Vojak juhokórejskej armády stojí na stráži na demontovanom strážnom stanovišti v demilitarizovanej zóne v centrálnej časti medzikórejskej hranice v Čchörwone. FOTO: Reuters
StoryEditor

Deti maskovali ako vaky. Pri úteku z KĽDR bojovali o život na mínovom poli

09.12.2023, 20:44
Autor:
ČTKČTK

Kimovci boli prvými ľuďmi, ktorí v tomto roku utiekli z KĽDR a dostali sa do Južnej Kórey. Keď udrela pandémia covidu-19, severokórejská vláda krajinu prakticky odrezala od zvyšku sveta.

Na jar tohto roka sa pánovi Kimovi podaril zdanlivo nemožný útek zo Severnej Kórey. Utiekol po mori s celou svojou rodinou - tehotnou manželkou, matkou, rodinou svojho brata a urnou s popolom ich otca, napísal spravodajský portál BBC News.

VIDEO: Kim Čong-un vyzýva ženy, aby mali viac detí a zastavili tak klesajúcu pôrodnosť

Kimovci boli prvými ľuďmi, ktorí v tomto roku utiekli z KĽDR a dostali sa do Južnej Kórey. Keď udrela pandémia covidu-19, severokórejská vláda krajinu prakticky odrezala od zvyšku sveta, uzavrela hranice a prerušila cezhraničný obchod. Zbehnutia, ktoré bolo pred covideom pomerne časté, v podstate prestali.

Pán Kim BBC opísal, ako sa mu podarilo vykonať taký pozoruhodný útek. Portál nezverejnil jeho celé meno, aby neohrozil jeho rodinu v Soule a ďalších príbuzných, ktorí zostali v Severnej Kórei.

Mesiace spriadaný plán

Noc úteku bola búrlivá. Z juhu sa zdvihol prudký vietor a priniesol búrku. To všetko bolo súčasťou Kimovho plánu. Dúfal, že rozbúrené more prinúti lode pobrežnej stráže, ktoré by ich mohli sledovať, aby sa vrátili do prístavu. O tejto noci sníval celé roky, starostlivo ju plánoval celé mesiace, ale to jeho strach príliš nezmiernilo.

Deti jeho brata spali, uspaté prášky na spanie, ktoré im dal. On a jeho brat ich teraz museli v tme preniesť cez mínové pole k miestu, kde tajne kotvila ich loď. Plížili sa a dávali pozor, aby sa vyhli lúčom zo strážnych reflektorov.

image

Približne 600 severokórejských utečencov deportovaných Čínou "zmizlo". Mali byť násilne deportovaní

Len čo dorazili k lodi, ukryli deti do starých vriec na obilie a zamaskovali ich tak, aby vyzerali ako vaky s náradím. Potom sa rodina vydala na cestu do Južnej Kórey: muži boli vyzbrojení mečmi, ženy jedom.

Každý z nich držal v ruke jednu vaječnú škrupinu, vyfúknutú a naplnenú mletým čili korením a čiernym pieskom, aby ju v prípade stretu mohli rozbiť o tvár pobrežnej stráže. Motor lode hučal, ale pán Kim počul len búšenie svojho srdca. Stačila jediná chyba a všetci mohli byť popravení.

„Život po čovide bol utrpenie“

Pri stretnutí s reportérom BBC v Soule pán Kim opísal, aký bol život v KĽDR po vypuknutí pandémie covidu-19. "Bolo to veľké utrpenie," povedal. V prvých dňoch boli ľudia "nesmierne vystrašení". Štátna televízia vysielala zábery z celého sveta, na ktorých boli ľudia umierajúci na covid, a varovala, že ak obyvatelia nebudú dodržiavať pravidlá, celá krajina môže vyhynúť.

Niektorí ľudia boli za porušenie covidových pravidiel dokonca poslaní do pracovných táborov, povedal Kim. Keď sa objavilo podozrenie na nejaký prípad nákazy, stráž dala do karantény celú dedinu a okolitú oblasť uzavrela. Tí, čo zostali vo vnútri, mali len veľmi málo alebo vôbec nič na jedenie.

image

KĽDR hlási nesúhlasné prejavy vo voľbách, hoci kandidátov podporilo 99 percent

"Po tom, čo nechali ľudí nejaký čas hladovať, vláda priviezla náklaďáky so zásobami jedla. Tvrdili, že jedlo predávajú lacno, takže ich ľudia chválili - ako keď vyhladujete svoje dieťa a potom mu dáte trošku najesť, aby vám poďakovalo," uviedol pán Kim.

