Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Či sa budem správať ako diktátor? Len prvý deň, vyhlásil Trump

06.12.2023, 11:55
Autor:
ČTKČTK

Ako hrozbu pre americkú demokraciu Trumpa dlhodobo prezentuje prezident Joe Biden, ktorý chce rovnako kandidovať znovu a aktuálne nemá výraznejšiu konkurenciu v súboji o nomináciu Demokratickej strany.

Bývalý americký prezident Donald Trump dostal v novom televíznom rozhovore dve možnosti, aby vylúčil, že chce v prípade znovuzvolenia zneužívať moc na perzekúciu svojich politických oponentov. V oboch prípadoch počas relácie vysielanej v noci na dnes túto možnosť nevyužil.

Rozhodol sa tak urobiť v čase silnejúcich polemik ohľadom svojich sklonov k autoritárstvu, píše agentúra AP.

VIDEO: Trump odmietol sľúbiť, že by ako prezident nevyužíval vládu proti svojim oponentom

Trump, ktorý viedol Spojené štáty v rokoch 2017 až 2021, nikdy neuznal porážku v posledných prezidentských voľbách a v roku 2024 chce do Bieleho domu kandidovať znovu.

Podľa prieskumov je už niekoľko mesiacov prakticky neohrozeným favoritom v boji o nomináciu Republikánskej strany, zatiaľ čo čelí dvom federálnym a dvom štátnym obžalobám okrem iného v súvislosti so snahou o zvrátenie výsledku minulých volieb.

image

Súd rozhodol. Prezidentská imunita sa na Trumpa nevzťahuje, považuje sa však za nevinného

Cesta k diktatúre

Diskusie o jeho autoritárskych tendenciách v novembri opäť rozvírilo vyjadrenie, v ktorom prirovnal svojich oponentov k "hávedi", hranica svojej rétoriky o mesiac skôr posunul tiež výrokom, že imigrácia "otravuje krv našej krajiny". 

Už predtým začal Trump dávať najavo, že sa v prípade návratu do čela USA mieni pomstiť svojim oponentom na čele so súčasným prezidentom Joom Bidenom a jeho rodinou. Jeden z komentátorov denníka The Washington Post minulý týždeň situáciu zhrnul tak, že v USA teraz existuje "jasná cesta k diktatúre".

image

Rétorika nacistického Nemecka, Biden kritizoval exprezidenta za označenie politických oponentov slovom háveď

"Médiá sa na toto zameriavajú a útočia na vás. Sľubujete dnes večer Amerike, že by ste za žiadnych okolností nikdy nezneužívali moc na pomstu proti nikomu? "pýtal sa Trumpa v novom rozhovore moderátor televízie Fox News.

"S výnimkou prvého dňa," odpovedal exprezident, načo začal o veci žartovať. "Milujem tohto chlapa," povedal o moderátorovi Seanovi Hannitym. "Povie: ‘nebudete diktátorom, že nie? ‘ Ja som povedal: ‘Nie, nie, nie, okrem prvého dňa. ‘ Zatvorme hranicu a budeme vŕtať, vŕtať, vŕtať. Po tom nebudem diktátorom, "pokračoval Trump.

Radikálnejšie kroky ako v prvom období 

V skoršej pasáži rozhovoru sa ho Hannity pýtal, či má "akékoľvek plány, v prípade opätovného zvolenia za prezidenta, zneužívať moc, porušovať zákon a používať vládu na prenasledovanie ľudí. "Myslíte, ako to teraz robia oni? "odvetil Trump a začal hovoriť o tom, že je obžalovaný kvôli "nezmyslom" a čelí "vymysleným obvineniam".

Trumpove plány pre druhý mandát opisuje v rozsiahlej sérii textov denník The New York Times (NYT), podľa ktorého by jeho ďalšie funkčné obdobie mohlo priniesť radikálnejšie kroky ako to prvé. "Druhá Trumpova administratíva by sa toľko nelíšila jeho povahou, ako jeho okolím," napísal denník.

image

Putinovo Rusko a Trumpove USA: zbližovanie v nespokojnosti? (analýza)

Podľa NYT má okolo seba exprezident sofistikovanejšiu operáciu pripravujúcu realizáciu jeho návrhov, medzi ktoré patrí "extrémne" pritvrdenie imigračnej politiky, využívanie armády na mexickej i americkej pôde či "univerzálne" desaťpercentné clo na dovozy do USA.

Kľúčovou súčasťou týchto úvah sú podľa médií čistky na federálnych úradoch a rozšírenie moci prezidentského úradu. Agentúra AP v novembri napísala, že Trump by sa pokúsil pripraviť pôdu pre prepustenie desaťtisícov kariérnych úradníkov.

Ako hrozbu pre americkú demokraciu Trumpa dlhodobo prezentuje prezident Biden, ktorý chce rovnako kandidovať znovu a aktuálne nemá výraznejšiu konkurenciu v súboji o nomináciu Demokratickej strany. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že keby proti sebe Trump a Biden stáli teraz, boli by ich šance na víťazstvo pomerne vyrovnané.

01 - Modified: 2023-11-20 19:57:30 - Feat.: 1 - Title: Biden oslavuje 81. narodeniny, vysoký vek je prekážkou aj pre jeho partnerov v Demokratickej strane 02 - Modified: 2023-11-13 22:55:28 - Feat.: 1 - Title: Bidenov tím po výroku o "chamradi" viní Trumpa z používania jazyka diktátorov. Prirovnáva ho k Hilterovi 03 - Modified: 2023-11-07 06:48:18 - Feat.: 1 - Title: Trump vypovedal. Toto nie je politické zhromaždenie, vytýkal mu sudca 04 - Modified: 2023-11-05 17:17:39 - Feat.: 1 - Title: Biden zaostáva za Trumpom v kľúčových štátoch, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2023-11-03 21:16:01 - Feat.: 1 - Title: Sudca v Trumpovom procese čelil obťažovaniu a záplave vyhrážok, útočí na neho aj obvinený americký exprezident
01 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo 02 - Modified: 2024-04-27 15:11:09 - Feat.: - Title: Polícia pri univerzite v Bostone zadržala demonštrantov. Dôvodom boli antisemitské pokriky 03 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 04 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 05 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 22:56