Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden oslavuje 81. narodeniny, vysoký vek je prekážkou aj pre jeho partnerov v Demokratickej strane

20.11.2023, 20:57
Autor:
TASRTASR

Najstarší úradujúci americký prezident a súčasne uchádzač o znovuzvolenie do Bieleho domu už mesiace čelí narážkam, že na ďalšie štyri roky v úrade nemá dostatok vitality.

Americký prezident Joe Biden na svoje dnešné 81. narodeniny nenaplánoval žiadnu veľkolepú udalosť, uvádza denník The New York Times (NYT).

Kritiku strieda podpora

Najstarší úradujúci americký prezident a súčasne uchádzač o znovuzvolenie do Bieleho domu už mesiace čelí narážkam, že na ďalšie štyri roky v úrade nemá dostatok vitality.

Jeho demokratickí podporovatelia a spolupracovníci hľadajú na kritiku odpoveď, iní sa sťažujú, že Bidenov pravdepodobný republikánsky oponent Donald Trump je len o tri a pol roka mladší a Bidenov terajší vek v úrade by v prípade znovuzvolenia prekonal, píšu americké médiá.

Biden podľa dnešného vyhlásenia hovorca Bieleho domu Karine Jean-Pierrovej narodeniny oslávi "tradične s rodinou a kokosovou tortou".

image

Úspechom stretnutia Bidena a Siho je to, že sa vôbec udialo. Čína má žetón pre ďaľšie vyjednávanie

Z politického hľadiska sú ďalšie narodeniny pre amerického prezidenta skôr príťažou než príležitosťou na oslavy, rovnako ako pre rad jeho spolupracovníkov a partnerov v Demokratickej strane. S viac ako desiatimi z nich hovoril server Politico, s väčšinou pod prísľubom anonymity, aby o téme mohli hovoriť otvorenejšie.

Ich postoje sa líšia; podľa niektorých by Bidenova kampaň mala prejsť "do útoku" a zdôrazňovať skúsenosti a múdrosť, ktorými sa Biden preukázal na búrlivej domácej i medzinárodnej scéne.

Čo sa týka prezidentovho verejného vystupovania, niektorí si myslia, že Biden by mal viac vystupovať na verejnosti, aby sa prejavila jeho energia, podľa iných by sa zase mal držať skôr v ústrannej, a treba nosiť pohodlnejšie topánky, aby sa znížila šanca na zakopnutie a pád.

Pochybnosti o jeho mentálnych schopnostiach

Bidenov osobný lekár Kevin O‘Connor pri prezidentovej tohtoročnej prehliadke konštatoval, že Biden má "stuhnutú chôdzu" po tom, čo v roku 2020 utrpel zlomeniny, keď sa hral so svojim psom. Ľudia z Bidenovho okolia podľa Politico navrhovali, aby pred kamerou chodil kratšie vzdialenosti a problém sa tak neprejavil.

Pochybnosti o jeho mentálnych schopnostiach potom vyvolali za dobu jeho prezidentstva prípady, keď sa pri prejavoch prepovedal, začal hovoriť o niečom, čo len okrajovo súviselo s predchádzajúcou témou, alebo hovoril nezrozumiteľne.

image

Biden podpísal dočasný plán na odvrátenie tzv. shutdownu

"Je to úplne chybné," odmietol minulý týždeň pochybnosti o schopnostiach amerického prezidenta bývalý podpredseda Národnej ekonomickej rady Bharat Ramamurti.

"Tento reportér, a ľudia, ktorí tvrdia podobné veci, by nevydržali ani desať minút na politickom brífingu s prezidentom. Vždy je pripravený a jeho otázky sú také skúmavé a dôkladné, že by ich rozsekali. Biden zvláda niekoľko medzinárodných kríz a doma sa podieľa na historickej legislatíve s tesnou kongresovou väčšinou,“ napísal Ramamurti na sieti X.

Príšil starý na riadenie úradu

Že je Biden "príliš starý" na to, aby mohol ďalšie štyri roky fungovať ako prezident USA si však podľa novembrového prieskumu NYT myslí 70 percent Američanov, zatiaľ čo u 77-ročného Donalda Trumpa len 39 percent, hoci aj Trump na seba v poslednej dobe pritiahol pozornosť svojimi prerieky a omyly v prejavoch.

Trump napríklad varoval, že Amerika je na pokraji druhej svetovej vojny, pomýlil si maďarského prezidenta Viktora Orbána s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a chválil sa, že v prieskumoch vedie nad Barackom Obamom, ktorý je bývalým prezidentom a vo voľbách vôbec nekandiduje.

image

USA aj Čína sa chcú vyhnúť konfliktu. Biden aj Si sa po roku stretli, chcú spolupracovať

Trumpovou vizážou sa americké médiá zaoberali už v čase jeho kandidatúry na prezidenta, často hlavne otázkou, prečo má jeho tvár oranžový nádych. Trumpov dlhoročný lekár Harold Bornstein povedal v roku 2017 NYT, že Trump berie antibiotiká na kožné ochorenie zvané rosacea (rozacea), ktoré sa môže prejaviť začervenaním pleti.

Menej vitálne pôsobila Trumpova tvár napríklad na minuloročných fotografiách zhotovených agentúrou AP, na ktorých tvár bývalého prezidenta oranžový nádych nemá.

Napríklad mesačník Vanity Fair alebo server Vox špekulovali, či Trump používa make-up, prípadne aký a či si ho aplikuje sám. Sám Trump sa v roku 2019 pri verejnom vystúpení posťažoval na úsporné žiarovky, ktorých svetlo mu farbí tvár do oranžova a zástupca jeho administratívy v tom istom roku uviedol, že vtedajší prezident má "dobré gény", ktoré vytvárajú dojem opálenia.

01 - Modified: 2023-11-15 21:55:41 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA po najnovšej štatistike posilnili, dolár vzrástol 02 - Modified: 2023-11-15 09:31:54 - Feat.: 1 - Title: Rétorika nacistického Nemecka, Biden kritizoval exprezidenta za označenie politických oponentov slovom háveď 03 - Modified: 2023-11-14 20:23:05 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty sa nechcú vzdialiť od Číny. Majú záujem o zlepšenie vzťahov, vraví Biden 04 - Modified: 2023-11-12 08:27:37 - Feat.: 1 - Title: Biden vzdal hold americkým vojnovým veteránom
01 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 02 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 03 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 04 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 05 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:17