Český premiér Petr Fiala. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nie znamená nie. Česká vláda schválila redefiníciu znásilnenia, má prispieť k vyššej ochrane obetí

20.12.2023, 12:17
Autor:
TASRTASR

Návrh opúšťa koncept znásilnenia ako silou vynúteného pohlavného styku, namiesto toho ho definuje ako nesúhlasný pohlavný styk.

Česká vláda schválila návrh novely zákona, ktorý redefinuje trestný čin znásilnenia, za ktoré má byť po novom považovaný aj nesúhlasný pohlavný styk.

Podľa ministerstva spravodlivosti to prispeje k zvýšeniu ochrany obetí sexuálnych trestných činov, najmä ak ide o deti, a zefektívni boj proti tomuto typu násilia. Schválenie návrhu v stredu na sociálnej sieti X potvrdil minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Česko sa pridalo k šestnástim štátom

Návrh opúšťa koncept znásilnenia ako silou vynúteného pohlavného styku, namiesto toho ho definuje ako nesúhlasný pohlavný styk. Táto zmena podľa rezortu spravodlivosti zodpovedá modernému prístupu v danej problematike. Česko sa tak pridalo k ďalším 16 štátom, ktoré už k takémuto kroku pristúpili, vysvetlilo ministerstvo.

"Nie znamená nie. Schválili sme na vláde redefiníciu znásilnenia, ktorá jasne hovorí, že o znásilnenie pôjde v prípade každého sexuálneho aktu, ktorý sa odohrá proti vôli druhého," napísal Rakušan s tým, že zmena pomôže tomu, aby mohla polícia toto násilie lepšie stíhať a súdy postihovať.

Minister spravodlivosti Pavel Blažek ešte pred schválením návrhu na sociálnej sieti X napísal, že si pred časom nebol istý, či by takáto zmena mala prínos v trestnom konaní a tým aj pre obete sexuálneho násilia. "V uplynulom roku som však absolvoval mnoho diskusií, mnohé som si uvedomil a teraz som presvedčený, že ide o krok správnym smerom," uviedol na sociálnej sieti X.

Postihnuteľné bude aj zneužitie bezbrannosti

Za znásilnenie sa podľa novej definície bude považovať každá súlož, análny či orálny styk, s ktorým jeden z účastníkov nebude súhlasiť a tento nesúhlas dá akokoľvek najavo, či už slovne, fyzickým odporom, plačom alebo inak.

Zároveň bude za znásilnenie postihnuteľný aj prípad, keď páchateľ zneužije bezbrannosť obeti, ktorá v danej chvíli nedokáže prejaviť svoju vôľu. A to napríklad z dôvodu spánku, opitosti, veku, spútania, choroby či handicapu.

image

Súd uznal českého exposlanca Feriho vinným, dostal tri roky väzenia za znásilnenie

Ako dôvod bezbrannosti návrh zákona výslovne uvádza aj takzvaný silný ochromujúci stres. Ide o častú situáciu, keď obeť "zamrzne" a nie je schopná akokoľvek sa brániť.

Ďalšou novinkou je, že kým dieťa nedosiahne 12 rokov, bude sa vždy považovať za bezbranné z dôvodu nízkeho veku. "Sexuálne praktiky s ním budú vždy trestné ako znásilnenie alebo ako sexuálny útok a nie ako miernejšie trestné pohlavné zneužitie," spresnilo ministerstvo.

Rezort spravodlivosti podľa Blažka rokoval počas prípravy návrhu zákona aj s opozičnými politikmi, zástupcami neziskových organizácií či právnikmi, ktorí sa tejto oblasti venujú. Na výslednom znení sa podľa ministra dohodli.

01 - Modified: 2024-05-02 18:50:31 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú hybridné útoky Ruska, ktoré zasiahli okrem iných aj Česko 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-04-30 13:27:59 - Feat.: - Title: Česko sprísni bezpečnostné opatrenia, dôvodom sú podujatia aj situácia vo svete 04 - Modified: 2024-04-30 13:22:51 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku 05 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:30