Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hľadá sa Navaľnyj: Podľa svojich spolupracovníkov zmizol, ruské úrady mlčia

15.12.2023, 10:31
Autor:
ČTKČTK

Spojenci opozičného lídra o ňom nemajú žiadne informácie už desať dní.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj už nie je vo väznici IK-6 vo Vladimírskej oblasti, kde si odpykával svoj trest, oznámila podľa jeho spolupracovníka ruská väzenská služba (FSIN) súdu.

Zmizol bez stopy

Kde sa teraz kritik Kremľa nachádza, však úrady neuviedli. Na vyjadrenie Navaľného právnika Vjačeslava Gimadiho upozornila dnes ráno agentúra Reuters.

VIDEO: Ruský opozičný líder sa už vo väzení nenachádza, tvrdia jeho spojenci.

Navaľného spojenci upozorňujú, že o ňom nemajú žiadne informácie už desať dní a väzenská správa ho zrejme preváža do inej trestaneckej kolónie.

"Súd prečítal informáciu federálnej väzenskej služby, že Navaľnyj opustil IK-6 za hranice Vladimírskej oblasti. Kam presne (ho odviezli) a kde sa teraz nachádza, nepovedali," napísal na sociálnej sieti X Gimadi.

image

Kremeľ nevie, kde sa Navaľnyj nachádza. Peskov odmietol údajné zasahovanie USA do prípadu

Navaľného spolupracovníci upozorňujú už niekoľko dní, že nevedia, kam sa ruský opozičný predák podel av akom je stave.

O tom, že ho úrady nechali z väznice vo Vladimírskej oblasti previesť, informovala v pondelok jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová, keď napísala, že ho právnici hľadali v dvoch väzenských kolóniách v regióne a tamojšie správy im povedali, že v nich nie je.

Porušenie základných práv

"Pripomínam, že advokáti nevideli Alexeja od 6. decembra," napísala dnes Jarmyšová na X. Jeho ďalšia spolupracovníčka Marija Pevčichová o deň skôr na rovnakej platforme uviedla, že sa Navaľného tím obrátil so žiadosťou o pomoc na Výbor OSN pre ľudské práva. "To, čo sa deje s Alexejom, je v skutočnosti vynútené zmiznutie a flagrantné porušenie jeho základných práv," dodala.

Štyridsaťsedemročného Navaľného presunuli do väznice IK-6 s prísnym režimom, ktorá sa nachádza v obci Melechovo vo Vladimírskej oblasti zhruba 200 kilometrov východne od Moskvy, vlani v júni.

image

Ruská prokuratúra otočila, pre Olega Orlova žiada väzenie namiesto pokuty

Navaľnyj sa opakovane sťažoval na časté pobyty na samotke za banálne priestupky. Minulý týždeň Jarmyšová vyhlásila, že sa opozičníkovi nedávno v cele urobilo zle.

Navaľného spolupracovníčka Ljubov Sobolová minulý týždeň agentúre Reuters povedala, že sa opozičníkovi spojenci obávajú jeho možného ďalšieho prevozu do inej trestaneckej kolónie s prísnejším režimom.

Nemajú o ňom žiadne informácie

Načasovanie podľa nej súvisí so začiatkom prezidentskej volebnej kampane, v ktorej dlhoročný šéf Kremľa Vladimir Putin oznámil, že sa bude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

Proces prevozu väzňov po železnici cez rozsiahle územie Ruska môže trvať týždne, pričom príbuzní a rodina nemusia mať informácie o mieste ich pobytu a zdravotnom stave, kým väzni nedorazia na miesto určenia, uvádza Reuters.

Podobne popísala situáciu AP, ktorej Jarmyšová povedala, že transfer väzňa môže trvať "týždne, ba dokonca mesiace", keď nikto nebude vedieť, kde prevážaný je.

image

Spolupracovníci Navaľného sú znepokojení jeho zdravím a prerušením kontaktu

"Musíme ho teraz hľadať v každej kolónii so zvláštnym režimom v Rusku. Je ich asi 30 po celom Rusku. Netušíme, kde ho nájdeme," povedala Jarmyšová.

Väzenská služba na otázku ohľadom Navaľného AP neodpovedala. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov na otázku novinárov uviedol, že Kremeľ pohyb jednotlivých väzňov nesleduje.

Známy kritik Kremľa, ktorý bol v minulosti otrávený, je za mrežami už tretí rok. Ruské súdy mu uložili niekoľko trestov, okrem iného za extrémizmus. Navaľnyj všetky obvinenia odmieta.

Odporcovia Kremľa sa domnievajú, že režim v Moskve sa snaží uvrhnutím Navaľného do väzenia zbaviť nepohodlného kritika.

01 - Modified: 2023-12-01 11:14:45 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady vzniesli proti Navaľnému nové obvinenia z vandalizmu 02 - Modified: 2023-11-16 16:01:42 - Feat.: 1 - Title: Spolupracovníka Navaľného odsúdili v neprítomnosti na osem rokov väzenia 03 - Modified: 2023-11-16 13:31:26 - Feat.: 1 - Title: Ruské úrady pridali Navaľného advokátov na zoznam teroristov a extrémistov 04 - Modified: 2023-10-30 14:20:30 - Feat.: 1 - Title: Niektorí uväznení ruskí opoziční politici držia jednodňovú hladovku
01 - Modified: 2024-05-03 12:56:29 - Feat.: - Title: Súd v ruskom Chabarovsku poslal na 15 rokov do väzenia protivojnového aktivistu 02 - Modified: 2024-05-03 12:21:02 - Feat.: - Title: Kremeľ označil vyjadrenia Camerona a Macrona o Ukrajine za nebezpečné 03 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky 05 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 17:58