Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Wlachovský. FOTO: HN/Miroslav Gruber
StoryEditor

Diplomati EÚ hovoria o potrebe humanitárnej pauzy na Blízkom východe, tvrdí Wlachovský

23.10.2023, 18:51
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničných vecí potvrdil, že počas debát diplomati ostro odsúdili teroristické útoky Hamasu na Izrael.

Situácia na Blízkom východe a pokračujúca ruská agresia voči Ukrajine boli dominantnými témami pondelňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu. Po skončení rokovaní to uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský, informuje spravodajca TASR.

Wlachovský potvrdil, že počas debát o situácii na Blízkom východe diplomati členských štátov EÚ ostro odsúdili teroristické útoky Hamasu na Izrael.

Predmetom debát bola aj pripravovaná invázia izraelskej armády do pásma Gazy, pričom Rada ministrov vyzvala na upokojenie situácie, prepustenie rukojemníkov a ocenila vytvorenie humanitárneho koridoru pre dodávky pomoci civilnému obyvateľstvu v pásme Gazy.

image

V rukách holandskej polície skončilo 19 propalestínskych aktivistov. Blokovali vstup do budovy ICC

"Zhodli sme sa na tom, že niečo ako humanitárna pauza bude potrebné prijať aj preto, aby sme pomohli obyvateľom Gazy. Ide o to, aby sme znížili do najmenšej možnej miery počet civilných obetí," vysvetlil Wlachovský.

Podľa jeho slov je situácia na Blízkom východe znepokojujúca a spoločnou zodpovednosťou krajín EÚ v tejto chvíli je nájsť spôsob, ako zamedziť hroziacemu regionálnemu konfliktu, zabrániť eskalácii a šíreniu násilia.

Zároveň zdôraznil, že všetky krajiny EÚ sa zhodli, že Izrael má právo na svoju obranu po teroristických útokoch, ktoré zažil. Dodal, že viacerí diplomati a politici z krajín Únie vycestovali do blízkovýchodného regiónu, o kríze diskutujú aj arabské krajiny medzi sebou a sú štáty, ktoré majú nejaký vplyv na Hamas, čo treba využiť na upokojenie situácie.

Rokovania o pokračujúcej ruskej agresii proti Ukrajine boli podľa neho s dôrazom na dlhodobú podporu zo strany EÚ a jej členských štátov. Wlachovský ocenil doterajší reformný pokrok zo strany Kyjeva, na čo má nadviazať tzv. rozširovací balík Európskej komisie pre Ukrajinu.

V tomto smere vyzdvihol pomoc Slovenska v konkrétnych oblastiach, ako je zabezpečenie energetických potrieb Ukrajiny v nadchádzajúcich zimných mesiacoch a humanitárne odmínovanie.

image

ANALÝZA: Priemyselná zóna prekvitala, Gaza mala byť Singapurom Stredomoria. Potom sa všetko pokazilo

"Napriek zložitej situácii na Blízkom východe si nemôžeme dovoliť, aby to odpútalo našu pozornosť od Ukrajiny. Ruská agresia pretrváva a my musíme tomu venovať adekvátnu pozornosť a adekvátne zdroje na to, aby sa Ukrajina dokázala ubrániť," odkázal.

Po skončení zasadnutia Rady EÚ sa po prvýkrát konalo stretnutie ministrov zahraničných vecí Únie s ich rezortnými partnermi z krajín Strednej Ázie. Wlachovský spresnil, že cieľom tejto iniciatívy, pri ktorej zrode stálo aj Slovensko, je posilniť vzájomné partnerstvo oboch strán v súčasnom napätom globálnom prostredí.

01 - Modified: 2023-10-23 16:24:16 - Feat.: 1 - Title: Ďalší balíček pre Gazu: Británia pošle humanitárnu pomoc za 20 miliónov libier 02 - Modified: 2023-10-23 15:36:52 - Feat.: 1 - Title: Ceny ropy klesajú. Investori naďalej vyhodnocujú situáciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2023-10-23 14:39:18 - Feat.: 1 - Title: Izraelská centrálna banka nezmenila úrokové sadzby napriek vojne s Hamasom 04 - Modified: 2023-10-23 13:38:57 - Feat.: 0 - Title: Veľká analýza: Palestínsky problém už v staroveku? Nie, konflikt v Izraeli má sotva sto rokov
01 - Modified: 2024-05-11 09:52:09 - Feat.: - Title: Operácia pokračuje. Izraelská armáda vyzvala na evakuáciu v ďalších oblastiach mesta Rafah 02 - Modified: 2024-05-11 06:22:27 - Feat.: - Title: Európski prezidenti vyzývajú voličov, aby v eurovoľbách bránili demokraciu 03 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu 04 - Modified: 2024-05-10 17:48:36 - Feat.: - Title: Slovensko bolo za posilnenie Palestíny v OSN, aby podporilo mierové riešenie, vyhlásil Blanár 05 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 05:51