Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rokovania o podpore Kyjeva v americkom Kongrese viaznu, k senátorom prehovorí Zelenskyj

05.12.2023, 11:12
Autor:
ČTKČTK

V Republikánskej strane postupne silnie odpor voči súčasnej miere americkej pomoci Ukrajine a aj tí republikáni, ktorí ju podporujú, teraz svoj hlas podmieňujú zmenami v imigračnej politike.

V americkom Kongrese sa stále nečrtá dohoda medzi demokratmi a republikánmi ohľadom financovania ďalšej podpory Ukrajiny a Biely dom stupňuje svoje varovania, že ďalšie prieťahy môžu mať pre Kyjev katastrofálne následky.

Vyčlenenie ďalších desiatok miliárd dolárov brzdí požiadavku republikánov, aby bol nový balík spojený so sprísnením americkej imigračnej politiky. Rokovania o tomto bode medzi členmi Senátu v posledných dňoch narazili, uvádzajú americké médiá.

VIDEO: Zelenskyj hovorí, že vojna s Ruskom je s blížiacou sa zimou v novej fáze

K senátorom má dnes za zatvorenými dverami prehovoriť prostredníctvom videospojenia ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čo ďalej zvyšuje tlak na dosiahnutie dohody, uvádza web Politico.

Líder Demokratickej strany v Senáte Chuck Schumer napísal, že ukrajinský líder zákonodarcom oznámi, "čo presne je v stávke" v rozprave o krízovom balíku navrhnutom administratívou prezidenta Joea Bidena.

Podpora Ukrajiny je v ohrození 

Vláda v októbri požiadala Kongres o celkovo 106 miliárd dolárov, z ktorých by zhruba 61 miliárd putovalo na vojenskú a ekonomickú podporu Kyjeva.

Ďalšími položkami v balíku sú peniaze pre Izrael či prostriedky na posilnenie stráženia na americko-mexickej hranici, kam tento rok v rekordných počtoch prichádzajú migranti utekajúci predovšetkým z krajín latinskej Ameriky.

Bidenova rozpočtová poradkyňa Shalanda Youngová v pondelok v liste adresovanom zákonodarcom uviedla, že bez ich zásahu sa vláde do konca roka minú peniaze na vyzbrojovanie Ukrajiny.

image

Ak Kongres nechváli nové prostriedky, Ukrajine nebude z čoho pomáhať, varuje Biely dom

USA boli doteraz pre krajinu napadnutú Ruskom najvýznamnejším poskytovateľom vojenskej pomoci a zastavenie amerických dodávok by podľa Youngovej Ukrajincov na bojisku "ochromilo".

Impulz pre oživenie rokovaní 

Demokrat Schumer v pondelok pripravil pôdu na prvotné hlasovanie o vládnom balíku, ktoré by mohlo prísť v stredu. Neočakáva sa však, že by jeho návrh uspel. Bidenovi demokrati síce majú v Senáte ľahkú prevahu, v dôsledku procedurálnych pravidiel komory však na schvaľovanie väčšiny návrhov potrebujú podporu aspoň niektorých republikánov.

Podľa Politico Schumer dúfa, že ohlásené hlasovanie bude dostatočným impulzom pre oživenie rokovaní medzi dvoma stranami. V Republikánskej strane postupne silnie odpor voči súčasnej miere americkej pomoci Ukrajine a aj tí republikáni, ktorí ju podporujú, teraz svoj hlas podmieňujú zmenami v imigračnej politike, píše agentúra AP.

image

Čierny scenár: po porážke by Ukrajinu mohli ovládnuť extrémisti a násilníci. Rusko chce vyhrať novou taktikou

O uvedenej požiadavke v posledných týždňoch rokovala skupina demokratických a republikánskych senátorov, tieto rozhovory ale podľa médií od začiatku mesiaca nijako nepostupujú.

Televízia NBC News dokonca v pondelok s odvolaním sa na informované zdroje písala o "kolapse" rokovaní. Istý poradca na strane demokratov uviedol, že republikáni trvajú na "extrémnych" opatreniach, ktoré by "ukončili azyl, ako ho poznáme".

Pre republikánov je tvrdá imigračná politika prioritou 

Republikáni podľa dostupných informácií požadujú sprísniť kritériá, podľa ktorých sa pri úvodných pohovoroch so žiadateľmi o azyl posudzuje, či majú dôvod obávať sa politickej, náboženskej či rasovej perzekúcie v domovskej krajine.

Tiež chcú zmeny v systéme označovanom ako "humanitárne podmienky", ktorý umožňuje dočasný pobyt inak nespôsobilých cudzincov na americkej pôde.

Pre republikánov je tvrdá imigračná politika v posledných rokoch jednou z priorít, zatiaľ čo demokrati presadzujú komplexnejšiu reformu preťaženého amerického systému.

image

Ukrajina je v kritickej situácii. Pripravme sa na zlé správy z bojiska, hovorí šéf NATO Stoltenberg

Rokovania v Senáte zrejme budú ďalej pokračovať, jeden z republikánov však dal najavo, že jeho strana nie je pripravená robiť ústupky. "Toto nie je tradičné vyjednávanie, kde sa čaká, že dospejeme k spoločnému kompromisu ohľadom hranice. Toto je cena, ktorá musí byť zaplatená, aby bol schválený dodatok (k rozpočtu)," uviedol senátor John Cornyn.

Aj keby napokon Senát dospel k návrhu s dostatočnou podporou, nie je zaručené, že by prešiel aj Snemovňou reprezentantov, kde drží tesnú väčšinu Republikánska strana. Parlament zatiaľ v reakcii na Bidenov balík schválil len samostatný návrh týkajúci sa podpory Izraela, zahrnul do neho však aj nesúvisiace body neprijateľné pre demokratov.

01 - Modified: 2023-12-04 15:26:17 - Feat.: 1 - Title: Fico volal na Ukrajinu, Šmyhaľovi potvrdil záujem Slovenska pomáhať Ukrajine humanitárne 02 - Modified: 2023-12-04 13:59:11 - Feat.: 1 - Title: Bulharský prezident vetoval dodávku obrnených transportérov Ukrajine 03 - Modified: 2023-12-04 10:16:12 - Feat.: 1 - Title: Rozkol v ukrajinskom velení. Zelenskyj obchádza Zalužného, tvrdia zdroje 04 - Modified: 2023-12-04 20:55:52 - Feat.: 1 - Title: Bez americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu by Putin triumfoval, tvrdí Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť 05 - Modified: 2023-12-03 12:33:14 - Feat.: 1 - Title: Kličko v rozhovore kritizoval Zelenského. Platí za chyby, ktorých sa dopustil, tvrdí
01 - Modified: 2024-05-02 08:50:04 - Feat.: - Title: Švajčiarsko potvrdilo, že zatiaľ nepozvalo Rusko na mierový samit o Ukrajine 02 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 03 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 04 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-02 04:51:50 - Feat.: - Title: Z Odesy hlásili 13 zranených po dopade ruskej rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 11:13