Dominik Feri. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Súd uznal českého exposlanca Feriho vinným, dostal tri roky väzenia za znásilnenie

02.11.2023, 09:34
02.11.2023, 11:22
Autor:
TASRTASR

Dominik Feri ešte pred vynesením rozsudku zopakoval, že trvá na svojej nevine.

Súd uznal českého exposlanca Dominika Feriho vinným v prípade dvoch znásilnení a jedného pokusu o znásilnenie. Vinný je vo všetkých bodoch obžaloby, za čo mu súd uložil trest tri roky väzenia. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Na základe stanice ČT24 informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Okrem toho dostal Feri súhrnný finančný trest viac ako pol milióna korún (vyše 20-tisíc eur) ako nemajetkovú ujmu pre obete. Podľa portálu iDNES.cz ide o čiastky 300-tisíc, 150-tisíc a 60-tisíc korún.

Počas výsluchov poškodených sa nahlas smial

Podľa sudkyne Lenky Hájkovej Ferimu priťažilo, že skutky spáchal ako verejne známa osoba a chýba aj jeho ospravedlnenie. Súd tiež negatívne zhodnotil jeho správanie počas výsluchov poškodených. Feri ich počúval vo vedľajšej miestnosti a podľa Hájkovej sa smial tak nahlas, že to bolo počuť do súdnej siene. Dve z poškodených to označili za veľmi negatívny zážitok.

Exposlanec sa proti rozsudku na mieste odvolal, o prípade tak bude rozhodovať Mestský súd v Prahe. "Samozrejme som sklamaný," komentoval rozsudok Feri. Vo výpovediach poškodených bolo podľa neho veľa rozporov. "Ak sa súd v situácii tvrdenie proti tvrdeniu rozhodol takto, tak veríme v to, že odvolací súd k našim dôkazným návrhom prihliadne," dodal

Štátna zástupkyňa Petra Gřivnoná je s rozsudkom spokojná. Pripomenula, že výšku trestu okolo troch rokov pre Feriho sama v záverečnej reči navrhla.

image

Česká štátna zástupkyňa chce pre exposlanca Feriho obžalovaného zo znásilnenia tri roky väzenia

Trval na svojej nevine

O vynesenie rozsudku mali veľký záujem médiá. Súd pre obmedzenú kapacitu súdnej siene prostredníctvom žrebu určil, ktoré médiá budú môcť robiť kamerový záznam. Feri ešte pred vynesením rozsudku zopakoval, že trvá na svojej nevine.

Jeho obhajkyňa Zuzana Smítková v utorok v záverečnej reči uviedla, že jediným poškodeným v tejto kauze je Feri. Kauza mu zničila osobný aj pracovný život a preto požadovala oslobodenie spod obžaloby v plnom rozsahu.

Obžaloba opisuje tri skutky. Pri dvoch Feri ešte ako študent Právnickej fakulty Univerzity Karlovej a člen zastupiteľstva mesta Teplice znásilnil vo svojom byte v Prahe dve ženy.

Jedna z nich mala v tom čase 17 rokov, za čo mu hrozila vyššia trestná sadzba. Tretí skutok, klasifikovaný ako pokus o znásilnenie, sa podľa obžaloby odohral v Poslaneckej snemovni Parlamentu Českej republiky, kde Feri v kuchynke obťažoval svoju stážistku.

Svedectvá viacerých žien, ktoré opisovali svoje skúsenosti s nevhodným správaním vtedajšieho politika, sa objavili v médiách pred voľbami do Poslaneckej snemovne v roku 2021. Pred súd sa nakoniec dostali tri z nich. Feri sa po medializácii vzdal poslaneckého mandátu, odstúpil z kandidátky a prerušil svoje členstvo v strane TOP 09. Z verejného života sa stiahol.

01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 04 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 05 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:03