Sanitka prechádza popri polámaných stromoch v parku počas búrky Ciaran v belgickom Gente. FOTO: Reuters
StoryEditor

Búrka Ciarán si vyžiadala životy v Nemecku, Holandsku i Belgicku

02.11.2023, 14:38
02.11.2023, 17:05
Autor:
ČTKČTK

Nemecká meteorologická služba vydala varovanie pred búrkou najmä pre časti pobrežia Severného mora.

 V Nemecku, Holandsku a Belgicku si dnes vyžiadala spolu tri obete búrky nazývanej v západnej Európe Ciarán. Vo všetkých troch prípadoch zabíjali vyvrátené stromy. Tlakovú níž sprevádza silný nárazový vietor s rýchlosťou až okolo 110 kilometrov za hodinu. Len v Holandsku boli kvôli počasiu zrušené stovky letov.

Vyvrátený strom v dôsledku búrky dnes zabil na kopci Rammelsberg v severnej časti Nemecka mladú ženu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na hasičský zbor v dolnosaskom Goslare.

Silný nárazový vietor

Žena bola na Rammelsbergu, vysokom vyše 600 metrov, v sprievode svojich dvoch detí a manžela, keď jej padajúci strom spôsobil smrteľné zranenia. Záchranári už ju nedokázali oživiť.

Podľa nemeckých hasičov je búrka, označovaná v Nemecku ako Emir, výrazne silnejšia, ako sa čakalo. Nemecká meteorologická služba vydala varovanie pred búrkou najmä pre časti pobrežia Severného mora. Taktiež pri Baltickom mori fúka silný vietor.

image

K prielivu La Manche dorazila najhoršia búrka za desiatky rokov, má prvú obeť

Strom vyvrátený v dôsledku búrky Ciarán zabil jedného človeka v meste Venray na juhovýchode Holandska, uviedla na sieti X miestna polícia. Na viacerých ďalších miestach padajúce stromy ľudí zranili, okrem iného jednu ženu v Haagu. Inde zasiahli padajúce vetvy a stromy cyklistov.

Tiež v Belgicku sa odohralo podobné nešťastie, keď strom v parku v meste Gand spadol na dvoch ľudí a jedného z nich zabil. Druhému zlomil nohu, uviedla dnes miestna polícia podľa denníka Le Soir, podľa ktorého bol dotyčný mŕtvy už pri príchode záchranárov. Miestne poriadkové sily vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali parkom a cintorínom.

V Holandsku zrušili stovky letov 

V Holandsku boli podľa DPA kvôli blížiacej sa búrke Ciarán zrušené stovky letov, oznámil dnes podľa DPA hovorca amsterdamského letiska Schiphol. Cestujúci sa musia pripraviť aj na meškanie.

Kvôli očakávaným prudkým nárazom vetra bola zastavená lodná doprava medzi Severným morom a riekou Westerschelde na juhozápade Holandska. Nevyplávajú ani niektoré trajekty na ostrovy v pobrežnom Waddenskom mori.

Holandská meteorologická služba vyhlásila druhý najvyšší, oranžový, stupeň varovania pre juhozápadnú provinciu Zeeland a regióny na severomorskom pobreží. Meteorológovia tam počítajú s nárazmi vetra až s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu. V oblasti zostali preventívne zatvorené niektoré školy.

Orkánová níž zasiahla podľa DPA v noci na dnes tiež Belgicko, kde si vynútila obmedzenia dopravy a početné zásahy hasičov. Od polnoci bola zastavená doprava v prístave mesta Gent a niektoré lety do Antverp a v opačnom smere boli odklonené na bruselské letisko. S tým sa počíta aj v piatok, ak vietor nepoľaví.

Na bruselskom letisku dnes bola kvôli búrke otvorená iba jedna pristávacia dráha, čo viedlo k meškaniam.

01 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 02 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 03 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 04 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 05 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:08