Predseda vlády Robert Fico a predseda vlády Česka Petr Fiala. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Spomienkový optimizmus nestačí. Vzťahy Slovenska a Česka narušil zub času, povedal Fico

24.11.2023, 15:14
Autor:
TASRTASR

Robert Fico po rokovaní s Petrom Fialom uviedol, že Česko a Slovensko prešli od rozpadu spoločného štátu obdobiami kríz, vrátane finančnej a pandemickej, a nebol priestor na inventúru vzťahov.

Česko-slovenské vzťahy sú do určitej miery narušené zubom času, vyhlásil v piatok v Prahe premiér Robert Fico a dodal, že jeho prvá zahraničná cesta tak neviedla do Česka iba zo zdvorilosti.

Fico ďalej po rokovaní so svojím českým partnerom Petrom Fialom uviedol, že Česko a Slovensko prešli od rozpadu spoločného štátu obdobiami kríz, vrátane finančnej a pandemickej, a nebol priestor na inventúru vzťahov a nové projekty. Vzájomné vzťahy tak podľa Fica potrebujú dostať konkrétny obsah. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Nezhody pri Ukrajine

Schôdzka s Fialom bola podľa Fica "veľmi zaujímavá". "Len s výnimkou dodávok zbraní na Ukrajinu máme prakticky rovnaké postoje," vyhlásil. Zopakoval, že podľa neho vojenská pomoc Ukrajine nefunguje, na čo Fiala reagoval slovami, že on je, naopak, presvedčený o jej správnosti.

To, že sa na niečom nezhodnú, však podľa predsedu českej vlády neznamená, že spolu nemôžu spolupracovať na veciach, kde je to potrebné. "My nemáme prehlbovať problémy. My nemáme tie rozdiely, ktoré medzi nami sú, vidieť ako také veľké, aby sme sa nevedeli dohodnúť. Od politikov predsa ľudia chcú, aby rozdiely prekonávali," vysvetlil svoj postoj Fiala.

image

Fica čakali v Prahe aj demonštranti. V Česku nie je podľa nich vítaný

Fico ocenil, že český premiér chce hneď po tom, ako v Poľsku vznikne nová vláda, zvolať stretnutie premiérov krajín Vyšehradskej štvorky. Rovnako vyzdvihol, že Česko chce pokračovať v tradícii spoločného rokovania vlád.

Spoločné zasadnutia

"Musíme dať česko-slovenským vzťahom konkrétny obsah, nemôžeme zostať len pri spomienkovom optimizme alebo rozprávaní o tom, aké to bolo niekedy v minulosti pekné," dodal. Fiala oznámil, že najbližšie takého zasadnutie českej a slovenskej vlády sa uskutoční budúci rok na jar v Česku. Fico zas Fialu pozval na návštevu Slovenska.

Fico svoju prvú zahraničnú návštevu v Prahe začal v Senáte, kde ho na pracovných raňajkách prijal jeho predseda Miloš Vystrčil. Potom sa stretol aj s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou a popoludní ho ešte čaká schôdzka s prezidentom Petrom Pavlom.

image

Pavel sa nechcel stretnúť s Ficom, škandál odvracala Čaputová

Podľa českých médií má Fico v pláne stretnúť sa aj s opozičným politikom, expremiérom Andrejom Babišom a bývalým prezidentom Milošom Zemanom.

Predsedu slovenskej vlády v Prahe sprevádza aj minister zahraničných vecí Juraj Blanár, ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister dopravy Jozef Ráž.

Pre Fica ide už o štvrtú úvodnú návštevu v ČR po nástupe do funkcie predsedu slovenskej vlády. Prvýkrát ho v Prahe prijal v roku 2006 vtedajší český premiér Jiří Paroubek, potom v roku 2012 Petr Nečas a naposledy v roku 2016 Bohuslav Sobotka.

01 - Modified: 2023-11-24 14:46:21 - Feat.: 1 - Title: Fica v Prahe vypískali demonštranti. Nepotrebujem prihováranie od Čaputovej, povedal po rokovaní s Fialom 02 - Modified: 2023-11-24 09:36:11 - Feat.: 1 - Title: Pavel sa nechcel stretnúť s Ficom, škandál odvracala Čaputová 03 - Modified: 2023-11-24 09:35:21 - Feat.: 1 - Title: Vzťahy Česka a Slovenska majú prednosť pred ambíciami politikov, povedal Vystrčil pri rokovaní s Ficom
01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:54