Izraelská armáda útoky odmieta. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelské údery v Gaze zasiahli Francúzsky kultúrny inštitút i kanceláriu tlačovej agentúry AFP

03.11.2023, 21:23
Autor:
ČTKČTK

Paríž požaduje vysvetlenie, čo viedlo izraelskú armádu k tomuto rozhodnutiu. Tá však útoky popiera.

Francúzsky inštitút v Pásme Gazy bol pred niekoľkými dňami zasiahnutý pri izraelskom nálete. Uviedlo to dnes francúzske ministerstvo zahraničia, ktoré o tom informoval Izrael.

Paríž požiadal izraelské úrady, aby ho bezodkladne informovali o tom, čo viedlo k tomuto rozhodnutiu. V čase zásahu sa v priestoroch inštitútu nenachádzal žiadny zamestnanec ani francúzsky občan.

VIDEO: Úder otriasol administratívnou budovou AFP v pásme Gazy.

Aj agentúra AFP dnes oznámila, že vo štvrtok pri izraelských úderoch zasiahli aj jej kanceláriu v Gaze. Izraelská armáda poprela, že by stála za týmto útokom, pri ktorom nikto nebol zranený.

"Izraelské úrady nás informovali, že Francúzsky inštitút v Gaze bol terčom izraelského úderu. Požiadali sme ich, aby nás bezodkladne vhodnými prostriedkami informovali o hmatateľných dôkazoch, ktoré toto rozhodnutie motivovali," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia.

"Dnes sme zverejnili skutočnosť, že Francúzsky kultúrny inštitút v Gaze bol pred niekoľkými dňami zasiahnutý spôsobom, ktorý vzbudzuje náš údiv a nepochopenie," uviedla šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonna pri návšteve v nigérijskom hlavnom meste Abuji.

image

Izrael sa priznal k útoku na sanitku v pásme Gazy, údajne ju používal Hamas

Jej rad tiež vyjadril veľké znepokojenie nad vysokým počtom civilných obetí v Pásme Gazy a vyzval na humanitárne prímerie. "Ochrana civilistov je morálnym imperatívom aj medzinárodnou povinnosťou. Civilné obyvateľstvo v Gaze nesmie platiť za zločiny Hamasu. Nesmieme padnúť do pasce extrémistov, ktorí chcú vyvolať nenávisť u budúcich generácií," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Agentúra AFP dnes uviedla, že jej kanceláriu v Gaze vo štvrtok značne poškodil úder. Nikto z ôsmich zamestnancov AFP, ktorí tam obvykle pracujú, nebol v tom čase v kancelárii, uviedla agentúra.

Tlačová agentúra zdieľala video zachytávajúce okamih úderu, ktorý sa odohral vo štvrtok niekoľko minút pred poludním.

Hovorca izraelskej armády oznámil tlačovej agentúre, že "nedošlo k žiadnemu úderu IDF na budovu" v Gaze.

Generálny riaditeľ AFP Fabrice Fries uviedol, že agentúra "čo najdôraznejšie odsudzuje tento útok na svoju kanceláriu v Gaze".

"Poloha kancelárie je všetkým známa a v posledných dňoch sme na ňu niekoľkokrát upozorňovali práve preto, aby sme takémuto útoku zabránili a mohli pokračovať v robení videí priamo na mieste. Dôsledky takéhoto útoku by boli zničujúce, keby sa tím AFP z mesta neevakuoval," dodal.

image

ANALÝZA: Jeden? Dva? Tri? Alebo aj päť? Na koľkých frontoch Izrael čaká vojnu

Izraelská armáda Pásmo Gazy ostreľuje av posledných dňoch v ňom vykonáva aj pozemné operácie v reakcii za útok Hamásu zo 7. októbra, kedy palestínski ozbrojenci zabili vyše 1 400 ľudí a ďalších zhruba 240 uniesli.

Podľa palestínskych úradov spravovaných Hamasom pri izraelských úderoch doteraz zahynulo viac ako 9-tisíc ľudí. Izraelská armáda vo štvrtok navyše uviedla, že mesto plne obkľúčila, a premiér Benjamin Netanjahu povedal, že izraelské jednotky sa už dostali ďalej ako len za okraj mesta.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

01 - Modified: 2023-11-03 19:07:14 - Feat.: 1 - Title: Izrael sa priznal k útoku na sanitku v pásme Gazy, údajne ju používal Hamas 02 - Modified: 2023-11-02 10:22:02 - Feat.: 1 - Title: Chucpe premiér. Netanjahu je uprostred vojny na odstrel, Izraelčania mu neveria 03 - Modified: 2023-11-02 08:29:14 - Feat.: 1 - Title: Egypt z pásma Gazy pomôže evakuovať približne sedemtisíc cudzincov 04 - Modified: 2023-11-01 15:50:00 - Feat.: 1 - Title: Bombardovanie Gazy poškodilo desaťtisíce budov, ukazujú satelitné snímky
01 - Modified: 2024-04-27 19:38:59 - Feat.: - Title: Macron chce otvoriť diskusiu o európskej obrane. Ráta aj s jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2024-04-27 19:07:39 - Feat.: - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje do Saudskej Arábie. Čakajú ho rokovania o Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-27 13:47:20 - Feat.: - Title: Izraelské sily zabili neďaleko mesta Džanín dvoch Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-27 05:17:45 - Feat.: - Title: Hamas zvažuje izraelský návrh na prímerie, Egypt je pripravený na neho zatlačiť 05 - Modified: 2024-04-26 19:54:12 - Feat.: - Title: Odstraňovanie trosiek v Pásme Gazy môže trvať 14 rokov, odhaduje OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:46