StoryEditor

Zelenskyj vulgárne urazil Putina, keď vysvetľoval, prečo Ukrajina ďalej bojuje. Zvažuje novú stratégiu

06.11.2023, 12:41
Autor:
dttdttČTKČTK

Ukrajinský prezident pre NBC uviedol, že si uvedomuje, že vojna medzi Izraelom a Hamasom znamená, že Washington teraz čelí žiadostiam o poskytnutie finančných prostriedkov a zdrojov v dvoch konfliktoch.

Ukrajinci nie sú pripravení odovzdať svoju slobodu zas*anému teroristovi Putinovi, povedal v nedeľu stanici NBC ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten počas interview apeloval na ďalšiu americkú pomoc pre svoju krajinu a pozval na návštevu exprezidenta Donalda Trumpa. Reagoval tak na jeho slová, že by v prípade znovuzvolenia ukončil vojnu na Ukrajine za 24 hodín.

„Mám veľa sily. Ale aj keď sa cítim silný a mám dosť energie, neznamená to, že chceme bojovať celý život, pretože cena je príliš vysoká. Vojna si berie to najlepšie z nás – najväčších hrdinov, najlepších mužov, ženy aj deti. Ale nie sme pripravení dať svoju slobodu tomu zas*anému teroristovi Putinovi. Preto bojujeme,“ odpovedal Zelenskyj na otázku, či sa niekedy cíti porazený.

image

Zelenskyj dostal najťažšiu otázku, akú mohol

Nemyslí si, že uviazli v slepej uličke

Ukrajinská hlava štátu tiež odmietla tvrdenie, že sa vojna s Ruskom po 20 mesiacoch dostala do slepej uličky, čo v minulom týždni naznačil náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

„Mysleli si, že nás dostanú do šachu, ale to sa nestalo. Nemyslím si, že ide o patovú situáciu,“ uviedol Zelenskyj a znovu požiadal USA o zaslanie viacerých zbraní.

Spojené štáty od vlaňajšieho februára poskytli Ukrajine vojenskú, humanitárnu a finančnú pomoc vo výške 75 miliárd dolárov. Rozsiahla ofenzíva, ktorú Kyjev začal v júni na juhu krajiny, ale doteraz zaostáva za očakávaniami spojencov. To niektorých z nich vedie ku kritike ohľadom vedenia vojny a vyvoláva pochybnosti o schopnosti Ukrajiny zvíťaziť.

„Zvažujeme zmeny v našej stratégii. Naša armáda prichádza s rôznymi plánmi, s rôznymi operáciami, aby sme postupovali rýchlejšie a nečakane zasiahli Ruskú federáciu,“ uviedol Zelenskyj minulý týždeň. Pripustil, že postup Ukrajiny vo vojne je pomalý a je poznať únavu, ale trval na tom, že ukrajinská armáda je „stále motivovanejšia ako všetci Rusi, ktorí nás prišli zabiť“.

Ukrajinský prezident pre NBC uviedol, že si uvedomuje, že vojna medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas znamená, že Washington teraz čelí žiadostiam o poskytnutie finančných prostriedkov a zdrojov v dvoch konfliktoch. Zároveň obvinil Rusko, že je sponzorom Hamasu a hrá rolu v oboch vojnách.

image

Zelenskyj sa cíti zradený, je bez nálady, na poradách už nevtipkuje. Niektorí jeho poradcovia chcú rokovať

Trumpovi všetko vysvetlím za 24 minút

Zelenskyj počas rozhovoru tiež reagoval na slová amerického exprezidenta Trumpa, že by obratom vojnu na Ukrajine ukončil. „Pozývam prezidenta Trumpa k nám. Keď sem bude môcť prísť, bude mi stačiť 24 minút, aby som mu vysvetlil, že túto vojnu nemôže vyriešiť, nemôže priniesť mier kvôli ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi,“ konštatoval.

Podľa Zelenského je mier možný iba vtedy, keď Ukrajina dostane späť okupované územia a „našu nezávislosť“. "Nie som pripravený hovoriť s teroristami, pretože ich slovo nič neznamená," povedal neskôr o vyjednávaní s Rusmi.

Trump, ktorý je favoritom na zisk nominácie Republikánskej strany do prezidentských volieb konaných o rok, zatiaľ nešpecifikoval, akým spôsobom by chcel koniec vojny na Ukrajine vyrokovať. V májovej diskusii na televízii CNN napríklad uviedol, že by sa stretol so Zelenským a Putinom, a zároveň vyjadril pochybnosti o adekvátnosti súčasnej americkej pomoci Kyjevu.

Zelenskyj v nedeľu uviedol, že s americkým exprezidentom o veci nehovoril a že nevie, či by USA v prípade jeho znovuzvolenia ďalej Ukrajinu podporovali. Zároveň amerických politikov vyzval na uvoľnenie ďalších prostriedkov na boj proti Rusku. „Keď nás Rusko všetkých zabije, zaútočí na štáty NATO a vy budete posielať do vojny svojich synov a dcéry,“ povedal.

Jeho slová prichádzajú v čase, keď sa republikánska väčšina v americkej Snemovni reprezentantov stavia odmietavo k žiadosti amerického prezidenta Joea Bidena o vyčlenenie ďalších viac ako 60 miliárd dolárov (56 miliárd eur) na podporu Ukrajiny. Vláda uvádza, že absencia nových prostriedkov už ovplyvňuje poskytovanie vojenského vybavenia, veľká časť Američanov však doterajší rozsah americkej podpory považuje za prehnaný.

01 - Modified: 2023-11-04 17:24:18 - Feat.: 1 - Title: Vojna nie je v slepej uličke, chránime našich vojakov, vyhlásil Zelenskyj. Tlak na rokovania s Ruskom necíti 02 - Modified: 2023-11-04 16:04:27 - Feat.: 1 - Title: Dosiahli ste mnohé míľniky, Von der Leyenová pochválila Ukrajinu za uskutočnené reformy 03 - Modified: 2023-11-04 06:50:09 - Feat.: 1 - Title: Ruským jednotkám sa možno podarí obkľúčiť mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, vraví Kyjev 04 - Modified: 2023-11-03 14:20:24 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj zvažuje vypísanie prezidentských volieb v roku 2024, uviedol Kuleba 05 - Modified: 2023-11-01 05:55:22 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Ukrajinský boj o Čierne more vstúpi do dejín 06 - Modified: 2023-10-29 09:30:19 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Ukrajina sa ocitli v patovej situácii a mali by rokovať, tvrdí Lukašenko 07 - Modified: 2023-10-27 17:50:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi majú podľa Zelenského pri Avdijivke veľké straty, prišli už o celú brigádu
01 - Modified: 2024-05-08 18:20:35 - Feat.: - Title: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny, varovala pred výpadkami 02 - Modified: 2024-05-08 15:22:48 - Feat.: - Title: Krajiny EÚ sa zhodli, že z výnosov zo zmrazených ruských aktív vyzbrojia Ukrajinu 03 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 04 - Modified: 2024-05-08 15:07:23 - Feat.: - Title: Z peňazí zbierky Munícia pre Ukrajinu nakúpia delostreleckú muníciu. Na fronte nám chýba, potvrdil veľvyslanec 05 - Modified: 2024-05-08 14:00:37 - Feat.: - Title: Poľsko oznámilo nové hekerské útoky skupiny spojenej s Ruskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 21:48