Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Iránom podporovaní jemenskí povstalci sa prihlásili k útokom na lode v Červenom mori

15.12.2023, 17:13
Autor:
TASRTASR

Hovorca spoločnosti Hapag-Lloyd, ktorá vlastní loď Al Jasrah, uviedol, že loď bola napadnutá počas plavby v blízkosti jemenského pobrežia.

Iránom podporovaní jemenskí povstalci sa prihlásili k zodpovednosti za útok, pri ktorom v piatok údajne vystrelili rakety na dve lode plaviace sa v Červenom mori. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o súčasť snáh húsijských povstalcov vyvíjať nátlak na Izrael, aby skoncoval s útokmi na palestínske radikálne hnutie Hamas.

Vojenský hovorca húsíov vo vysielaní televízneho kanála jemenských povstalcov vyhlásil, že terčom útoku boli kontajnerové lode MSC PALATIUM a MSC ALANYA, ktoré smerovali k bližšie neurčenej "izraelskej entite".

Napadnutie raketami

"K ich napadnutiu dvoma raketami došlo po tom, ako ich posádky odmietli reagovať na výzvy jemenských námorných síl a varovania pred streľbou," uvádza sa vo vyhlásení citovanom agentúrou DPA. Neuvádza sa v ňom, kedy presne k útokom došlo.

Britská námorná bezpečnostná spoločnosť Ambrey však uviedla, že k žiadnemu útoku na kontajnerovú loď MSC ALANYA plávajúcu pod libérijskou vlajkou nedošlo.

Ambrey podľa agentúry Reuters objasnila, že k jej plavidlu sa len priblížila malá loď, ktorej posádka vyzvala kapitána kontajnerovej lode, aby zmenil kurz plavby na juh.  

image

Španielska vojnová loď sa vypravila na pomoc plavidlu, ktoré pri Jemene údajne uniesli piráti

Spoločnosť Ambrey dodala, že podobné varovanie dostala aj  kontajnerová loď MSC PALATIUM III, ktorá sa plaví pod libérijskou vlajkou a patrí Švajčiarsku.

Ešte pred tým v piatok nemecká lodná spoločnosť Hapag-Lloyd informovala, že na jej loď Al Jasrah boli počas plavby v Červenom mori vypálené rakety. Posádka neutrpela žiadne zranenia. Húsíovia sa k tomuto incidentu nevyjadrili.

Dronové útoky

Hovorca spoločnosti Hapag-Lloyd, ktorá vlastní loď Al Jasrah, uviedol, že loď bola napadnutá počas plavby v blízkosti jemenského pobrežia. Avizoval, že Hapag-Lloyd prijme ďalšie opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojich posádok.

V poslednom čase húsíovia čoraz častejšie útočia na plavidlá plaviace sa po námorných trasách v Červenom mori a v jeho strategickom prielive Báb al-Mandab a od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom podnikajú aj raketové a dronové útoky na Izrael.

image

Pri brehoch Jemenu čelila útoku ďalšia nákladná loď, USA presadzujú námornú koalíciu

Húsíovia, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu, prisľúbili, že budú pokračovať vo svojich útokoch, kým Izrael nezastaví svoju ofenzívu v Pásme Gazy.            

Vo štvrtok neskoro večer húsijskí povstalci vyhlásili, že uskutočnili vojenskú operáciu proti kontajnerovej lodi spoločnosti Maersk, pričom ju priamo zasiahli dronom. Dánska lodná spoločnosť toto tvrdenie poprela a uviedla, že plavidlo nebolo zasiahnuté.

Osobitný vyslanec USA pre Jemen Tim Lenderking vo štvrtok pre agentúru Reuters vyhlásil, že Washington chce, aby "čo najširšia" námorná koalícia chránila lode v Červenom mori a vyslala húsíom signál, že ich útoky nebudú tolerované.

Iránsky minister obrany Mohammad Rezá Aštíání však varoval, že navrhované mnohonárodné námorné sily budú čeliť "mimoriadnym problémom". Dodal, že Irán nedovolí, aby sa to dialo v regióne, kde má prevahu.

01 - Modified: 2023-12-15 13:48:20 - Feat.: 1 - Title: Španielska vojnová loď sa vypravila na pomoc plavidlu, ktoré pri Jemene údajne uniesli piráti 02 - Modified: 2023-12-15 12:59:09 - Feat.: 1 - Title: Raketa vypálená z územia Jemenu zasiahla už druhú nákladnú loď v Červenom mori 03 - Modified: 2023-12-15 11:10:04 - Feat.: 1 - Title: Nákladná loď v plameňoch. Plavidlo pod vlajkou Libérie zasiahol v Červenom mori projektil
01 - Modified: 2024-05-11 18:16:41 - Feat.: - Title: Zástancovia tvrdej línie v Iráne získali najviac kresiel aj v druhom kole volieb 02 - Modified: 2024-05-10 07:22:03 - Feat.: - Title: Iránci rozhodujú v druhom kole volieb o obsadení 45 parlamentných kresiel 03 - Modified: 2024-05-10 05:39:34 - Feat.: - Title: Iránskeho režiséra Rasúlofa odsúdili na osem rokov väzenia a zbičovanie. Tesne pred jeho odchodom do Cannes 04 - Modified: 2024-05-09 08:33:46 - Feat.: - Title: Irán zmení svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael, vyhlásil poradca najvyššieho vodcu 05 - Modified: 2024-05-07 14:32:59 - Feat.: - Title: Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 06:39