Ľudia sa podľa neho začali pýtať, či to nie je súčasťou štátnej stratégie, ako na pandémii zarobiť. Čím viac ľudí covid prežilo, tým viac medzi nimi silnelo presvedčenie, že štát riziká spojené s touto chorobou zveličuje, dodal. "Teraz veľa ľudí verí, že to bola len zámienka, ako nás utláčať," povedal.

Najväčšie škody podľa neho spôsobilo uzavretie hraníc. Zásobovanie potravinami v Severnej Kórei nebolo príliš spoľahlivé ani pred pandémiou, ale keď sa do krajiny začalo dostávať menej potravín, ich ceny prudko stúpli a to všetkým "veľmi sťažuje život".

Početné úmrtia na hlad

Na jar 2022 sa podľa jeho slov začala situácia ešte viac zhoršovať. "Sedem alebo osem rokov sa o hladomore veľmi nehovorilo, ale potom sme začali často počúvať o nových prípadoch," povedal. "Jedného rána sa zobudíte a počujete: ‘aha, v tomto okrese niekto umrel hladom‘. A na druhý deň ráno sme sa dozvedeli o ďalšom prípade, "dodal.

Tento rok vo februári k nemu prišiel neskoro zákazník zo susedného okresu, ktorý s ním mal dohodnutú schôdzku. Povedal mu, že polícia všetkých obyvateľov z jeho dediny vypočúvala kvôli podozreniu z vraždy staršieho páru. Po pitve však vyšlo najavo, že manželia zomreli hladom - a podozrenie z vraždy vzišlo z toho, že im pravdepodobne krysy ohrýzali prsty na nohách a na rukách.

V apríli zomreli hladom dvaja farmári, ktorých Kim osobne poznal. Farmári to podľa neho mali najťažšie, pretože keď bola zlá úroda, štát ich nútil, aby ju vynahradili tým, že odovzdajú väčšie množstvo svojich osobných zásob potravín. Tieto úmrtia nemohla BBC News nezávisle overiť.

image

Severná Kórea na Deň matiek vyzvala ženy, aby mali viac detí

Globálna správa o potravinovej kríze za rok 2023 uvádza, že od uzavretia severokórejských hraníc je "náročné získať presné informácie o nedostatku potravín", ale existujú "náznaky, že sa situácia zhoršuje". V marci 2023 požiadala Severná Kórea o pomoc Svetový potravinový program.

Pán Kim sa pred covideom živil predajom tovaru na čiernom trhu - išlo o motocykle a televízory pašované z Číny. Keď sa kvôli pandémii uzavreli hranice, preorientoval sa na nákup a predaj zeleniny, pretože "jesť potrebuje každý".

Stal sa z neho predavač, akým sa v KĽDR hovorí "lúčny koník". Predával tovar v postranných uličkách, a keby ich niekto nahlásil, popadol by jedlo "a ušiel ako kobylka".

"Ľudia za mnou chodili a prosili ma, aby som im niečo predal. Mohol som si povedať o akúkoľvek cenu," povedal Kim, ktorý bol zrazu bohatší ako kedykoľvek predtým. Mohol si s manželkou dovoliť jesť na večeru dusené mäso. "To sa v Severnej Kórei počíta za veľmi dobré stravovanie," dodal.

Očarený slobodným svetom

Pán Kim, ktorému je teraz niečo vyše tridsať rokov, vyše desať rokov šetril peniaze a hľadal spôsoby, ako prekabátiť severokórejský systém - čiastočne preto, že z neho bol rozčarovaný už od mladosti.

Od detstva sa s otcom tajne pozeral na juhokórejskú televíziu, pretože bývali tak blízko hraníc, že chytali juhokórejské kanály. A Kima absolútne očarila krajina, kde sú ľudia slobodní.

