Oleg Carjov v roku 2014. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Proruského ukrajinského politika Carjova podľa ruských médií postrelili

27.10.2023, 13:06
Autor:
ČTKČTK

Carjov bol v máji v neprítomnosti odsúdený na Ukrajine na 12 rokov odňatia slobody za verejné výzvy na konanie proti územnej celistvosti krajiny a na zvrhnutie ústavného zriadenia.

Proruský ukrajinský politik, bývalý poslanec Oleg Carjov, sa nachádza v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, čo bol postrelený. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na Vladimíra Rogova, pôsobiaceho v Ruskom dosadenej okupačnej správe Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Rogov nespresnil, kde sa streľba odohrala.

Atentát na jedného z najznámejších predstaviteľov proruských separatistov vo východoukrajinskom Donbase bol spáchaný pri jeho dome v Jalte na anektovanom Kryme, uviedla neskôr ruská redakcia BBC s odvolaním sa na neoficiálne ruské zdroje.

"Oleg je vo veľmi vážnom stave, momentálne je na jednotke intenzívnej starostlivosti. Bol postrelený," uviedol Rogov na sociálnej sieti podľa agentúry Reuters a vyzval pravoslávnych veriacich, aby sa za Carjova modlili.

Reuters pripomenul skôr kolujúce zvesti, že Moskva po minuloročnom vpáde ruských vojsk na Ukrajinu uvažovala o Carjovovi ako o šéfovi bábkovej vlády v Kyjeve. Sám Carjov to však v denníku The Financial Times poprel ako celkom zábavný nápad, pretože "nie je dosť dôležitý".

Carjov bol v máji v neprítomnosti odsúdený na Ukrajine na 12 rokov odňatia slobody za verejné výzvy na konanie proti územnej celistvosti krajiny a na zvrhnutie ústavného zriadenia, pripomenul ruský denník Kommersant. na svojom webe.

image

Fico súhlasil, že do rozpočtu Únie pošleme o 400 miliónov viac. Pri miliardovej pomoci Ukrajine má podmienky

Carjovovo meno figuruje aj v sporoch o ruskú speváčku Annu Netrebkovú, ktoré kritici vyčítajú, že sa nedostatočne dištancovala od ruského prezidenta Vladimíra Putina a od ruskej invázie na Ukrajinu. Speváčka na október pripravovala vystúpenie v pražskom Obecnom dome, čo vyvolalo nesúhlas. Netrebková po dohode s usporiadateľmi nakoniec koncert odriekla. Ruská služba stanice BBC následne uviedla, že umelkyňa sa po zrušení koncertu sťažovala na cenzúru a na to, že rozhodnutie bolo urobené pod politickým tlakom.

Netrebková dlhodobo žije v Rakúsku, ale v minulosti pomáhala Putinovi pri prezidentských voľbách, nechala sa fotografovať s vlajkou as predstaviteľmi proruských separatistov na Ukrajine a darovala milión rubľov separatistickému vodcovi Olegovi Carjovovi.

Po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári čelila na Západe bojkotu koncertov. Následne síce odsúdila vojnu proti Ukrajine, ale od Putina sa nedištancovala. Potom, čo odsúdila špeciálnu vojenskú operáciu, ako Moskva nazýva inváziu, začali byť podľa BBC ale rušené aj jej predstavenia v Rusku.

01 - Modified: 2023-10-27 09:12:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási nálet dronov na juhu krajiny, Rusko v Kurskej oblasti. Zasiahli infraštruktúru Kyjeva 02 - Modified: 2023-10-27 08:46:43 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko nevládze a nechce podporovať Ukrajinu, vyhlásil Orbán
01 - Modified: 2024-05-10 18:16:10 - Feat.: - Title: V núdzi spoznáš priateľa. Prezidentka v Kyjeve vyzdvihla pomoc Slovákov a nezlomnosť Ukrajincov 02 - Modified: 2024-05-10 17:16:18 - Feat.: - Title: Zbrane, munícia, aj obrnené vozidlá. Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-10 16:32:20 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, oficiálne rezignoval 04 - Modified: 2024-05-10 14:34:33 - Feat.: - Title: Rusi narazili na odpor. Ukrajina je pripravená čeliť útoku v Charkovskej oblasti, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 21:10