Český predseda vlády Petr Fiala. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Za pondelkovým protestom plánovaným v Česku sú podľa Fialu politické ambície, odborári to odmietajú

26.11.2023, 19:47
Autor:
ČTKČTK

Česko čaká v pondelok štrajk, ktorý vyhlásili odbory na protest proti krokom vlády. Podľa odborových predákov sa bude štrajkovať vo všetkých krajoch v rade škôl, firiem či úradov.

Odborovým lídrom nejde o úspory a o dôchodky, ale o vlastné politické ambície, uviedol v predvečer štrajku proti krokom vlády český premiér Petr Fiala (ODS).

Predseda českých odborov Jozef Středula premiérove slová odmietol, vláda by sa podľa neho mala snažiť dosiahnuť zhodu v rámci sociálneho dialógu. V pondelok sa uskutoční tiež výstražný štrajk základných, stredných i materských škôl. Šéf českého rezortu Mikuláš Bek (STAN) sa dnes ospravedlnil rodičom, že sa oni a ich deti stali rukojemníkmi v spore medzi vládou, odbormi a štrajkujúcimi.

Politické ambície

Predseda vlády dnes na sociálnej sieti X napísal, že je ťažké štrajku a ďalším akciám odborov rozumieť. "Proti čomu odbory protestujú? Proti tomu, že riešime zadlžovanie štátu? Proti tomu, že sme pripravili maximálne citlivý návrh dôchodkovej reformy? "Vláda podľa Fialu o dialóg so sociálnymi partnermi stojí, vedie ho a rad rozumných požiadaviek prijala.

Predseda vlády zároveň uviedol, že odborovým lídrom nejde o úspory a o dôchodky, ale o vlastné politické ambície. Leccos podľa neho napovedajú nedávna neúspešná kandidatúra na prezidenta a spoločné mítingy so zástupcami opozície.

Premiérove vyjadrenia odmietol predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Středula. "Štát na čele ČMKOS. To sú moje ambície. Žiadne iné politické nie, nič také nie je," povedal  odborový predák, ktorý sa pôvodne uchádzal o prezidentskú funkciu, nakoniec ale ešte pred prvým kolom voľby odstúpil.

Vláda by sa podľa Stredulu mala snažiť dosiahnuť zhodu v rámci sociálneho dialógu a začať pracovať v prospech krajiny. "Nepomôže, keď to bude hádzať na kohokoľvek iného," uviedol predseda najväčšej odborovej centrály, ktorý dnes prostredníctvom vicepremiéra Mariana Jurečku (KDU-ČSL) požiadal premiéra o rokovanie, napríklad v pondelok po skončení demonštrácie. Odpoveď na svoju žiadosť zatiaľ nedostal.

Tiež šéf školských odborov František Dobšík odmietol akékoľvek politické ambície. "Nám ide o to, aby vzdelávanie fungovalo, ako verejné, regionálne, tak vysoké," povedal v Českej televízii.

Štrajk v školách

Fiala dnes napísal, že ho pondelkový výstražný štrajk zamestnancov škôl osobne veľmi mrzí. Školstvo podľa neho čaká séria nevyhnutných zmien, nie však radikálnych reforiem. Nehrozí masové rušenie rozdelenia tried napríklad pri výučbe jazykov či zhoršenie kvality výučby, uviedol premiér. "Nie je pravda ani to, že sa budú významne redukovať nepedagogické miesta. Rušené budú predovšetkým tie, ktoré nie sú dlhodobo obsadené, "dodal.

Že žiadna z možných zmien v školstve nepovedie k zhoršeniu kvality vzdelávania, ubezpečil na dnešnej tlačovej konferencii aj český minister školstva Bek.

Za cieľ zmien označil zabezpečenie dlhodobo udržateľného personálneho zabezpečenia. Model financovania školstva nastavený v rokoch 2016 až 2018 podľa ministra spôsobuje rýchly rast nových úväzkov, čo pôsobí proti snahám akejkoľvek vlády o zvyšovanie platov pri stagnácii ekonomiky.

Bek sa tiež ospravedlnil rodičom, že sa oni a ich deti stali rukojemníkmi v spore medzi vládou, odbormi a štrajkujúcimi. Odborom vytkol, že pri rokovaniach s ministerstvom nestanovili jasne svoje požiadavky.

Odborári podľa ministra neprichádzali s konkrétnymi predstavami o platoch nepedagogických pracovníkov, asistentov pedagógov či učiteľov. To ale odmietol šéf školských odborov Dobšík. "Mne to príde osobne ako určitý úhybný manéver, aby nás zneverohodnil v očiach verejnosti," reagoval na ministrovo vyjadrenie.

Bek chce v dialógu s odbormi a aktérmi v školstve pokračovať aj po štrajku. "Štrajk nesmie byť príčinou toho, že by sme prestali spolu viesť dialóg s odbormi a s ďalšími aktérmi vo vzdelávaní, pretože úprava systému je nevyhnutná," povedal minister.

Česko čaká v pondelok štrajk, ktorý vyhlásili odbory na protest proti krokom vlády. Podľa odborových predákov sa bude štrajkovať vo všetkých krajoch v rade škôl, firiem či úradov.

Niekde sa práca zastaví na hodinu, niekde na dve hodiny či na celý deň. Počet štrajkujúcich odborov zatiaľ nezverejnili. Predseda najpočetnejšieho zväzu KOVO Roman Ďurčo pred pár dňami povedal, že by to v priemyselných podnikoch mohol byť až milión zamestnancov. Školské odbory odhadujú, že sa do štrajku zapojí okolo 70 percent škôl.

01 - Modified: 2023-11-26 08:02:49 - Feat.: 1 - Title: Česko čakajú v pondelok odborárske protesty a štrajk proti krokom vlády 02 - Modified: 2023-11-24 15:18:25 - Feat.: 1 - Title: Dobré vzťahy sú prioritou. Predvolebná rétorika už nemôže vstupovať do spolupráce oboch krajín, vyhlásil Pavel 03 - Modified: 2023-11-24 14:46:21 - Feat.: 1 - Title: Fica v Prahe vypískali demonštranti. Nepotrebujem prihováranie od Čaputovej, povedal po rokovaní s Fialom 04 - Modified: 2023-11-24 07:42:53 - Feat.: 1 - Title: Slovenský premiér a ministri pricestovali na návštevu Prahy 05 - Modified: 2023-11-23 10:00:59 - Feat.: 1 - Title: Fico v piatok odcestuje do Česka na svoju prvú zahraničnú návštevu
01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:29