Francúzsky prezident Emmanuel Macron. FOTO: Reuters
StoryEditor

Macron je otvorený voči dialógu s Putinom, ak by to prispelo k trvalému mieru

16.12.2023, 07:32
Autor:
TASRTASR

Macron mal s Putinom pred ruskou inváziou na Ukrajinu dobrý pracovný vzťah, nepodarilo sa mu však zabrániť šéfovi Kremľa v tom, aby susednú Ukrajinu napadol.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok povedal, že je stále ochotný zvážiť možnosť začatia dialógu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ak by to nejakým spôsobom mohlo prispieť k dosiahnutiu trvalého mieru medzi Ruskom a Ukrajinou. Správa pochádza z agentúry AP.

Macron mal s Putinom pred ruskou inváziou na Ukrajinu dobrý pracovný vzťah, nepodarilo sa mu však zabrániť šéfovi Kremľa v tom, aby susednú Ukrajinu napadol. Niekoľko mesiacov po vypuknutí invázie s ním ale naďalej udržiaval komunikáciu.

Zhoršený vzťah

Diplomatický aj osobný vzťah tejto dvojice sa však popri tiahnucej sa vojne na Ukrajine veľmi zhoršil. Začiatkom roka Macron zvažoval, že Putinovi odoberie aj najvyššie francúzske vyznamenanie.

Samotný Putin sa k osobe Macrona vyjadril vo štvrtok, keď v reakcii na novinársku otázku na výročnej tlačovej konferencii povedal, že to bol práve francúzsky prezident, kto v "istom momente zastavil" vzťahy s Ruskom. Uviedol pritom že ak bude vôľa na začatie dialógu na strane Paríža, tak Moskva je naň "pripravená". Dodal, že ak takáto vôľa nebude, Rusko si už nejako "poradí".

image

Európska únia nájde spôsob, ako uvoľniť zablokovaný balík pomoci pre Ukrajinu, tvrdí von der Leyenová

Macron teraz povedal, že voči takému dialógu s cieľom hľadania mierového riešenia konfliktu zostáva otvorený, ak by ho oslovil ruský prezident. Vyjadril sa tak na summite Únie, ktorý uplynulé dva dni prebiehal v Bruseli a na ktorom lídri členských krajín rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou.

Francúzsko pripravené pomôcť

"Ja som tú vojnu jednostranne nezačal porušením zmlúv, s ktorými som súhlasil. Nebolo to Francúzsko, ktoré sa rozhodlo spáchať vojnové zločiny na severe Ukrajiny, a prakticky tak znemožniť diskusie," povedal Macron. "No musíme byť seriózni, takže mám veľmi jednoduchý postoj. Nezmenil som si (telefónne) číslo," dodal.

Povedal, že ak Putin prejaví vôľu začať dialóg, ktorý by mohol viesť k dosiahnutiu trvalého mieru rešpektujúcemu medzinárodné právo a tiež záujmy a suverenitu Ukrajiny, tak Francúzsko je v tomto smere pripravené pomôcť.

Putin tento týždeň povedal že vojna na Ukrajine sa skončí až vtedy, keď Rusko dosiahne svoje od začiatku deklarované ciele, a síce údajnú denacifikáciu a demilitarizáciu tejto krajiny.

01 - Modified: 2023-12-15 15:12:32 - Feat.: 1 - Title: Scholz vyzdvihol podporu Ukrajine, podľa Macrona je jej vstup do Európskej únie ešte ďaleko 02 - Modified: 2023-12-13 11:57:06 - Feat.: 1 - Title: Keď Trump vyvedie Ameriku z NATO. Európa sa začína chystať na nemysliteľné 03 - Modified: 2023-11-12 13:54:19 - Feat.: 1 - Title: Únia sa márne pokúša vytlačiť Rusko zo Strednej Ázie. Nemienime zmiznúť, tvrdí Lavrov
01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:15