Ruský prezident svoju skrytú hrozbu vyslovil v rámci vyjadrení, ktorými sa vraj snažil rozptýliť obavy z možnej ruskej hrozby pre Severoatlantickú alianciu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Putinove výroky skrývajú hrozbu budúcej vojny proti NATO, varujú experti

18.12.2023, 13:47
18.12.2023, 14:19
Autor:
dttdttTASRTASR
  • Podľa Joea Bidena v prípade víťazstva vo vojne na Ukrajine napadne Rusko niektorý z členských štátov NATO.
  • Šéf Kremľa to síce odmietol, no tiež vyhlásil, že s Fínskom budú problémy.
  • Inštitút pre štúdium vojny upozorňuje, že Rusko v súčasnosti znovuvytvára Leningradský a Moskovský vojenský okruh.

Šéf Kremľa Vladimir Putin "pohrozil Fínsku" a pripravuje sa na "potenciálnu rozsiahlu budúcu vojnu proti NATO," uviedol v súvislosti s Putinovým nedeľňajším interview pre ruskú štátnu televíznu Rossija 1 Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW). TASR informuje na základe správy stanice Sky News.

VIDEO: Fínsko znovuotvorilo dva hraničné priechody s Ruskom:

Ruský prezident svoju skrytú hrozbu vyslovil v rámci vyjadrení, ktorými sa vraj snažil rozptýliť obavy z možnej ruskej hrozby pre Severoatlantickú alianciu. 

image

Rusko nemá žiadny dôvod bojovať s krajinami NATO, vyhlásil Putin. Rozširovanie aliancie považuje za aroganciu

"Fínsko bude problém"

Podľa ISW sa Putin v rámci interview usiloval poprieť reálnosť varovania amerického prezidenta Joea Bidena, že Rusko v prípade svojho víťazstva vo vojne na Ukrajine napadne niektorý z členských štátov NATO. Šéf Kremľa dodal, že Rusko nemá žiadny ekonomický, geopolitický ani vojenský dôvod bojovať s NATO.

Svoje vyjadrenia Putin doplnil obvinením, že krajiny NATO vyvolali konflikt medzi Ruskom a Fínskom a "zatiahli" Fínsko do Aliancie, cituje Sky News.

"Putin uviedol, že s Fínskom ‘budú problémy‘ a pristúpenie Fínska do NATO podnietilo ruských predstaviteľov, aby začali formovať Leningradský vojenský okruh a sústreďovať vojenské jednotky na severozápade Ruska," uvádza ISW.

„Rozhovor bol zrejme pokusom o skreslenie ruskej vojenskej hrozby ako imaginárneho a umelého výmyslu NATO,“ mienia analytici ISW. Putinove súčasné vyhlásenia im pripomínajú tie z prelomu rokov 2021 a 2022, že ruská armáda nemá v úmysle napadnúť Ukrajinu. 

„Putinovo uisťovanie o mierových úmysloch voči NATO vyznieva prázdne v kontexte hrozieb, ktoré on a jeho okolie v poslednej dobe vznáša voči členským štátom NATO,“ píše v správe inštitút.

image

Východ NATO má tri roky, aby sa pripravil na ruský útok, varuje Poľsko

Početné hrozby voči Aliancii

Americkí experti pripomínajú, že Putin pohrozil Poľsku tento rok v júli po tom, čo Varšava vyslala svoju armádu na bielorusko-poľské hranice v reakcii na presun žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny do Bieloruska. Ruský prezident vtedy vyhlásil, že Rusko odpovie „všetkými prostriedkami“, ktoré má k dispozícii.

NATO sa vyhrážajú aj poprední kremeľskí propagandisti na čele s exprezidentom podpredsedom ruskej bezpečnostnej rady Dmitrijom Medvedevom. „Rusko má právo na vojnu proti všetkým krajinám NATO,“ komentoval v auguste podporu Západu ukrajinským úderom na okupovanom Kryme.

