalý šéf Hamasu Chálid Mišál kvôli útoku apeloval na stúpencov, aby protestovali pred izraelskými ambasádami. Hamas nálet na nemocnicu označil za vojnový zločin. "V nemocnici boli stovky chorých a zranených a ľudí, ktorí boli prinútení opustiť svoje domovy," uviedol vo vyhlásení.

Líder Hamasu Ismáíl Haníja vyzval Palestínčanov, aby sa postavili izraelskej okupácii na Západnom brehu Jordánu a osadníkom.

Celkový počet palestínskych obetí izraelského bombardovania v Pásme Gazy za desať dní sa podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva vyšplhal na tritisíc. Medzi mŕtvymi je najmenej 940 detí a 1 032 žien, uviedol mediálny úrad radikálneho hnutia Hamas.

Palestínčania protestujú

„Masaker v nemocnici Al-Ahlí nemá v našej histórii obdobu. Zatiaľ čo v minulých vojnách a dňoch sme boli svedkami tragédií, to, čo sa odohralo dnes v noci, sa rovná genocíde,“ uviedol v utorok hovorca palestínskej civilnej obrany Mahmúd Basal.

Do ulíc na protest proti náletu podľa Al-Džazíry vyšli Palestínčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu, a to okrem iného v mestách Nábulus a Džanín. V Ramalláhu stovky ľudí podľa agentúry AFP požadovali odstúpenie šéfa palestínskej samosprávy Mamúda Abbása a podľa televízie AL-Džazíra na mieste prepukla streľba a zavládol absolútny chaos.

Agentúra Reuters píše, že palestínske bezpečnostné zložky proti demonštrantom použili slzný plyn a zábleskové granáty. Abbás podľa palestínskeho zdroja agentúry AP zrušil chystané stredajšie stretnutie s Bidenom v Jordánsku a vracia sa do Ramalláhu, kde sídli palestínska vláda.

image

Palestínsky prezident v reakcii na výbuch nemocnice v Gaze zrušil stretnutie s Bidenom

„Je to genocída. Vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite zasiahlo a zastavilo tento masaker. Mlčanie už nemožno akceptovať,“ uviedla vo vyhlásení Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP). Tá zároveň zvolala mimoriadne konanie. Mnoho palestínskych frakcií medzitým vyzvalo na protestný generálny štrajk.

Al-Džazíra píše, že útok na nemocnicu zvyšuje tlak na amerického prezidenta Bidena pred jeho stredajšou návštevou Izraela. Podľa televízie Biely dom v posledných dňoch začal viac zdôrazňovať potrebu riešiť humanitárnu situáciu v pásme Gazy.

Egypt útok dôrazne odsúdil. Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že civilistov je potrebné chrániť všade po celom svete.

Po predchádzajúcich náletoch stále čaká pod troskami budov na záchranu a vyslobodenie až 1 200 ľudí, uviedli palestínske zdravotnícke úrady. Počet ľudí zavalených pod obytnými domami odhadujú podľa tiesňových volaní, ktoré dostali.

„Toľkokrát zdravotníci hovoria, že počujú krik obetí, ale nemôžu s tým nič robiť,“ povedal Muhammad abú Selmia, generálny riaditeľ nemocnice Šifa, najväčšieho zdravotníckeho zariadenia v Gaze.

Izrael odrezal nemocnice od vody aj elektriny

Desiatky obetí pochovaných pod zničenými budovami vrhajú svetlo na problémy záchranných tímov v Gaze, ktoré sa snažia zachraňovať životy, zatiaľ čo sú odrezané od internetu a mobilných sietí, dochádza im palivo a sú vystavené neustálym leteckým útokom.

Izrael po útoku Hamasu uvalil na Gazu blokádu, ktorou prerušil prístup preľudneného pásma k vode, elektrine a palivu. Zdravotnícke úrady varovali, že bez humanitárnej pomoci sa nemocnice a pohotovostné služby čoskoro zrútia. Nemocnice fungujúce na záložné generátory tvrdia, že majú dostatok paliva maximálne na ďalší deň alebo dva.

