Prezident USA Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA čakajú voľby. Muž, ktorý má zastaviť Donalda Trumpa, má 81 rokov a je nepopulárny

05.01.2024, 09:56
Autor:
ČTKČTK

Súčet podielov Američanov, ktorí Bidena ako prezidenta schvaľujú, a tých, ktorí nie, je teraz na mínus 16 percentuálnych bodoch. Naproti tomu Trump vedie v prieskumoch.

Americkú politiku paralyzujú rozpory veľké ako Grand Canyon. Demokrati sa hnevajú nad tým, ako bude znovuzvolenie Donalda Trumpa záhubou demokracie v ich krajine, a napriek tomu pri výbere novembrového protikandidáta strana vyzerá, ako že sa uspokojí s kandidatúrou 81-ročného muža s najhoršou mierou popularity zo všetkých prezidentov modernej doby v danej fáze prezidentstva. Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Economist na českej Wikipédii.

Súčet podielov Američanov, ktorí Bidena ako prezidenta schvaľujú, a tých, ktorí nie, je teraz na mínus 16 percentuálnych bodoch. Naproti tomu Trump vedie v prieskumoch vo swing states (štátoch kľúčových pre výsledok prezidentských volieb) a je čo by kameňom dohodil od druhého prezidentského volebného víťazstva.

Prezident na jedno obdobie

To je alarmujúca vyhliadka aj pre tých, ktorí Trumpa nevnímajú ako potenciálneho diktátora. Značná časť demokratov by bola radšej, keby Biden vôbec nekandidoval. Ale namiesto toho, aby ho buď vyzvali v (primárnych) voľbách, alebo dali hlavy dokopy a jeho kampaň podporili, len sklesnuto mlčia nad tým, v akej šlamastike sú.

Príčina Bidenovej nepopularity nie je žiadnym tajomstvom; čiastočne ju spôsobila silná inflácia, čiastočne jeho vek. Väčšina Američanov pozná niekoho, kto má viac ako 80 rokov a jeho vek sa začína prejavovať, a vedia, že napriek kvalite ich charakteru by takýmto ľuďom nemali byť zverené štyri roky v najťažšej práci na svete.

V roku 2023 Biden mohol a mal oznámiť, že zostane prezidentom len pre jedno volebné obdobie. Spomínalo by sa naň ako na vzor osoby vo verejnej službe a protijed na Trumpovo bezmedzné ego. Vplyvní demokrati si to uvedomujú - koniec koncov, mnoho demokratov si po prekvapivo dobrom výsledku svojej strany v predvlaňajších voľbách myslelo, že sa Biden stiahne. Tiež Economist ako prvý pred rokom písal, že Biden by sa o úrad už znovu uchádzať nemal.

image

Cudzie vlády minuli v Trumpových firmách takmer osem miliónov dolárov, tvrdia demokrati

Bohužiaľ, Biden a jeho strana mali viacero dôvodov, prečo chceli, aby bojoval ešte v jednej kampani, a žiadny z nich nebol dobrý. Bidenov cit pre povinnosť zakalila jeho márnivosť. Svoju prvú prezidentskú kampaň viedol už v roku 1987 a odvtedy musel na tom, aby v Oválnej pracovni zasadol, veľa pracovať.

Nechal sa zviesť myšlienkou, že ho jeho krajina potrebuje, pretože je osvedčenou zbraňou proti Trumpovi. Podobné to bolo u jeho spolupracovníkov - túžbu slúžiť krajine zakalila ich ctižiadosť. Je v povahe prezidentských administratív, že mnoho najbližších poradcov sa už nikdy nedostane tak blízko moci. Samozrejme, že nechcú, aby sa ich muž vzdal Bieleho domu na úkor vylepšovania prezidentskej knižnice.

Demokratickí lídri boli zbabelí a samoľúbi. Rovnako ako mnoho ustrašených republikánov, ktorí nemali radi Trumpa a považovali ho za nebezpečného, ale nenašli v sebe silu, aby zdvihli ruku pre jeho impeachment alebo aspoň kritiku, tiež oddaní demokrati nemali vôľu konať na základe svojich obáv z Bidenovho ega.

Ak tak konali zo strachu o svoje kariéry, bolo to zbabelé. Ak tak konali, lebo si mysleli, že Trump je ich najväčší nepriateľ, bolo to samoľúbe. Kým Bidenova popularita ďalej klesala, Trumpových 91 bodov trestných obvinení ho iba urobilo silnejším.

Zúfalé hľadanie alternatívy

Bolo by ľahšie povedať, že najlepším riešením by bolo, aby Biden jednoducho odstúpil z kampane. Predsa len, voľby sú ešte desať mesiacov ďaleko a Demokratická strana má nádejné osoby. Bohužiaľ, toto je čoraz menej pravdepodobné. A čím bližšie voľby sú, tým skôr by hľadanie Bidenovej alternatívy bolo zúfalým a nemúdrym hodom kockou.

