Izraelský vojak sa zúčastňuje operácie v lokalite označenej ako Prístav Gaza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael zhodil letáky s výzvou na evakuáciu nad južnou časťou Pásma Gazy, kam utiekli státisíce Palestínčanov

16.11.2023, 12:30
Autor:
ČTKČTK

Armáda letáky zhadzovala v oblastiach východne od mesta Chán Júnis a civilistov v nich varuje, aby túto oblasť opustili.

Izraelská armáda zhodila letáky nad južnou časťou Pásma Gazy, v ktorých vyzýva Palestínčanov na evakuáciu z niektorých miest. S odvolaním sa na svedectvo miestnych obyvateľov o tom dnes informovala agentúra AP.

Podľa nej tento vývoj môže signalizovať, že sa Izrael chystá rozšíriť pozemnú vojenskú operáciu tiež na juh pásma. Tam sa však už medzičasom zo severu presunuli státisíce palestínskych utečencov. Izraelská armáda sa k veci odmietla vyjadriť.

image

Hamas sa prepočítal. Záchrana rukojemníkov nie je priorita, hovorí izraelský historik

Armáda letáky zhadzovala v oblastiach východne od mesta Chán Júnis a civilistov v nich varuje, aby túto oblasť opustili. Každý, kto sa nachádza v blízkosti ozbrojencov alebo ich pozícií, "ohrozuje vlastný život", stojí podľa agentúr v letákoch. Podobné letáky armáda zhadzovala tiež nad severnou časťou Pásma Gazy pred začatím pozemnej invázie.

Dvaja miestni reportéri, ktorí bývajú východne od Chán Júnisu, agentúre AP potvrdili, že letáky videli. Ďalší ľudia zdieľali ich fotografie na sociálnych sieťach.

"Udrieme na Hamas, nech je kdekoľvek"

Izraelský minister obrany Joav Galant v stredu vyhlásil, že pozemné operácie bude v konečnej fáze "zahŕňať sever aj juh". "Udrieme na Hamas, nech je kdekoľvek," dodal.

Izraelská armáda dnes oznámila smrť ďalších troch vojakov, ktorí sa zúčastnili pozemnej operácie. Celkový počet izraelských vojakov zabitých pri tejto akcii tak stúpol na 51.

image

Izraelská armáda zverejnila snímky zbraní, ktoré údajne našla v nemocnici Šífa

Armáda však tvrdí, že sa jej podarilo do veľkej miery upevniť kontrolu nad severom Pásma Gazy vrátane toho, že obsadila či zrovnala so zemou vládne budovy hnutia Hamas.

Dnes oznámila, že pri leteckom údere zničila dom vodcu hnutia Ismáíla Haníja, ktorý žije trvalo v Katare. Podľa armády bol však objekt využívaný ako miesto stretnutí vysokých predstaviteľov Hamasu. Nebolo jasné, či sa v momente útoku niekto nachádzal vo vnútri budovy, podotkla AP.

Hrozí prehĺbenie humanitárnej krízy

Rozšírenie pozemnej ofenzívy na južnú časť Pásma Gazy, ktorú Izrael už teraz denne bombarduje, by zrejme ešte zhoršila už tak vážnu humanitárnu krízu v tejto izolovanej oblasti, píše AP.

V Pásme Gazy bolo vnútorne vysídlených viac ako 1,5 milióna z celkových 2,3 milióna obyvateľov, pričom väčšina z nich utiekla na juh, kde je čoraz väčší nedostatok potravín, vody a elektriny. Státisíce ľudí, ktorí uposlúchli skorších výziev na evakuáciu, sa teraz tiesnia v úkrytoch OSN či preplnených rodinných domoch.

image

Izrael je teroristický štát, vyhlásil Erdogan. Vyzval Netanjahua, aby priznal jadrové zbrane

Izraelskí vojaci medzitým od stredajšieho rána pokračujú v prehľadávaní nemocnice Šífa v meste Gaza, no zatiaľ nedoložili, že Hamas pod nemocničným komplexom skrýval svoje ústredné veliteľstvo, ako predtým Izrael tvrdil, uviedli agentúry. Predstavitelia Hamasu aj zamestnanci najväčšej nemocnice v Gaze tieto obvinenia odmietajú.

Operácia izraelskej armády v Pásme Gazy si kladie za cieľ úplne zničiť hnutie Hamas a je reakciou na brutálny útok na južný Izrael, pri ktorom ozbrojenci tohto islamistického hnutia povraždili 7. októbra na 1200 ľudí a ďalších 240 uniesli do Pásma Gazy.

Odvetné akcie izraelskej armády v Pásme Gazy si podľa palestínskych úradov ovládaných Hamásom vyžiadali okolo 11.500 palestínskych životov.

01 - Modified: 2023-11-15 22:17:29 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostná rada OSN prekonala pat. Prijala rezolúciu, v ktorej vyzýva na humanitárne pauzy v Pásme Gazy 02 - Modified: 2023-11-15 18:52:18 - Feat.: 1 - Title: Hamas viní za útok na nemocnicu Američanov. USA Izraelu "neodobrili" vpád do Šifá v Gaze, tvrdí Biely dom 03 - Modified: 2023-11-15 16:22:27 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda vyhodila do vzduchu sídlo parlamentu v Gaze. Predtým tam zasadal Hamas 04 - Modified: 2023-11-15 14:26:34 - Feat.: 1 - Title: Katar rokuje o prepustení 50 rukojemníkov za trojdňový pokoj zbraní v Gaze 05 - Modified: 2023-11-15 09:53:20 - Feat.: 1 - Title: Do Pásma Gazy vošla prvá cisterna s palivom, je pre autá OSN rozvážajúce​ pomoc
01 - Modified: 2024-05-12 17:33:02 - Feat.: - Title: Darcovia na konferencii v Kuvajte sľúbili dve miliardy dolárov na pomoc Gaze 02 - Modified: 2024-05-12 15:46:40 - Feat.: - Title: Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA 03 - Modified: 2024-05-12 08:51:59 - Feat.: - Title: Prímerie v Pásme Gazy môže byť už zajtra, ak Hamas prepustí zajatcov, tvrdí Biden 04 - Modified: 2024-05-12 07:17:49 - Feat.: - Title: USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post 05 - Modified: 2024-05-10 19:32:03 - Feat.: - Title: Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 23:42