„Skaza je taká intenzívna, že pod troskami sú v tejto chvíli stovky mŕtvych,“ povedal hovorca palestínskej civilnej obrany, ktorá zabezpečuje pohotovostné služby, Mahmúd Basal. „Kde sú arabské krajiny? Kde je zvyšok sveta? Prosíme vás, zachráňte nás pred týmto šialenstvom,“ žiadal.

Vidím tie najhoršie veci, hovorí lekár

V pondelok ráno zasiahli izraelské vojenské lietadlá sídlo civilnej obrany v meste Gaza a zabili sedem zdravotníkov, ktorí sa pripravovali na záchrannú misiu, uviedlo ministerstvo vnútra. Na hojne zdieľaných videozáznamoch z následkov útoku sa vyčerpaní zdravotníci krčia na zadných sedadlách zakrvavenej sanitky s hlavou v dlaniach.

„Zamerali sa na stredisko pre sanitky,“ kričal jeden z nich. „Nie sú tu žiadne zbrane. Nie sú tu žiadni bojovníci. Nie je tu nič, nič než civilisti,“ dodal.

Izraelská armáda sa k náletu bezprostredne nevyjadrila, ale v minulosti tvrdila, že bojovníci Hamasu využívajú nemocnice a záchranné služby ako ochranné krytie. Izraelčania tvrdia, že sa zameriavajú iba na miesta s infraštruktúru využívanú Hamasom a ďalšími militantnými skupinami.

image

Civilistov treba chrániť po celom svete, zdôraznil predseda Európskej rady Michel

Od začiatku vojny bolo pri práci zabitých ďalších 16 zdravotníkov, uviedol tlačový úrad vlády v Gaze.

„Som neustále vydesený, samozrejme že som. Som človek,“ opísal palestínsky lekár Abu Aish z nemocnice Al Awda v severnej Gaze, kde lekári odmietli izraelský vojenský príkaz na evakuáciu zo začiatku tohto týždňa. „Vidím tie najhoršie veci, aké si dokážete predstaviť,“ povedal.

Rovnako ako väčšina zdravotníkov strávil Abú Aiš posledné dni v nemocničnom sanitnom boxe, kde sa na pár hodín vyspal a potom sa vrátil k svojej vyčerpávajúcej práci. Hovorí, že mohutné výbuchy, ktoré sa rozliehali utečeneckým táborom Džabalíja na severe krajiny, kde žije, boli veľmi zlé.

Kvôli bombardovaniu nefungujú dve z troch hlavných mobilných liniek v Gaze, kvôli čomu Aiš so svojou rodinou nehovoril už päť dní. „Chýba mi tak veľmi, až to bolí,“ povedal o svojich siedmich deťoch a desiatich vnúčatách. „Ale toto je moje poslanie. Rešpektujem to,“ popísal Aiš svoju prácu pre spravodajskú agentúru AP.

Zranených vyslobodzujú zo sutín holými rukami

Záchranári vzhľadom na náročné podmienky nemôžu zachrániť všetkých. Tridsaťsedemročný obyvateľ Gazy Ali Ahad opísal, ako so svojimi priateľmi zachraňoval zranených z trosiek jedného zo zničených domov v susedstve.

„Máte ľudí ako my, ktorí používajú ruky, a my máme s takými vecami nulové skúsenosti,“ povedal. „Nie je tu žiadna infraštruktúra. Nie je tu žiadna kapacita.“

On a jeho priatelia vybehli von v papučiach, preosievali trosky a snažili pomocou diek sa z nich dostať muža a ženy pokryté krvou. Keď uvideli sanitku rútiacu sa ulicou k nemocnici Šifa, prenasledovali ju a búšili na jej okná, aby zastavila a oni mohli svojich susedov vtlačiť dovnútra.

image

Nemocnice v Gaze sú preplnené živými aj mŕtvymi. Ak vypadne elektrina, novorodenecké oddelenie to nezvládne

Záchranári hovoria, že sa snažia zachrániť čo najviac životov. V každom okamihu sa ale vzhľadom na neustále bombardovanie môže stať, že budú musieť zachraňovať sami seba.

