Záber z videa, ako na hraničnom priechode Rainbow Bridge medzi USA a Kanadou pri Niagarských vodopádoch horí vozidlo. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Výbuch vozidla na americko-kanadskej hranici zrejme nesúvisel s terorizmom, tvrdí guvernérka štátu New York

23.11.2023, 07:38
Autor:
TASRTASR

Prvé správy amerických médií pri tom hovorili o tom, že federálni agenti vyšetrujú výbuch ako teroristický útok. Pri explózii zomreli dvaja ľudia.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by stredajší výbuch auta  na americko-kanadskej hranici neďaleko Niagarských vodopádov bol teroristickým činom. Oznámila to guvernérka amerického štátu New York Kathy Hochulová, informujú agentúry AP a AFP.  

Prvé správy amerických médií pri tom hovorili o tom, že federálni agenti vyšetrujú výbuch ako teroristický útok. Pri explózii zomreli dvaja ľudia.

"V tomto momente neexistujú dôkazy o tom, že by to bolo dielo teroristov. Bol to strašný incident, havária, výbuch, ale v tejto fáze nám nie je známe, že by to malo súvis s terorizmom," uviedla na tlačovom brífingu guvernérka Hochulová s tým, že vyšetrovanie prípadu stále pokračuje.

Totožnosť obetí nezverejnila, ale naznačila, že vozidlo mohlo byť zo západnej časti štátu New York. Podľa nej vyšetrovatelia nemajú informácie ani o ďalších prípadných súvisiacich hrozbách.

image

Na moste medzi USA a Kanadou sú dvaja mŕtvi po výbuchu, FBI vyšetruje terorizmus

Explózia vozidla nastala na americkej strane pred mostom Rainbow Bridge, ktorý vedie ponad rieku Niagara a spája USA s Kanadou. Úrady následne preventívne uzavreli tri ďalšie mosty medzi americkým štátom New York a kanadskou provinciou Ontário.

Prípadom sa pôvodne začali zaoberať agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie, neskôr však celý prípad odovzdali miestnemu policajnému oddeleniu v meste Niagara Falls, ktorý ho bude vyšetrovať ako dopravnú nehodu. "Prehliadka miesta udalosti neidentifikovala žiadne výbušné materiály ani neodhalila spojitosť s terorizmom," uvádza sa vo vyhlásení FBI.

Na záberoch z bezpečnostnej kamery zverejnených americkou vládou vidno ako auto, ktoré veľkou rýchlosťou jazdilo po mokrej vozovke, narazilo do trávnatého deliaceho pásu medzi cestami, načo bolo vymrštené vysoko do vzduchu. Po niekoľkých metroch "letu" narazilo do radu stánkov, resp. unimobuniek a vybuchlo, čo však už na videu nevidno.

Podľa agentúry AP je ohľadne incidentu stále veľa nejasností. Udalosť vyvolala obavy na oboch stranách hranice pred americkým Dňom vďakyvzdania, ktorý tento rok pripadá na 23. novembra.

01 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 02 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:44