Priaznivci krajne pravicovej AfD na demonštrácii v Berlíne. Strana okrem iného vyjadruje nevôľu voči migrantom. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecku hrozí politický požiar. Premiérsky post môže získať strana, ktorú majú v hľadáčiku tajné služby

02.01.2024, 11:54
Autor:
ČTKČTK

Kresťanskodemokratická únia CDU tvrdí, že je "protipožiarnym múrom", ktorý Nemecko chráni pred krajnou pravicou v podobe strany AfD.

Väčšina Nemcov očakáva, že sa pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko AfD ujme vlády najmenej v jednej z troch spolkových krajín, v ktorých sa v tomto roku konajú regionálne voľby. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu inštitútu YouGov pre agentúru DPA.

Regionálne voľby sa v septembri konajú v Sasku, Durynsku a Braniborsku. Vo všetkých troch regiónoch je AfD podľa sondáže najsilnejšou politickou stranou.

VIDEO: Krajne pravicové protesty vyústili v násilie

Približne 53 percent Nemcov považuje za pravdepodobné, že AfD aspoň v jednej spolkovej krajine získa absolútnu väčšinu, ktorá jej vynesie premiérske kreslo. Vo východnom Nemecku, ktoré je baštou AfD, je o takomto vývoji presvedčených 58 percent obyvateľov. Ako nepravdepodobný takýto scenár vníma 32 percent Nemcov.

Politický požiar

V Sasku, ktoré susedí s Českom a kde v koalícii so Zelenými a liberálnymi Slobodnými demokratmi vládne konzervatívny premiér Michael Kretschmer z Kresťanskodemokratickej únie (CDU), by podľa aktuálneho prieskumu agentúry Civey a denníka Sächsische Zeitung získala AfD 37 percent hlasov. Druhá by skončila CDU s 33 percentami.

Do krajinského snemu by sa dostali ešte postkomunistická Ľavica s ôsmimi percentami a Zelení so siedmimi percentami, naopak sociálni demokrati (SPD) s tromi percentami a liberáli s jedným percentom by v saskom zákonodarnom zbore nezasadli.

AfD s 34 percentami vedie prieskumy tiež v Durínsku, kde doteraz vládne ľavicový premiér Bodo Ramelow spoločne s SPD a Zelenými. V Braniborsku, kde je pri moci sociálnodemokratický premiér Dietmar Woidke v koalícii s CDU a Zelenými, prieskumy rovnako ovláda AfD s 27 percentami.

Aj napriek očakávaným volebným víťazstvám bude mať AfD problém nájsť koaličného partnera, pretože ostatné strany s ňou ako krajne pravicovou stranou spoluprácu odmietajú. To, či sa AfD skutočne dostane k moci, bude podľa analytikov závisieť od CDU.

image

Chcú sa odstrihnúť od Merkelovej éry. Nemecká CDU sa snaží nalákať voličov rwandským plánom

Protipožiarny múr

CDU doteraz tvrdí, že je "protipožiarnym múrom", ktorý Nemecko pred AfD chráni. Niektoré výroky konzervatívnych predstaviteľov vrátane šéfa CDU Friedricha Merza však vyvolávajú otázky, či únia sľub dodrží. Podľa prieskumu YouGov 42 percent Nemcov neverí tomu, že CDU záväzku nespolupracovať s AfD na spolkovej a krajinskej úrovni dostojí. Asi 36 percent Nemcov je naopak presvedčených, že CDU koalíciu s AfD odmietne.

Alternatíva pre Nemecko dosiahla v minulom roku množstvo úspechov na komunálnej úrovni. V lete získala prvého starostu na plný úväzok, a to v sasko-anhaltskom meste Raguhn-Jessnitz, a v decembri vo voľbách v saskej Pirne prvé kreslo primátora. AfD už skôr mala zvolených starostov v Braniborsku a Durínsku, žiadny z nich ale nezastával túto funkciu na plný úväzok. V durínskom okrese Sonneberg zase AfD ovládla úrad krajinského rady, ako sa post šéfa krajinského okresu nazýva.

image

Pád zázračného podnikateľa z Rakúska. Jeho impérium malo hodnotu 15 miliárd eur, teraz bankrotuje

AfD je na vrchole popularity tiež na spolkovej úrovni, kde je so zhruba 23 percentami druhá za konzervatívnou úniou CDU/CSU, ktorá má okolo 32 percent. AfD sa netají mocenskými ambíciami a v roku 2025 chce pre spolkové voľby vymenovať svojho kandidáta na kancelára.

O AfD sa dlhodobo zaujíma Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), čo je nemecká civilná kontrarozviedka, a tiež tajné služby spolkových krajín. Kontrarozviedka v oficiálnej štatistike započítava členov strany ako prívržencov krajnej pravice. V hľadáčiku tajných služieb je aj mládežnícka organizácia AfD Mladá Alternatíva (JA).

01 - Modified: 2024-01-01 07:11:14 - Feat.: 1 - Title: Oslavy Nového roka: Na záchranárov aj policajtov útočili v Berlíne pyrotechnikou 02 - Modified: 2023-12-31 15:39:14 - Feat.: 1 - Title: „Svet je čoraz drsnejší.“ Scholz vyjadril presvedčenie, že Nemecko zvládne výzvy súčasnej doby 03 - Modified: 2023-12-30 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Európska únia chce odstrániť bariéry rozvoja nabíjacej siete. Sama ich však vytvorila 04 - Modified: 2023-12-30 09:57:35 - Feat.: 1 - Title: Bavorsko a Hesensko chcú odstrániť výrazy na zohľadňovanie rodovej rovnosti. Médiá a univerzity krok kritizujú
01 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 02 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 04 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 05 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 20:56