Medzi šestnástimi zdravotníkmi, ktorí za posledný týždeň zahynuli, boli aj štyria pracovníci palestínskeho Červeného polmesiaca. Letecké údery minulú stredu narazili do ich sanitiek na dvoch rôznych miestach. Traja z tých, ktorí toho dňa zahynuli, čakali na evakuáciu civilistov v Džabalíji.

„Z tej straty som mal traumu,“ povedal ich kolega Salem Abu Al-Khair. Bombardovanie pokračovalo aj počas rozhovoru pre agentúru AP.

Izrael je pripravený Hamas zlikvidovať

Dobré správy sú pre zdravotníkov v Gaze vzácne. Vo štvrtok, potom čo nálety zasiahli Džabalíju, našiel Abú Aiš pod sutinami matku objímajúcu malé dieťa. Matka bola spolu s ostatnými členmi rodiny v zrútenej budove zabitá. Chlapec, ktorému boli necelé tri roky, prežil.

Abu Aiš ho vytiahol zo sutín a odniesol do sanitky. Bol celý od hliny, ale úplne zdravý. „Tieto okamihy mi dávajú vôľu pokračovať,“ povedal. „To je moja práca. Nikdy nechcem nechať zomrieť jediné také dieťa.“

Izrael od 7. októbra zaútočil na približne päťtisíc cieľov spojených s radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy a zároveň zrušil „veľké množstvo“ ďalších úderov v snahe zabrániť palestínskym civilným obetiam.

V dôsledku brutálneho útoku Hamasu, po ktorom zahynulo vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, je Izrael odhodlaný palestínsku islamistické hnutie v Pásme Gazy zlikvidovať. Hovorca izraelskej armády Richard Hecht v utorok uviedol, že Izrael sa pripravuje na ďalšie fázy vojny s Hamasom, nemusí to ale byť pozemná ofenzíva.

Izrael začal už krátko po nečakanom útoku Hamasu presúvať ťažkú techniku a vojakov k hraniciam s Pásmom Gazy, ktoré Hamas od roku 2007 ovláda a odkiaľ útok na Izrael viedol. Vláda tiež krátko po útoku povolala do služby viac ako 300-tisíc záložníkov, čo je najväčší odvod v histórii krajiny.

01 - Modified: 2023-10-18 06:22:16 - Feat.: 1 - Title: Izrael sľubuje humanitárnu zónu na juhu Pásma Gazy. Ešte v utorok ho bombardoval 02 - Modified: 2023-10-17 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: VEĽKÁ ANALÝZA: Kde spravil Izrael chybu? Brutálnemu útoku Hamasu sa dalo predísť 03 - Modified: 2023-10-17 14:47:56 - Feat.: 1 - Title: Šéf vojenskej rozviedky priznal zodpovednosť za zlyhanie pri rozsiahlom útoku Hamasu na Izrael 04 - Modified: 2023-10-17 14:08:34 - Feat.: 1 - Title: Izrael podľa medzinárodných organizácií použil v Pásme Gazy muníciu s bielym fosforom, Jeruzalem to odmietol 05 - Modified: 2023-10-17 11:11:20 - Feat.: 1 - Title: Mestská bitka v Gaze z roku 2014 naznačuje podobu očakávanej pozemnej ofenzívy Izraela proti Hamasu 06 - Modified: 2023-10-17 10:40:46 - Feat.: 1 - Title: Ak izrael bude pokračovať v zločinoch v Gaze, hnutie odporu zasiahne, tvrdí najvyšší duchovný vodca Iránu
01 - Modified: 2024-04-28 10:55:54 - Feat.: - Title: Delegácia Hamasu v pondelok dorazí do Káhiry na rozhovory o prímerí 02 - Modified: 2024-04-28 10:18:44 - Feat.: - Title: Izraelský minister národnej bezpečnosti bol po nehode prepustený z nemocnice 03 - Modified: 2024-04-28 09:11:04 - Feat.: - Title: Izraelská armáda oznámila zásahy desiatok cieľov v Pásme Gazy. Zasiahli vojenskú infraštruktúry 04 - Modified: 2024-04-28 08:24:44 - Feat.: - Title: Francúzsko plánuje predstaviť návrhy na odvrátenie vojny medzi Hizballáhom a Izraelom 05 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 14:35