StoryEditor

Ukrajina prekvapila použitím letectva. Na Kryme zničila ruskú vojnovú loď

26.12.2023, 07:14
26.12.2023, 11:52
Autor:
jhrjhrČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany útok potvrdilo.

Ukrajina prekvapivo v noci zaútočila na mesto Feodosija na anektovanom Kryme pomocou letectva. Tamojším prístavom otriasli mohutné explózie a naďalej tu horia.

Útok si vyžiadal jedného mŕtveho a dvoch zranených, uviedol Ruskom dosadený správca Krymu Sergej Aksjonov. Ukrajinské letectvo pri útoku zničilo veľkú výsadkovú loď ruského námorníctva Novočerkask. Ruské ministerstvo obrany útok potvrdilo.

image

Zelenského vianočné posolstvo k vojne na Ukrajine: Nakoniec temnota prehrá a zlo bude porazené, vyhlásil

"A flotila v Rusku sa stáva menšou a menšou! Vďaka pilotom letectva a všetkým zúčastneným za precíznu prácu!" napísal predtým na telegrame veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podľa letectva prístav zasiahli strely s plochou dráhou letu, neupresnilo ale, akého typu.

"Tentokrát stretol výsadkovú loď Novočerkask rovnaký osud ako krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily,“ dodal Oleščuk. Poďakoval pilotom letectva a „všetkým, ktorí sa na tom podieľali“, za ich „vysoko precíznu prácu“.

Prekvapivý útok 

Použitie letectva je prekvapivé vzhľadom na obavy z účinnosti ruskej protivzdušnej obrany. Ak sa teda Ukrajinci k tomu rozhodli, potom vzhľadom na očakávania, že protiletecké batérie a rakety už nemájú protivníka v tak efektívnom stave. Ukrajina dlhodobo podniká útoky práve na tieto ciele na Kryme, a to pomocou rakiet, ale hlavne zvláštnych jednotiek či s pomocou partizánov.

„Nemáme vo výzbroji mnoho týchto zbraní a poskytli nám ich naši partneri,“ uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat s tým, že ukrajinskí piloti použili riadené strely s plochou dráhou letu. „Každý výrobca chce predviesť takéto výsledky svojej práce. Je to ako reklama na ich úspechy. V našom arzenáli máme (britskú) Storm Shadow a (francúzsku) Scalp.“

image

Kosa na Rusov: Ukrajinské „lietajúce mopedy“ z preglejky doletia až do Moskvy

Podľa Ihnata veľký výbuch na lodi naznačuje, že musela explodovať prepravovaná munícia. Odmietol tiež tvrdenie ruského ministerstva obrany o zostrelení ukrajinských lietadiel. Podľa neho o vierohodnosti Rusov napovedá to, že sa chváli aj zničeným stíhačom F-16, ktoré Ukrajina ešte nemá vôbec vo výzbroji.

Portál Ukrajinska pravda uvádza, že Novočerkask je výsadková loď triedy Ropucha. Plavidlo údajne prevážalo iránsku muníciu, ktorej výbuch viedol k požiarom v prístave.

Po explózii novočerkaskej veľkej výsadkovej lode sú požiare pozorované nielen v prístave Feodosija, ale aj v jeho blízkosti, uvádza skupina pre monitorovanie Krymského vetra s odkazom na satelitné údaje. Boli tak zaznamenané dve ohniská v prístave a tri mimo neho.

V oblasti Feodosija bol vykonaný nepriateľský útok. Územie prístavu je uzavreté,“ napísal na telegrame okupačný správca Sergej Aksjonov, podľa ktorého sa podarilo zabrániť ďalším výbuchom a požiar je lokalizovaný. Agentúra Reuters predtým informovala o hlasných explóziách v tomto prístavnom meste vo východnej časti Krymu.

„Na mieste sú všetky pohotovostné zložky. Obyvatelia niekoľkých domov budú evakuovaní,“ doplnil Aksjonov.

