Generálny tajomník OSN Antonio Guterres. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Strecha sveta sa prepadáva. Šéf OSN na návšteve Himalájí vyzval na zastavenie klimatických zmien

30.10.2023, 16:33
Autor:
TASRTASR

Topenie ľadovcov môže najskôr spôsobiť ničivé záplavy, no ľadovce môžu neskôr vyschnúť, ak nepríde k zmenám.

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok svet, aby "zastavil šialenstvo" súvisiace s klimatickými zmenami. Spravil tak počas návštevy regiónov v Himalájach, ktoré zápasia s rýchlo sa topiacimi ľadovcami, píše agentúra AFP.

Video: Himaláje od výšky 20 000 stôp

"Strecha sveta sa prepadáva," uviedol Guterres počas návštevy regiónu Khumbu v Nepále. Poukázal pritom na to, že táto himalájska krajina prišla len za približne 30 rokov už o takmer tretinu ľadu. "Ľadovce sú zmrznuté nádrže vody - tie tu v Himalájach zásobujú vodou viac než miliardu ľudí. Keď sa zmenšujú, zmenšuje sa aj tok riek," uviedol šéf OSN.

Ľadovce v Himalájach a Hindúkuši sú dôležitým zdrojom vody pre približne 240 miliónov ľudí žijúcich v horských regiónoch, ako aj pre ďalších 1,65 miliardy ľudí žijúcich v ázijských údoliach pod týmito pohoriami.

image

V Konžskej demokratickej republike sa podľa OSN nachádza rekordných 6,9 milióna vnútorne vysídlených osôb

Ľadovce poháňajú tiež desať najdôležitejších riečnych systémov sveta vrátane Gangy, Indusu, Žltej rieky či Mekongu a priamo alebo nepriamo sú tak zdrojom potravy, energie, čistého vzduchu či práce pre miliardy ľudí.

Vedci pritom upozorňujú na to, že ľadovce sa v súčasnosti pre klimatické zmeny topia rýchlejšie než kedykoľvek predtým, a mnohé komunity ľudí sú tak vystavené nepredvídateľným a finančne nákladným katastrofám.

"Dnes som tu, aby som zo strechy sveta zvolal: Zastavte toto šialenstvo," vyhlásil Guterres. Poukázal pritom na to, že je potrebné "skončiť dobu fosílnych palív".

Topenie ľadovcov môže najskôr spôsobiť ničivé záplavy, no ľadovce môžu neskôr vyschnúť, ak nepríde k zmenám. "V budúcnosti sa môže tok veľkých himalájskych riek ako Indus, Ganga a Brahmaputra zredukovať. To by znamenalo katastrofu," upozornil Guterres.

image

Ministerka obrany vyzvala na vystúpenie Česka z OSN. Tvrdí, že organizácia podporuje teroristov

Svet sa od industriálnych čias oteplil o takmer 1,2 stupňa a je možné pozorovať mnohé javy extrémneho počasia vrátane intenzívnych vĺn horúčav, sucha či búrok. Najviac zasiahnutí týmito zmenami sú pritom ľudia žijúci v chudobných krajinách,.

"Musíme konať teraz, aby sme ochránili ľudí v prvej línii a znížili nárast celosvetovej teploty na 1,5 stupňa, aby sme odvrátili ten najhorší klimatický chaos," dodal šéf OSN.

01 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-05-01 07:45:00 - Feat.: - Title: Izraelská pozemná operácia v Rafahu by bola nevýslovnou katastrofou, varuje OSN 04 - Modified: 2024-04-29 05:57:52 - Feat.: - Title: Rakúsko zvolalo konferenciu o autonómnych zbraňových systémoch 05 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 13:35