Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Európska únia nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu, tvrdí von der Leyenová

15.12.2023, 16:59
Autor:
TASRTASR

Európska rada vo štvrtok rozhodla otvoriť rokovania o vstupe Ukrajiny do Európskej únie aj napriek tomu, že maďarský premiér Viktor Orbán toto rozhodnutie plánoval vetovať.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok prisľúbila, že Eurokomisia do začiatku budúceho roka nájde spôsob, ako uvoľniť 50 miliárd dolárov finančnej pomoci pre Kyjev, a to aj napriek možnému vetu Maďarska. Informujeme o tom podľa správy agentúry AFP.

"Ako Komisia využijeme čas, ktorý dovtedy zostáva, aby sme zabezpečili, že bez ohľadu na to, čo sa stane na ďalšom summite Európskej únie, budeme mať funkčné riešenie," povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii po summite lídrov Únie v Bruseli.

Vstup Ukrajiny do Únie

Európska rada vo štvrtok rozhodla otvoriť rokovania o vstupe Ukrajiny do Európskej únie aj napriek tomu, že maďarský premiér Viktor Orbán toto rozhodnutie plánoval vetovať.

V otázke finančnej pomoci vo výške 50 miliárd eur, ktoré má Kyjevu poskytnúť Európska únia zo svojho revidovaného rozpočtu vo forme pôžičiek a grantov, Orbán využil svoje právo veta a balík zablokoval. Lídri Únie by tak v tejto veci mali rokovať na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli začiatkom budúceho roka.

image

Únia musí premýšľať o alternatívach, ak sa Maďarsko nepodarí presvedčiť pri pomoci Ukrajine, tvrdí Fiala

Orbán tiež varoval, že Budapešť ešte bude mať možnosti odmietnuť Ukrajine vstúpiť do Európskej únie. Podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Orbán lídrom na summite povedal, že ak Kyjev do marca implementuje zvyšné reformy, Maďarsko nebude blokovať prístupové rokovania s Ukrajinou.

Maďarské veto

Macron tiež vyjadril presvedčenie, že v novom roku sa Orbána podarí presvedčiť, aby pristúpil na balík finančnej pomoci pre Ukrajinu.

V opačnom prípade by to podľa neho znamenalo aj zablokovanie nových finančných prostriedkov pre Maďarsko a s ním susediace krajiny, ako aj peňazí určených na ochranu hraníc pred nelegálnou migráciou - vzhľadom na to, že sú tiež súčasťou rozpočtu Európskej únie na najbližšie štyri roky.

image

Maďarsko chce, aby Európska únia odblokovala ďalšie peniaze z eurofondov, povedal Orbánov poradca

Francúzsky prezident uviedol, že európski lídri si Orbána na summite v Bruseli vypočuli s rešpektom. "Tento rešpekt zahŕňa aj zodpovednosť", a preto by sa mal Orbán "správať ako Európan" a nemal by pre vlastné politické ciele blokovať dôležité spoločné rozhodnutia.

Prípadné členstvo Ukrajiny v Európskej únii je podľa Macrona stále vzdialené. Únia je "stále veľmi ďaleko od úspešného rozšírenia o Ukrajinu. V každom prípade rozšírenie - nech bude akékoľvek - si bude vyžadovať reformu pravidiel Únie. To bude možné len masívnym zvýšením finančných prostriedkov", poznamenal Macron.

01 - Modified: 2023-12-14 17:51:03 - Feat.: 1 - Title: Orbán vyhrážky nenaplnil. Únia začne prístupové rokovania s Ukrajinou, rozhodli lídri 02 - Modified: 2023-12-14 07:00:16 - Feat.: 1 - Title: Summit EÚ je prioritne zameraný na otázky spojené s Ukrajinou, rokovať môžu až do nedele 03 - Modified: 2023-12-13 17:34:19 - Feat.: 1 - Title: Eurokomisia uvoľnila Maďarsku desať miliárd eur zo zmrazených eurofondov
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:06