Texaský generálny prokurátor Ken Paxton. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najvyšší súd v Texase zakázal o deň skôr povolený potrat, prípad ďalej skúma

09.12.2023, 13:19
Autor:
ČTKČTK

Pôvodné povolenie potratu považujú americké médiá za prelomový moment, keďže išlo pravdepodobne o prvý prípad, keď tehotná požiadala o súdom povolenú interrupciu.

Najvyšší súd amerického štátu Texas v piatok zakázal potrat, o ktorý požiadala žena, ktorej plod má podľa lekárov mizivú šancu na prežitie. Dočasne tak zablokoval možnosť ukončenia tehotenstva, no zároveň sľúbil, že sa prípadom bude ďalej zaoberať.

Potrat pritom len vo štvrtok povolil súd nižšej inštancie, no štátny minister spravodlivosti Ken Paxton a jeho úrad sa proti verdiktu odvolali, uviedli dnes agentúry AFP a Reuters.

Na texaský súd sa v utorok obrátila 31-ročná Kate Coxová, ktorá je v druhom trimestri tehotenstva. Uviedla, že so svojím manželom veľmi túžili po dieťati, avšak lekári dospeli k záveru, že jej plod by pravdepodobne bol mŕtvy už pri narodení, prípadne by bábätko po pôrode prežilo maximálne niekoľko dní. 

image

Prelomový verdikt. Texaská sudkyňa povolila potrat napriek miestnym zákazom

Zároveň žena dostala informáciu, že pokračovanie tehotenstva by mohlo ohroziť jej zdravie a schopnosť mať ďalšie dieťa, cituje z jej podania denník The Texas Tribune.

Pôvodné povolenie potratu považujú americké médiá za prelomový moment, keďže išlo pravdepodobne o prvý prípad, keď tehotná požiadala o súdom povolenú interrupciu.

Od vlaňajšieho rozhodnutia Najvyššieho súdu Spojených štátov môžu jednotlivé štáty rozhodovať o pravidlách pre potraty samy, asi 20 štátov ich prakticky zakázalo. Texas má podľa AFP jedny z najprísnejších potratových zákonov, pripúšťa ich len v prípade ohrozenia života alebo rizika vážnych následkov pre matku.

image

Voliči v americkom Ohiu rozhodil, právo na interrupcie bude zakotvené v ústave

"Bez ohľadu na podstatu veci súd administratívne pozastavuje platnosť príkazu okresného súdu zo 7. decembra 2023," uvádza sa podľa agentúry Reuters v piatkovom rozhodnutí.

"Stále dúfame, že súd nakoniec žiadosť štátu zamietne a urobí tak rýchlo," uviedla vedúca pracovníčky Centra pre reprodukčné práva Molly Duaneová. "Ide o urgentnú lekársku starostlivosť. Kate je už v 20. týždni tehotenstva. Ľudia by nemali byť nútení požiadať o lekársku starostlivosť na súde," uviedla Duaneová podľa AFP.

01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 16:59