Dominik Feri. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Česká štátna zástupkyňa chce pre exposlanca Feriho obžalovaného zo znásilnenia tri roky väzenia

31.10.2023, 12:20
Autor:
TASRTASR

Český exposlanec Dominik Feri od začiatku vinu popiera, všetky skutky sa podľa neho stali so súhlasom oboch strán.

Štátna zástupkyňa Petra Gřivnová navrhla pre českého exposlanca Dominika Feriho, ktorý je obžalovaný z dvoch znásilnení a jedného pokusu o znásilnenie, trest okolo troch rokov väzenia a priznanie nároku na náhradu nemajetkovej ujmy pre poškodené. Uviedla to v utorok vo svojej záverečnej reči, informuje spravodajkyňa TASR na základe portálov Seznam Zprávy a iDNES.cz.

Jedinou poľahčujúcou okolnosťou podľa nej je, že Feri ešte nebol za žiadny trestný čin potrestaný. Ako priťažujúcu okolnosť označila napríklad jeho chýbajúcu sebareflexiu. Gřivnová zopakovala, že poškodené ženy sú dôveryhodné a ani v jednom prípade nejde o falošné obvinenie, pretože naň nemali motív.

Feri od začiatku vinu popiera, všetky skutky sa podľa neho stali so súhlasom oboch strán. Vo výpovediach žien sa snažil nájsť rozpory a čítaním správ s poškodenými chcel dokázať, že s ním komunikovali aj po danom skutku a nič trestné sa teda nestalo. Rozsudok by mohol zaznieť vo štvrtok.

image

Som nevinný, vypovedal pred súdom český exposlanec Feri obžalovaný zo znásilnenia

Obžaloba opisuje tri skutky, pričom pri dvoch Feri – ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice – podľa nej znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy.

Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, aj preto mu pri preukázaní viny hrozí vyššia trestná sadzba, a to desať rokov väzenia. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu Českej republiky. Feri údajne v kuchynke snemovne obťažoval svoju stážistku.

Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol.

01 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 02 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 03 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 04 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 19:33