Premiér Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

Brusel varuje Slovensko. Vyzýva Ficovu vládu, aby upustila od chystaného zrušenia špeciálnej prokuratúry

06.12.2023, 17:01
07.12.2023, 10:24
Autor:
ČTKČTK

Nová vláda premiéra Roberta Fica dnes schválila návrh zrušiť elitnú zložku prokuratúry, ktorá dohliada na vyšetrovanie najzávažnejších kriminálnych prípadov.

Európska komisia dnes vyzvala Slovensko, aby upustilo od zmien Trestného zákonníka v zrýchlenom konaní a od zrušenia elitnej zložky prokuratúry bez dôkladného uváženia. Informovala o tom agentúra Reuters.

image

Hrozba z Bruselu: Fico vie, prečo svoje plány na útok proti Lipšicovi ukázal najprv tam

Nová vláda premiéra Roberta Fica dnes schválila návrh zrušiť elitnú zložku prokuratúry, ktorá dohliada na vyšetrovanie najzávažnejších kriminálnych prípadov a tiež napríklad korupčných káuz z doby predchádzajúceho vládnutia Ficovej strany Smer.

Elitná zložka prokuratúry, Úrad špeciálnej prokuratúry, funguje od roku 2004.

Schválenie bez diskusie

"Veľký rozsah zamýšľaných novelizácií a frekvencia oblastí práva Únie, ktorých sa to týka, vyžaduje dôkladnú a hlbokú analýzu. Preto žiadame slovenskú vládu, aby zatiaľ zamýšľané úpravy nepredkladala a zvlášť aby sa neuchyľovala k zrýchlenej procedúre bez náležitého a dôkladného prerokovania so zainteresovanými subjektmi na národnej a európskej úrovni," oznámila komisia agentúre Reuters.

ANKETA
Súhlasíte so zrušením špeciálnej prokuratúry?

Kabinet dnes okrem zrušenia elitnej zložky prokuratúry navrhol aj zníženie trestov za vybrané trestné činy a v niektorých prípadoch aj za korupciu. Predlohy bez širšej odbornej debaty pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

image

Lipšicov ťah na poslednú chvíľu nezabral, vláda schválila úplné zrušenie špeciálnej prokuratúry

Viaceré mimovládne organizácie, opozícia i časť médií vopred označili tieto zámery vlády za zásahy do právneho štátu či za Ficovu snahu zabezpečiť sebe a svojmu okoliu beztrestnosť. Výhrady k zrušeniu Úradu a k spôsobu prípravy zmien ohľadom justície vyslovila v utorok prezidentka Zuzana Čaputová.

Už štvornásobný predseda vlády Fico ešte ako opozičný politik pred víťazstvom svojej strany v septembrových predčasných voľbách opakovane kritizoval vyšetrovanie viacerých káuz z doby, keď jeho strana bola pri moci.

Vyšetrovanie káuz Smeru

Rozsiahle zatýkanie spustila polícia v roku 2020 po porážke Smeru-SD vo vtedajších voľbách a po odchode tejto strany do opozície. Niekoľko desiatok obžalovaných vrátane pracovníkov polície a justície už bolo odsúdených alebo čelí vyšetrovaniu či obžalobe.

Ak vládny návrh schváli parlament, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry zostanú zamestnancami prokuratúry. Šéf špeciálnej prokuratúry Daniel Lipšic, ktorého Fico opakovane kritizoval, ale príde o terajšiu riadiacu funkciu.

image

Úrad špeciálnej prokuratúry sa nedá opraviť, vyhlásil Fico. Tvrdí, že Lipšic tam vošiel ako losos z mora

Prokurátori teraz podávajú obžaloby v prípadoch, v ktorých potom rozhoduje Špecializovaný trestný súd. Ide nielen o korupčné kauzy, ale aj napríklad o úkladné vraždy, teroristické a extrémistické trestné činy či o hospodársku kriminalitu s veľkou spôsobenou škodou. Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dohliadali tiež na vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky, ktorá v roku 2018 vyústila do politickej krízy a k rezignácii Fica na funkciu premiéra.

Vláda chce tiež zmenou zákona zrušiť existujúcu ochranu elitných policajtov, ktorí citlivé kauzy vyšetrovali a ktorých nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postavil mimo službu.

01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 23:53