Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Martin Palkovič
StoryEditor

Eurokomisia navrhla opatrenia na riešenie kritického nedostatku liekov v Únii, podporuje solidaritu krajín

24.10.2023, 17:13
Autor:
TASRTASR

Do konca roka vznikne únijný zoznam kritických liekov, ktorý pomôže pri analýze dodávateľského reťazca vybraných liekov, a z tejto analýzy vyplynie, kde sú potrebné dodatočné opatrenia.

Európska komisia prijala v utorok súbor opatrení, ktorý má už od tejto zimy účinnejšie brániť kritickému nedostatku liekov v Európskej únii a zmierňovať ho. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia pripomenula, že nedávny nedostatok liekov, kam možno zaradiť aj výpadok niektorých antibiotík počas minulej zimy, svedčí o potrebe koordinovať opatrenia a lepšie riešiť výzvy v oblasti dodávok liekov a zvýšenia dlhodobej odolnosti európskych dodávateľských reťazcov.

Zabezpečenie dodávky liekov

Osobitný dôraz sa kladie na najkritickejšie lieky, v ktorých prípade musí byť v Európskej únii vždy zaistená ich bezpečná dodávka.

V záujme lepšej prípravy na zimu už Európska únia prijala množstvo opatrení. Úrad Európskej únii pre pripravenosť a reakcie na núdzové zdravotné situácie a Európska agentúra pre lieky dentifikovali kľúčové antibiotiká, v ktorých prípade predpokladajú riziko nedostatku, a zaviedli sa opatrenia na zabezpečenie ich dostupnosti.

image

Zdravotné poisťovne namietli preplácanie lieku na spinálnu muskulárnu atrofiu

Podľa Eurokomisie je však potrebné urobiť viac, preto navrhla nové opatrenia. Napríklad nový európsky dobrovoľný mechanizmus solidarity v oblasti liekov, ktorý upozorňuje ostatných členov Európskej únie, že určitý členský štát potrebuje nejaký liek.

Do konca roka vznikne únijný zoznam kritických liekov, ktorý pomôže pri analýze dodávateľského reťazca vybraných liekov, a z tejto analýzy vyplynie, kde sú potrebné dodatočné opatrenia.

Flexibilný zoznam

Pomôcť má aj flexibilnejší regulačný rámec. Členské štáty môžu využiť výnimky, medzi ktoré patrí predĺženie použiteľnosti lieku alebo rýchle povolenie iných alternatív, a tak umožniť, aby sa lieky včas dostali k pacientom. Pripravované usmernenie Európskej únie o verejnom obstarávaní liekov sa zasa zameria na posilnenie bezpečnosti dodávok.

Novinkou bude spoločné celoúnijné obstarávanie antibiotík a liečebných prípravkov na boj proti respiračným vírusom pre potreby nasledujúcej zimy.

Členské štáty, agentúra EMA a Eurokomisia už iniciovali opatrenia na podporu navrhovanej farmaceutickej reformy, ktorých cieľom je predchádzať rizikám súvisiacim s kritickým nedostatkom liekov a zmierňovať ich.

Preklenutie období výpadkov

V záujme diverzifikácie dodávok, ako aj stimulovania a modernizácie výroby kritických liekov má eurokomisia v úmysle zriadiť Alianciu pre kritické lieky a začiatkom roka 2024 ju uviesť do prevádzky.

Vnútroštátne orgány, zástupcovia priemyslu a občianskej spoločnosti, Eurokomisia a agentúry Európskej únie budú môcť vďaka nej koordinovať opatrenia na úrovni Únie zamerané na preklenutie výpadkov liekov a posilniť slabé miesta v dodávateľskom reťazci.

image

Aká bude nová ministerka zdravotníctva? Aj Einstein zmôže len to, čo dovolí koalícia, tvrdí Zajac

Komisia má v pláne pripraviť podmienky pre možné prijatie budúceho zákona o kritických liekoch. Do konca tohto roka spustí prípravnú štúdiu pre posúdenie vplyvu takéhoto zákona.

V prvom polroku 2024 Eurokomisa v spolupráci s členskými štátmi vypracuje spoločný strategický prístup k vytváraniu zásob liekov. Podporí tiež medzinárodnú spoluprácu a zriadi sieť medzinárodných partnerov, čo je kľúčom k zabezpečeniu dostupnosti liekov v Európskej únii a na celom svete.

01 - Modified: 2023-10-23 05:58:59 - Feat.: 1 - Title: Aká bude nová ministerka zdravotníctva? Aj Einstein zmôže len to, čo dovolí koalícia, tvrdí Zajac 02 - Modified: 2023-10-21 17:30:39 - Feat.: 1 - Title: Praktický lekár: čím sú starší pacienti v obvode, tým viac je zbytočných návštev 03 - Modified: 2023-10-18 14:52:03 - Feat.: 0 - Title: Terapia behom funguje ako antidepresívum, ukázal výskum​. Má to však háčik
01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 15:45