Švédsky premiér Ulf Kristersson a belgický premiér Alexander De Croo vzdávajú hold obetiam streľby v Bruseli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Musíme chrániť hranice Únie, žiada po útoku v Bruseli belgický premiér

18.10.2023, 14:54
Autor:
ČTKČTK

Premiéri Belgicka a Švédska si v Bruseli uctili pamiatku obetí pondelkového teroristického útoku.

V Európskej únii je potrebné viac spolupracovať a zabezpečiť lepšiu ochranu vonkajších hraníc aj politiku návratu neúspešných žiadateľov o azyl do krajín pôvodu. Na spoločnej tlačovej konferencii so švédskym premiérom Ulfom Kristenssonom to uviedol belgický predseda vlády Alexander de Croo.

Predtým obaja politici v Bruseli uctili pamiatku obetí pondelkového teroristického útoku. Zahynuli pri ňom dvaja švédski občania, tretí bol zranený.

"V boji proti extrémizmu stojíme so Švédskom bok po boku. Je to boj za slobodu, demokraciu, za rešpekt medzi ľudskými bytosťami. Môžeme mať rozdielne názory, ale nikdy to nesmie viesť k násiliu," uviedol belgický premiér.

image

Terorista v Bruseli zastrelil dvoch švédskych fanúšikov, po zásahu polície zomrel

Ako dodal, ide o boj, ktorý nie je jednoduchý, ale zároveň "boj, ktorý vyhráme a vyhráme ho spoločne". V súvislosti s lepšou koordináciou v rámci Európskej únie a s témou migrácie spomenul, že práve Belgicko bude od januára predsedať Rade EÚ a jej snahou bude úspešne dotiahnuť do konca teraz prejednávaný migračný balík.

"Chcú nás zastrašiť, odmietajú prijať náš spôsob života, odmietajú hodnoty, ktoré uznávame. My sa ale svojich hodnôt nevzdáme," uviedol na adresu útočníka Kristensson. Zdôraznil tiež, že Európska únia musí byť schopná chrániť svoje hranice.

Po boku oboch premiérov stála na tlačovej konferencii aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Tá tiež doplnila, že je potrebné vylepšiť a spoločne koordinovať politiku návratu neúspešných žiadateľov o azyl.

Doteraz podľa nej platilo, že jednotlivci považovaní za bezpečnostnú hrozbu, ktorí neuspeli so žiadosťou o azyl, boli požiadaní, aby krajiny opustili dobrovoľne.

image

Švédsko musí posilniť svoju bezpečnosť, povedal premiér po bruselskej streľbe

"To musíme urgentne zmeniť. Európska komisia v tejto súvislosti navrhla, že členské štáty musia mať právomoc osobu považovanú za bezpečnostnú hrozbu donútiť, aby odišla," povedala von der Leyenová.

EÚ podľa nej musí tiež viac spolupracovať s krajinami pôvodu a tranzitu. "Musíme to byť my Európania, kto si určí, kto prichádza do EÚ a za akých okolností," dodala.

Obaja premiéri pred tlačovou konferenciou navštívili miesto, kde sa odohral pondelkový útok. Za zvuku hudby položili pri pietnom mieste obrie vence a tiež aj švédsky dres a švédsku žltú futbalový šál. Obeťami útoku sa stali futbaloví fanúšikovia, ktorí dorazili do Bruselu na kvalifikačný zápas svojho tímu s Belgickom o postup na majstrovstvá Európy.

01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 05 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:28