Rusko ukrajinský Krym v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. Polostrov, vrátane Krymského mosta, ktorý Krym spája s pevninským Ruskom, sa opakovane stáva terčom ukrajinských útokov.

Bolestná strata

Podľa ukrajinského vojenského blogera Alexandra Kovalenka sprevádzkoval Novočerkask niekdajší Sovietsky zväz v roku 1987. Podľa neho nemá dodnes Rusko plnohodnotnú modernú náhradu za tento typ lodí a maximálne ich využíva.

„Každá táto strata je pre neho nenahraditeľná a nemenej bolestná ako strata vojnovej lode, napríklad korvety alebo dokonca fregaty,“ upozorňuje na X.

Kovalenko uviedol, že sa lodi Novočerkask podarilo uniknúť skaze v marci 2022, kedy bolo vedľa nej v berďanskom prístave zničené plavidlo Saratov. Novočerkask sa menším poškodením presunul do väčšieho bezpečia a po oprave bol opäť nasadený na podporu útokov na Ukrajinu. Prevážal rôzne vybavenie, muníciu a tiež „samovražedné“ drony.

„Vzhľadom na detonáciu, ktorú bolo možné pozorovať v prístave Feodosija túto noc, zjavne nebola prázdna,“ napísal ešte k lodi Kovalenko.

Modernejšie lietadlá pre efektívnejšie útoky 

Ukrajina dlhodobo žiada o západné stíhačky F-16, aby mohla účinnejšie čeliť modernejším ruským lietadlám a efektívnejšie útočiť na ruské ciele. Ukrajinskí piloti používajú Su-24 sovietskej výroby, oproti Rusi majú k dispozícii jeho aktuálnejší variant Su-34 a Su-35.

Kyjevu sa ale blýska na lepšie časy, Holandsko minulý týždeň oznámilo, že pripravilo prvých 18 stíhačiek F-16 na dodanie na Ukrajinu.

image

Ukrajina tvrdí, že zostrelila tri ruské stíhacie bombardéry Su-34. Zelenskyj chváli vojakov

Suchoj Su-24 je nadzvukové, dvojmiestne, dvojmotorové bojové lietadlo. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch bol považovaný za jednu z najbezpečnejších stíhačiek v sovietskom arzenáli, schopnú sa postaviť americkej F-111. Teraz je už však vnímaný ako zastaralejší kus stroja, hoci je stále schopný bojových operácií.

Ruskojazyčný portál BBC upozornil na satelitné snímky Feodosija z 24. decembra, ktoré na sociálnej sieti X zdieľal jeden z užívateľov zapojený do OSINT (open source intelligence). Uvádza, že výsadková loď rovnakej triedy Ropucha ako Novočerkask bola v prístave zakotvená na mieste, kde sa podľa záberov a fotografií odohrala nočná explózia.

01 - Modified: 2023-12-25 16:27:24 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily majú plnú kontrolu nad Marjinkou v Doneckej oblasti, vyhlásil Šojgu 02 - Modified: 2023-12-24 20:08:00 - Feat.: 1 - Title: V Moskve sa zišli podporovatelia prezidentskej kandidatúry Igora Girkina. Ten je v ruskom väzení 03 - Modified: 2023-12-24 06:02:22 - Feat.: 0 - Title: Vojna na Ukrajine i v Izraeli, nová poľská vláda i český prezident. Čo hýbalo svetovým dianím v roku 2023? 04 - Modified: 2023-12-23 14:08:45 - Feat.: 1 - Title: Moskva hrozí Západu odvetou, ak zo zmrazených ruských aktív podporí Ukrajinu 05 - Modified: 2023-12-23 12:25:26 - Feat.: 1 - Title: Ruská volebná komisia odmietla promierovú prezidentskú kandidátku Duncovovú, ktorá chce mier na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 02 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:52