Ak by odstúpil dnes, Demokratická strana by musela horúčkovito prepracovávať svoje primárky, keďže v mnohých štátoch už pominuli termíny na oznamovanie kandidátov. Jedinými ďalšími kandidátmi sú málo známy kongresman Dean Phillips a autorka kníh o sebarozvoji Marianne Williamsonová.

image

Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny

Ak pripustíme, že by to bolo možné, a že príval súdnych sporov, ktorý by to vyvolalo, by bol zvládnuteľný, legislatívne zbory jednotlivých štátov by museli vyhlásiť nové termíny primárok, ktoré by boli bližšie augustovej straníckej konferencii.

Bolo by tiež potrebné usporiadať sériu predvolebných debát, aby voliči v primárkach vedeli, za koho hlasujú. Pole kandidátov by potom mohlo zostať veľmi široké až do volieb - napríklad v roku 2020 vyjadrilo vôľu kandidovať 29 demokratov.

To všetko by za ten chaos aj stálo, ak by si strana mohla byť istá, že (do novembrového volebného finále) pošle mladého a voliteľného kandidáta. Rovnako pravdepodobný je však aj scenár s nevoliteľným kandidátom, napríklad Berniem Sandersom, samozvaným sociálnym demokratom, ktorý je o rok starší ako Biden.

Väčšiu šancu získať nomináciu by mala viceprezidentka Kamala Harrisová. Jej výhodou je, že nie je stará, hoci jej 60 rokov veku, s ktorými je považovaná za mladú, čosi vypovedá o gerontokracii Demokratickej strany.

Zlá kampaň

Harrisová sa nanešťastie ukázala ako zlý komunikátor, čo je nevýhodou v úrade aj vo volebnej kampani. Viceprezidentka Harrisová je stvorením z kalifornskej politiky, ktorej nikdy úspešne neoslovilo voličov mimo svojho štátu. Jej kampaň v roku 2020 bola hrozná. Jej čítacie zariadenie niekedy pôsobí, akoby ho hackol satirik.

Migrácia a situácia na južnej hranici - politické portfólio, o ktoré sa Bidenovi stará - je Trumpovou najsilnejšou kartou a pre demokratov naopak najslabšou. Jej šance poraziť Trumpa sú preto ešte bledšie ako u jej šéfa.

Najlepším riešením pre demokratov je preto zamerať sa na Bidenovo zvolenie. Ekonomické vyhliadky sľubujú po turbulentnom čase mäkké pristátie a zamestnanci pozorujú nárast reálnych miezd i plnú zamestnanosť.

image

Trump sa odvolal voči zákazu kandidovať v primárkach v štáte Maine

A ak bude Trump usvedčený zo zločinu, môže sa dostaviť aj negatívna odozva voličov. Najdôležitejšie (pre demokratov) teraz je vzpružiť Bidenovu kampaň, vyvolať rozruch a hovoriť o možnom druhom období v Bielom dome.

Prezident Biden nie je dobrý v robení kampane a čelí kandidátovi, ktorého zjazdy vyzerajú ako kombinácia schôdze sektárov a kabaretnej šou. Potrebuje niekoho, kto vie hovoriť k davom a kto namiesto neho pôjde do televízie, a tým človekom nie je Harrisová.

Jeden zo spôsobov, akým by terajšia viceprezidentka mohla poslúžiť svojej strane aj krajine, a udržať Trumpa mimo Bieleho domu, by bol sľub, že sa vzdá druhého obdobia. Biden by potom mohol predstaviť svoje ďalšie roky ako iný typ prezidentstva, taký, v ktorom by viac zodpovednosti zdieľal s viceprezidentom a fungoval skôr ako hlavný manažér.

Biden potrebuje armádu nadšených demokratov ochotných viesť kampaň po jeho boku. V tejto chvíli sa však jeho strana námesačne potáca smerom ku katastrofe.

01 - Modified: 2024-01-04 20:30:40 - Feat.: 1 - Title: Cudzie vlády minuli v Trumpových firmách takmer osem miliónov dolárov, tvrdia demokrati 02 - Modified: 2024-01-04 06:56:44 - Feat.: 1 - Title: Šéf americkej diplomacie Blinken odcestuje vo štvrtok na novú krízovú návštevu Blízkeho východu 03 - Modified: 2024-01-03 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ameriku v roku 2024 čaká bitka o tvár aj dušu krajiny
01 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 02 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 03 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas 04 - Modified: 2024-05-02 18:56:56 - Feat.: - Title: Priemyselné objednávky v Spojených štátoch zrýchlili v marci tempo rastu 05 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:59