Mešita v pásme Gazy zničená pri izraelských útokoch. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vyjednávači sa usilujú o predĺženie prímeria v Gaze o ďalšie dva dni, uviedol Egypt

30.11.2023, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Počas nich by mali byť prepustení ďalší izraelskí rukojemníci a palestínski väzni, pričom by mala pokračovať intenzívna dodávka humanitárnej pomoci.

Egyptskí a katarskí vyjednávači sa usilujú o predĺženie dočasného prímeria medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy o ďalšie dva dni.

Počas nich by mali byť prepustení ďalší izraelskí rukojemníci a palestínski väzni a pokračovať v intenzívnej dodávke humanitárnej pomoci do izolovaného pásma. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správu egyptských štátnych médií.

Dočasný pokoj zbraní dnes pokračuje siedmym dňom, predĺžený bol ráno na poslednú chvíľu o jediný deň. Podľa egyptských zdrojov bude dnes prepustených desať Izraelčanov zajatých Hamasom 7. októbra výmenou za prepustenie 30 palestínskych väzňov z izraelských väzníc.

image

Myslela si, že je v Gaze rok. Teraz len šepká a plače, opisuje otec zajatej Emily

Do Pásma Gazy by sa mala tiež opäť dostať humanitárna pomoc, a to na rovnakej úrovni ako v predchádzajúcich šiestich dňoch.

"Egypt bude aj naďalej vyvíjať maximálne úsilie, aby zaistil trvalý prísun humanitárnej pomoci na sever a juh Pásma Gazy," uviedol v správe šéf tlačového úradu egyptskej vlády Dijáa Rašván.

Niektoré izraelské médiá dnes dopoludnia však informovali, že prepustených bude len osem žien a detí a že izraelská vláda už dostala ich zoznam.

Server The Times of Israel (ToI) napísal, že Hamas pri výmene rukojemníkov za palestínskych väzňov možno odovzdá Izraelu aj troch mŕtvych rukojemníkov, ktorých totožnosť nie je známa.

Agentúra AFP s odvolaním sa na zdroj z Hamasu uviedla, že prepustených bude desať Izraelčanov, z ktorých dvaja majú tiež ruskú štátnu príslušnosť.

image

ANALÝZA: Svetová veľmoc mení Palestínčanov za Izrael. Je za tým domáci kalkul aj nové záujmy

Dohoda o pôvodne štvordňovom pokoji zbraní predpokladala postupné prepustenie 50 izraelských rukojemníkov z celkových asi 240, ktoré palestínski ozbrojenci odvliekli do Pásma Gazy po brutálnom vpáde do južného Izraela 7. októbra, a 150 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Za každý ďalší deň predĺženia prímeria potom malo byť prepustených desať rukojemníkov a 30 Palestínčanov. Server The Times of Israel dnes napísal, že v pásme Gazy je držaných stále asi 145 rukojemníkov, vrátane 15 žien a detí.

O možnosti ďalšieho predĺženia prímeria a o ďalšom prípadnom postupe v Pásme Gazy dnes v Jeruzaleme rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a členmi vojnového kabinetu aj americký minister zahraničia Antony Blinken, podľa ktorého pokoj zbraní prináša výsledky a vedie k pozitívnemu vývoju v oblasti.

01 - Modified: 2024-05-08 06:55:00 - Feat.: - Title: USA pozastavili dodávku viacúčelových bômb pre Izrael 02 - Modified: 2024-05-08 05:55:45 - Feat.: - Title: Americká armáda dokončila mólo pre dodávky pomoci do Pásma Gazy po mori 03 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 04 - Modified: 2024-05-07 14:00:00 - Feat.: - Title: Bude to krvavý boj. Operácia v Rafahu má doraziť Hamas, hrozí scenár Fallúdža 05 - Modified: 2024-05-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Eurovízia v tieni vojny. Usporiadateľské mesto Malmö sa opevňuje kvôli izraelskej speváčke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 18:02