Pápež František bozkáva sochu Ježiška počas omše, ktorú celebroval počas sviatku Zjavenia Pána, známom aj pod názvom Traja králi, v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pápež varuje pred ideologickými rozkolmi v cirkvi, žiada zamerať sa na chudobných

06.01.2024, 21:02
Autor:
TASRTASR

Pápežova výzva vzdať sa cirkevných ideológií prišla v čase, keď sa konzervatívnejšie frakcie v rámci katolíckej cirkvi opäť stavajú proti rozhodnutiam pápeža a Vatikánu.

Pápež František v sobotu na slávnosť Zjavenia Pána celebroval omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne a s pútnikmi zhromaždenými na Námestí sv. Petra sa na poludnie modlil mariánsku modlitbu Anjel Pána.

Ako informovala agentúra AP, pápež vo svojej kázni varoval veriacich pred rozdeľovaním sa do skupín "založených na vlastných predstavách" i pred "vyhrievaním sa v nejakej elegantnej náboženskej teórii" namiesto toho, aby nachádzali "Boha v tvárach chudobných".

"Boha, ktorý nás prichádza navštíviť, nenachádzame vyhrievaním sa v nejakej elegantnej náboženskej teórii, ale tým, že sa vydávame na cestu a hľadáme znamenia jeho prítomnosti v každodennom živote," najmä v tvárach chudobných, zdôraznil pápež.

Požehnania homosexuálnych párov 

Pápežova výzva vzdať sa "cirkevných ideológií" prišla v čase, keď sa konzervatívnejšie frakcie v rámci katolíckej cirkvi opäť stavajú proti rozhodnutiam pápeža a Vatikánu.

Takýmto rozhodnutím je aj Františkovo povolenie kňazom, ktorí smú požehnávať páry v neregulárnych situáciách, vrátane vzťahov osôb rovnakého pohlavia, pokiaľ bolo požehnanie pastoračné, nie liturgické alebo súčasť nejakého náboženského obradu.

image

Vatikán odobril možnosť požehnania pre páry rovnakého pohlavia. Má to však zopár podmienok

Niektorí biskupi, ktorí často považujú Františka za nebezpečného progresívca, takéto požehnania okamžite odmietli.

Toto ich konanie podnietilo Vatikán, aby začiatkom tohto týždňa vydal vyhlásenie, v ktorom zdôraznil, že požehnávanie párov v neregulárnych situáciách, a teda aj párov rovnakého pohlavia či rozvedených a civilne znovu zosobášených párov nepredstavujú herézu a neexistujú žiadne doktrinálne dôvody na odmietnutie tejto praxe.

"Sú to požehnania trvajúce niekoľko sekúnd, bez použitia knihy požehnaní. Keď k takémuto požehnaniu pristúpia dvaja ľudia spoločne, kňaz jednoducho prosí Boha o pokoj, zdravie a iné dobrá pre dvoch ľudí, ktorí o to prosia," píše sa v stanovisku, ktoré podpísali prefekt dikastéria kardinál Víctor Manuel Fernández a sekretár Armando Matteo.

Pápež sa odklonil od textu 

František vo svojej homílii na Zjavenie Pána nespomenul odmietavý postoj časti kléru k tomuto svojmu rozhodnutiu. Od vopred napísaného textu homílie sa však odklonil, aby zdôraznil "potrebu opustiť cirkevné ideológie". František povedal, že cirkev musí zabezpečiť, aby viera nebola zredukovaná na súbor formálnych úkonov a vonkajšie prejavy zbožnosti.

V kázni v Bazilike sv. Petra, kde sa zišlo viac ako šesťtisíc veriacich, pápež povedal, že traja mudrci, ktorí sa vydali na cestu, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi, sú obrazom národov na ceste za hľadaním Boha. Dodal, že trojica mudrcov sa vydala na cestu "s očami hľadiacimi k oblohe... k betlehemskej hviezde".

image

Pápež varoval pred skostnatenou ideológiou, ktorá brzdí cirkev. Hrozí rozkol, kontrujú konzervatívci

František upozornil, že ak človek miesto toho, aby - ako mudrci z východu - hľadal "svetlo a lásku", žije uzavretý v úzkom okruhu pozemských vecí, ak kráča životom so sklonenou hlavou, ak je rukojemníkom svojich neúspechov a sebaľútosti, ak baží po svetských statkoch, ktoré "dnes sú, a zajtra ich už niet", jeho život je vyhasnutý.

Pápež vyzval veriacich, aby rozjímali pred betlehemom, lebo kontemplácia nad Dieťaťom Ježišom im pomôže stať sa lepšími a naučí nazerať na problémy sveta novým a tvorivým pohľadom. Apeloval tiež modliť sa za všetky deti, "najmä však tie, ktoré sú skúšané vojnami a nespravodlivosťou".

01 - Modified: 2023-12-31 19:15:11 - Feat.: 1 - Title: Pápež vyzval počas silvestrovskej omše veriacich na vďačnosť a nádej 02 - Modified: 2023-12-26 17:53:00 - Feat.: 1 - Title: Pápež v Deň svätého Štefana vyzdvihol nových mučeníkov 03 - Modified: 2023-12-25 12:56:00 - Feat.: 1 - Title: Pápež vyzval na prepustenie rukojemníkov a ukončenie vojny v Gaze 04 - Modified: 2023-12-24 21:17:47 - Feat.: 1 - Title: Skutočným posolstvom Vianoc je mier a láska, vyhlásil pápež František počas omše v Bazilike sv. Petra 05 - Modified: 2023-12-13 10:44:06 - Feat.: 1 - Title: Pápež František chce jednoduchší pohreb, pochovaný chce byť mimo Vatikánu
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 10:07