Policajt hliadkuje na moste ponad Vltavu neďaleko budovy Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej po streľbe v centre Prahy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Najprv doma zabil otca, potom vyrazil vraždiť na univerzitu. Teror asi plánoval

21.12.2023, 20:31
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Českí policajti potvrdili, že páchateľ si na sociálnej sieti písal zápisky, ktoré naznačujú, že vraždenie plánoval.

Na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity strieľal dvadsaťštyriročný študent David K. z Kladenska. Zabil 14 ľudí, ďalších zranil. Potom zastrelil aj sám seba. Polícia ho podozrieva, že v rovnaký deň zabil aj svojho otca. Bol legálnym držiteľom niekoľkých zbraní.

Polícia popoludní zverejnila pátranie po ozbrojenom Davidovi K., mladíkovi pochádzajúcom z Hostouni pri Kladne. Práve tam potom našli mŕtveho muža, ktorým bol podľa informácií MF DNES Davidov otec.

image

Útok na Karlovej univerzite v centre Prahy: Hlásia 14 mŕtvych a množstvo zranených, zomrel aj strelec

„V Hostouni bol popoludní nájdený mŕtvy muž, ktorý zomrel násilnou smrťou. V súvislosti s tým sme vyhlásili pátranie po ďalšom mužovi, ročník 1999, ktorý je podozrivý z tejto násilnej činnosti,“ uviedli stredočeskí policajti. Spoločne s kolegami z Prahy preverovali a vyhodnocovali, či má táto udalosť súvislosť s udalosťou na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity v centre.

Zamieril do inej budovy 

Dvadsaťštyriročný David K. najprv nechal telo otca v dome a presunul sa práve do Prahy na Filozofickú fakultu Karlovej Univerzity. Podľa polície mieril do školy na prednášku, ktorá sa však mala konať na Celetnej ulici. Prečo zamieril do budovy na Námestí Jána Palacha, nie je známe.

image

Páchateľa masakru v Prahe polícia hľadala už pred streľbou, ale v inej budove

Mladý muž študoval na fakulte na Ústave svetových dejín. Tento rok v máji za bakalársku prácu získal cenu Mariana Szyjkowského udeľovanú Poľským inštitútom v Prahe prácam zameraným na Poľsko od roku 2018.

Ústav vedie profesor Václav Horčička. Na Davida si však nijako výraznejšie nepamätá. „Môj študent to nebol, možno som sa s ním ani nestretol. A ak áno, tak len letmo,“ popísal Horčička.

Na sociálnej sieti si písal zápisky

Študent mal podľa informácií redakcie psychické problémy. Policajti tiež potvrdili, že si na sociálnej sieti písal zápisky, ktoré naznačujú, že vraždenie plánoval. Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška sa „ten človek inšpiroval obdobnou hroznou udalosťou v zahraničí“.

image

Policajti vypratali okolie Filozofickej fakulty v Prahe. Majú podozrenie na bombu

Nie je potvrdené, či sa jedná o pravý profil vraha. Policajný prezident nepriamo naznačil, že by sa o jeho profil jednať mohlo. Prvý príspevok autor kanála vydal 9. decembra 2023 a začal slovami: „Toto je môj denník o tom, ako som sa rozhodol pre schoolshoting“.

Denník je však písaný azbukou a človek, ktorý ho písal, musel byť podľa rusistu Ondreja Soukupa rodený hovorca, napríklad kvôli dialektu, ktorý použil.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:52