Premiér Českej republiky Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Únia musí premýšľať o alternatívach, ak sa Maďarsko nepodarí presvedčiť pri pomoci Ukrajine, tvrdí Fiala

15.12.2023, 16:33
Autor:
TASRTASR

Predseda českej vlády zdôraznil, že veľký význam má aj dohoda 26 štátov bez Maďarska.

Musíme premýšľať o alternatívach, ak by sa nepodarilo získať súhlas Maďarska s revíziou viacročného finančného rámca a nástrojom na pomoc Ukrajine ani v januári. Po skončení dvojdňového summitu Európskej únie v Bruseli to povedal český premiér Petr Fiala, informuje spravodajkyňa TASR.

"Toto bola veľmi náročná Európska rada. V niečom sme dosiahli prelomové rozhodnutia – čo sa týka rozšírenia, v niečom sa nám zhodu nepodarilo nájsť – čo je úprava viacročného finančného rámca. Ale sme pripravení v hľadaní riešenia pokračovať v januári budúceho roka." povedal český premiér.

image

Rozhodnutie o začatí prístupových rozhovorov s Ukrajinou je víťazstvom, vyhlásila estónska premiérka

Nevylúčil, že sa nakoniec zhodu podarí nájsť. "Určite sa budeme všetci snažiť o to, aby aj tu došlo k posunu," uviedol Fiala. Zároveň ale dodal, že štáty Európskej únie musia premýšľať aj o alternatívach, ak by sa maďarský súhlas nakoniec získať nepodarilo. "Ale vždy je dobré najprv rokovať a až potom riešiť, čo sa stane, ak sa to rokovanie nepodarí," doplnil.

Predseda českej vlády tiež zdôraznil, že veľký význam má aj dohoda 26 štátov bez Maďarska. "To naozaj nebolo jednoduché, tie pozície boli na začiatku veľmi rozdielne," povedal s tým, že nakoniec našli kompromisné riešenie, ktoré je pre všetky štáty okrem Maďarska prijateľné. Ocenil, že k navýšeniu výdavkov v ňom dochádza len mierne, a to iba v konkrétnych oblastiach. Pripomenul, že Česko patrí v tejto téme k opatrnejším štátom, ktoré nechcú veľmi zvyšovať výdavky.

Ocenil, že Európska únia začala prístupové rokovania s Ukrajinou a  Moldavskom a udelila kandidátsky štatút Gruzínsku. Cesta Ukrajiny do Únie bude podľa neho ešte dlhá, ale štvrtkové rozhodnutie označil za významný krok.

image

Scholz vyzdvihol podporu Ukrajine, podľa Macrona je jej vstup do Európskej únie ešte ďaleko

Český premiér sa vyjadril aj k debatám o zmene rozhodovacích procesov v Únii. Na kľúčových veciach je Európska únia podľa neho schopná dohodnúť sa a vystupovať jednotne, preto je pri zmenách opatrný.

"To, v akej sme situácii, je podľa mňa prekážka toho, aby sme trávili príliš mnoho času a energie debatami o reformách. Reformy boli už niekoľkokrát na stole a nikdy sme sa neposunuli ďalej," vyhlásil.

Dodal, že na druhej strane vníma hlasy štátov, ktoré hovoria, že by EÚ bola neakcieschopná, ak by sa ďalej rozširovala bez toho, aby sa zmenili rozhodovacie procesy. Debata je podľa neho na mieste, ale má svoje limity.

01 - Modified: 2023-12-15 15:00:32 - Feat.: 1 - Title: Maďarsko chce, aby Európska únia odblokovala ďalšie peniaze z eurofondov, povedal Orbánov poradca 02 - Modified: 2023-12-15 14:02:24 - Feat.: 1 - Title: Taraba chce meniť zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie začiatkom budúceho roka 03 - Modified: 2023-12-15 10:58:29 - Feat.: 1 - Title: Rozhodnutie Európskej únie o Ukrajine, Moldavsku a Gruzínsku je podľa Kremľa politické
01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 03 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 04 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:18