Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský veľvyslanec pri OSN vyzval Guterresa, aby okamžite odstúpil

25.10.2023, 09:40
Autor:
ČTKČTK

António Guterres v Bezpečnostnej rade útoky palestínskych radikálov tvrdo odsúdil ako strašné, zároveň ale poznamenal, že sa nestali vo vzduchoprázdne.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyzval generálneho tajomníka tejto svetovej organizácie Antónia Guterresa, aby okamžite odstúpil z funkcie. Vystupňoval tak izraelskú kritiku za Guterresove utorkové slová, že útok Hamasu na Izrael "nevznikol vo vákuu" a že Palestínčania trpeli 56 rokov "dusivou okupáciou".

Dnes ráno veľvyslanec uviedol, že Izrael kvôli výrokom pozastavil vydávanie víz predstaviteľom OSN. Guterres neskôr uviedol, že utrpenie Palestínčanov neospravedlňuje útoky Hamasu.

Útoky sa nestali vo vzduchoprázdne

Guterres v Bezpečnostnej rade útoky palestínskych radikálov, ktoré si 7. októbra vyžiadali na 1400 životov, tvrdo odsúdil ako "strašné", zároveň ale poznamenal, že sa "nestali vo vzduchoprázdne".

"Palestínčania boli 56 rokov vystavení dusivej okupácii. Videli, ako im neustále zaberajú pôdu osadníci a boli sužovaní násilím, ich ekonomika bola utlmená, boli vysídľovaní a ich domy boli ničené. Nádeje na politické riešenie ich ťažkej situácie zmizli," uviedol tiež.

"Pán generálny tajomník, v akom svete to žijete?," opýtal sa v reakcii v Bezpečnostnej rade Guterresa izraelský minister zahraničia Eli Kohen.

image

ANALÝZA: Priemyselná zóna prekvitala, Gaza mala byť Singapurom Stredomoria. Potom sa všetko pokazilo

Podľa izraelskej tlače sa dnes Guterres snažil svoje výroky zmierniť. "Pocit krivdy palestínskeho ľudu nemôže odôvodniť hrozné útoky (hnutia) Hamas," napísal Guterres na sociálnej sieti X. "Tieto strašné útoky nemôžu ospravedlniť kolektívny trest pre palestínsky ľud," uviedol ďalej Guterres.

Veľvyslanec blízkovýchodnej krajiny potom na X napísal, že generálny tajomník, ktorý "prejavuje pochopenie pre kampaň masového vraždenia detí, žien a starcov", nemôže viesť OSN. "Vyzývam ho, aby okamžite rezignoval," poznamenal tiež s tým, že s ľuďmi, ktorí prejavujú súcit so zverstvami Hamasu, nemá cenu hovoriť.

Izrael pozastavil vydávanie víz 

Dnes ráno Erdan uviedol, že Izrael neudelí nové víza predstaviteľom OSN, píše portál The Times of Israel. "Už sme odmietli poskytnúť víza zástupcovi generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi," uviedol Erdan. Dodal, že nastal čas "udeliť lekciu" zástupcom OSN.

Už v utorok preto podľa serveru denníka Haarec tlačil minister Kohen na izraelské rodiny, ktorých príbuzných Hamas uniesol, aby sa s Guterresom nestretávali. Niektoré tak ale predsa len urobili.

image

Boží hnev 2: Mosad a Šin Bet idú spolu po elite Hamasu, Izrael berie pomstu vážne

Na Izrael, ktorý Pásmo Gazy, z ktorého Hamas útočil, masovo bombarduje, apeloval vo vyjadrení na portáli Medium tiež bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý tiež tvrdo skritizoval "hrozivý útok" Hamasu.

"Pri bombardovaní Gazy už zahynuli tisíce Palestínčanov, medzi nimi mnoho detí. Státisíce ľudí boli vyhnané zo svojich domovov. Rozhodnutie izraelskej vlády odrezať zajaté civilné obyvateľstvo od potravín, vody a elektriny hrozí nielen zhoršením narastajúcej humanitárnej krízy, ale mohlo by ďalej zatvrdiť postoje Palestínčanov na celé generácie, oslabiť celosvetovú podporu Izraela, "je presvedčený Obama.

01 - Modified: 2023-10-25 06:00:47 - Feat.: 1 - Title: Do južného Izraela prenikli ozbrojenci Hamasu, využili tunel pod morom 02 - Modified: 2023-10-24 19:38:43 - Feat.: 1 - Title: Palestínsky prezident Abbás vyzval Macrona, aby zastavil agresiu Izraela v pásme Gazy 03 - Modified: 2023-10-24 15:02:06 - Feat.: 1 - Title: Takmer dve tretiny zdravotníckych zariadení v Gaze prestali fungovať, elektriny je nedostatok 04 - Modified: 2023-10-24 11:02:37 - Feat.: 1 - Title: Zbili ma palicami, sieť tunelov pripomínala pavučinu, popísala prepustená Izraelčanka
01 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:34