Medvedev v novembri opäť pohrozil Poľsku, že Rusko považuje Varšavu za „nebezpečného nepriateľa“, ktorý by mohol stratiť svoju „štátnosť“.

image

Porušujú Ženevské konvencie. Rusi sa na bojisku kryjú za ukrajinskými zajatcami, ukázalo video

Moderátori talk show v ruskej štátnej televízii tiež opakovane naznačujú, že pobaltské krajiny sa stanú ďalším vojenským cieľom Ruska a že padnú krátko po Ukrajine. Komentátor Vladimir Solovjov zase s obľubou hrozí použitím jadrových zbraní proti Ukrajine a voči krajinám NATO.

Podľa ISW sú však tieto hrozby súčasťou dlhotrvajúcich ruských naratívov o možnom útoku na NATO, ktoré sa objavovali ešte predtým, ako Fínsko minulý rok požiadalo o vstup do Aliancie.

„Vyjadrenia ruských propagandistov určite nepredstavujú vojenskú hrozbu pre krajiny NATO, ale sú dôležitým kontextom pre zjavnú Putinovu snahu upokojiť vody počas jeho rozhovoru zo 17. decembra,“ sú presvedčení experti.

Ochrana oblastí pri NATO

Inštitút tiež vysvetľuje, že Rusko v súčasnosti prerozdeľuje Západný vojenský okruh, pričom znovuvytvára Leningradský a Moskovský vojenský okruh. Tento krok je súčasťou dlhodobého reštrukturalizačného a expanzívneho úsilia, ktorého cieľom je "pripraviť Rusko na potenciálnu budúcu rozsiahlu konvenčnú vojnu proti NATO", upozorňuje inštitút.

image

Putinovo „zbieranie krajín“. Stupňovanie napätia voči Lotyšsku môže mať hneď niekoľko scenárov

Západný vojenský okruh je zodpovedný za ochranu oblastí Ruska ležiacich pri hraniciach s členskými štátmi NATO Litvou, Lotyšskom, Estónskom a Fínskom, ale veľká časť jeho síl sa zapojila do bojov na Ukrajine, kde utrpela značné straty. 

Obnova Leningradského a Moskovského vojenského okruhu má podľa inštitútu pravdepodobne vyvážiť operačné požiadavky spojené s vojnou na Ukrajine so zaisťovaním pozícií pozdĺž ruských hraníc s NATO. 

Putinovo zdôvodnenie vytvorenia leningradského okruhu, ktorý bude zodpovedný za oblasť hraničiacu s Fínskom, Švédskom a Arktídou, naznačuje, že tento krok vníma ako vojenskú odpoveď na problémy vyvolané už zrealizovaným, alebo budúcim členstvom škandinávskych krajín v Aliancii, uzatvára ISW.

Fínsko sa spolu so Švédskom rozhodli ukončiť svoju dlhotrvajúcu politiku vojenskej neutrality a požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie po tom, čo Rusko vlani vo februári podniklo inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa k Aliancii oficiálne pripojilo v apríli 2023. Ratifikáciu švédskej žiadosti o vstup do NATO naďalej odkladajú Turecko a Maďarsko.

01 - Modified: 2023-12-18 11:04:14 - Feat.: 1 - Title: Nemecká brigáda v Litve. Prví vojaci budúci rok, plne pripravení budú v roku 2027 02 - Modified: 2023-12-17 16:23:16 - Feat.: 1 - Title: Rusko bude buď suverénne, alebo nebude existovať vôbec, vyhlásil Putin na straníckom sneme 03 - Modified: 2023-12-17 06:54:27 - Feat.: 1 - Title: Rusko stupňuje svoje nočné útoky na Ukrajinu, použilo raketu Iskander 04 - Modified: 2023-12-16 12:04:01 - Feat.: 1 - Title: Putin sa bude o znovuzvolenie uchádzať ako nezávislý kandidát, napriek podpore vládnej strany 05 - Modified: 2023-12-15 11:43:47 - Feat.: 1 - Title: Migrantov v Rusku po prvýkrát zbavili občianstva, nechceli ísť do armády, píšu médiá 06 - Modified: 2023-12-14 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Na hrozivé straty nehľadia. Tvrdohlaví Rusi veria, že odrežú Ukrajinu od pomoci Západu a Spojených štátov
01 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 03 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 04 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 17:52