Aj keď stokrát sníval o úteku, nedokázal preniesť cez srdce, že by mal opustiť svoju rodinu. V roku 2022 začal byť život v krajine taký zúfalý, až mal pocit, že ich konečne presvedčí, aby sa k nemu pripojili.

Najprv sa zameral na svojho brata. Ten so svojou ženou prevádzkoval nelegálny obchod s morskými plodmi, ale vláda krátko predtým zakročila proti neoficiálnym predajcom. Hoci vlastnili loď, už nemohli loviť, a pre nedostatok peňazí sa nechal ľahko presvedčiť.

Začal sa priateliť s pobrežnou strážou a ochrankou

Nasledujúcich sedem mesiacov dvojica svoj útek starostlivo plánovala. Za pandémie bola séria osvedčených únikových ciest cez severnú hranicu krajiny s Čínou zablokovaná. Bratia však žili v malom rybárskom mestečku na juhozápade krajiny, blízko juhokórejských hraníc. To im umožnilo alternatívnu, ale riskantnú cestu von - po mori.

Najprv potrebovali povolenie na prístup k vode. Dopočuli sa o neďalekej vojenskej základni, kam boli civilisti posielaní loviť ryby, ktoré sa potom predávali na zaplatenie vojenského vybavenia. Brat pána Kima sa do tohto programu prihlásil a Kim sa medzitým začal priateliť s pobrežnou strážou a ochrankou, ktorá v oblasti hliadkovala, a tajne z nich získaval informácie o ich pohybe.

image

Môže vás dostať až na popravisko. Otestovali sme severokórejský „Windows“, Kimov internet má len 28 stránok

Potom prišla najťažšia z úloh: presvedčiť starú matku a manželku, aby sa k nemu pripojili. Obe boli proti odchodu. Nakoniec bratia matke pohrozili, že ak sa k nim nepripojí, cestu zruší a bude zodpovedná za ich utrpenie až do konca ich života.

"Bola rozrušená a veľa plakala, ale nakoniec súhlasila," povedal pán Kim. Jeho žena však bola neoblomná, kým sa manželia nedozvedeli, že čakajú dieťa. "Už nejde len o teba," hádal sa s ňou. "Budeš matka. Chceš, aby naše dieťa žilo v tejto pekelnej diere? "Tento argument zabral.

Potom už zostávali len posledné prípravy. Bratia vykopali telo svojho otca, pretože sa báli, že po ich úteku úrady znesvätia jeho hrob. Odniesli telo do lesa, kde ho spálili a popol vzali v urne so sebou na cestu. Potom sa vydali k neďalekému mínovému poľu, ktoré vzniklo nedávno s cieľom zabrániť ľuďom v úteku z KĽDR. Pod zámienkou zberu byliniek si mapovali bezpečnú cestu, kadiaľ prejsť k moru.

A nakoniec už len zostávalo počkať na správne počasie, ktoré im umožnilo uniknúť severokórejskej pobrežnej stráži - a po dvoch hodinách doplávať do Južnej Kórey.

01 - Modified: 2023-12-04 09:14:09 - Feat.: 1 - Title: Kimovi hackeri získali údaje o obranných technológiách Južnej Kórey 02 - Modified: 2023-12-02 14:27:12 - Feat.: 1 - Title: Severná Kórea by zásah Spojených štátov do činnosti jej satelitu považovala za vyhlásenie vojny 03 - Modified: 2023-12-02 06:16:55 - Feat.: 1 - Title: Muž údajne pomáhal Severnej Kórei obchádzať sankcie, teraz je v rukách španielskej polície 04 - Modified: 2023-11-30 09:03:12 - Feat.: 1 - Title: Sestra severokórejského vodcu odsúdila kritiku vypustenia vojenskej družice, podľa nej je absurdná 05 - Modified: 2023-11-28 07:16:41 - Feat.: 1 - Title: Špionážna družica KĽDR údajne zhotovila snímky Bieleho domu a Pentagónu 06 - Modified: 2023-11-27 05:49:05 - Feat.: 1 - Title: KĽDR eskaluje napätie, na hranice s Južnou Kóreou povolala ťažko ozbrojených vojakov
01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-21 05:02:58 - Feat.: - Title: Južná Kórea podpísala dohodu s Ukrajinou o miliardovej ekonomickej pomoci 03 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:13