Nákladné autá prevážajúce pomoc na hraniciach v Rafahu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Do Pásma Gazy prišli prvé kamióny s komerčným tovarom od začiatku vojny

18.12.2023, 22:50
Autor:
TASRTASR

Americký minister zahraničia vyhlásil, že ide o životne dôležitý krok smerujúci k zlepšeniu životov Palestínčanov v oblasti.

Prvé komerčné kamióny od vypuknutia vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas pred vyše dvoma mesiacmi vošli do Pásma Gazy a pripojili sa tak k dodávkam pomoci organizovaným OSN. V pondelok to oznámili Spojené štáty, uvádza agentúra AFP.

Je to "životne dôležitý krok smerujúci k zlepšeniu životov Palestínčanov v Pásme Gazy, ktorý vnímame nielen ako doručenú humanitárnu pomoc, ale aj ako komerčný tovar, ktorý možno predávať v obchodoch a na trhoch", povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

image

Izrael objavil v Pásme Gazy najväčší tunel vybudovaný Hamasom, tvrdí armáda

Hovorca dodal, že prvé súkromné kamióny vošli do Pásma Gazy v sobotu 16. decembra a ďalšie dorazili v pondelok.

Miller neuviedol podrobnosti o množstve či dopravcoch, ale spresnil, že kamióny doviezli prevažne potraviny – ich zásoby sa totiž odvtedy, čo Izrael po útoku Hamasu zo 7. októbra uzatvoril toto palestínske územie, vyčerpali.

Kamióny prešli cez hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy, ktoré má pod kontrolou militantné hnutie Hamas.

USA sú rozhodujúcim podporovateľom Izraela a poskytujú mu vojenské dodávky aj diplomatickú podporu, ale čoraz viac sa snažia ukázať, že v zákulisí pracujú na vyriešení obáv z vysokého počtu zabitých palestínskych civilistov počas vojny.

image

Trojica rukojemníkov zabitá izraelskými vojakmi mávala bielou vlajkou. Vojak si myslel, že je to pasca

Izrael počas návštevy poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana koncom minulého týždňa zasa oznámil otvorenie hraničného priechodu do Pásma Gazy s názvom Keret Šalom.

Miller povedal, že oba hraničné priechody a príchod komerčných kamiónov sú "výsledkom intenzívnej diplomacie" predstaviteľov USA vrátane ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena.

Podľa hovorcu sú tieto prelomové momenty dôležité, ale samy osebe nestačia. "Budeme pokračovať v úzkej spolupráci s vládami Izraela, Egypta a partnerských krajín v regióne, aby sa stále zvyšovala humanitárna pomoc prúdiaca do Pásma Gazy a naplnili sa tak potreby Palestínčanov," uviedol Miller.

 

 

01 - Modified: 2024-05-09 15:25:29 - Feat.: - Title: V Malmö, kde je Eurovízia, demonštruje okolo 5000 propalestínskych aktivistov. Hovoria o pokrytectve 02 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 03 - Modified: 2024-05-09 10:22:22 - Feat.: - Title: Študenti v Dubline ukončili propalestínsky protest, univerzita prerušuje väzby na izraelské firmy 04 - Modified: 2024-05-08 08:35:08 - Feat.: - Title: Katar vyzýva na prijatie opatrení s cieľom zabrániť "genocíde" v Rafahu 05 - Modified: 2024-05-07 13:10:52 - Feat.: - Title: Na Viedenskej univerzite si demonštranti vytvorili protestný tábor
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 18:07