Izraelskí vojaci. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael pri údere na juhu Libanonu zabil veliteľa elitných jednotiek Hizballáhu

08.01.2024, 20:18
Autor:
ČTKČTK

Podľa izraelskej armády bol muž zodpovedný za množstvo raketových útokov zo sýrskeho územia na Izrael v uplynulých týždňoch.

Pri izraelskom údere na juhu Libanonu dnes zahynul veliteľ práporu Radván, elitných jednotiek militantného libanonského hnutia Hizballáh. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tri zdroje z bezpečnostných kruhov.

Podľa agentúry AFP informáciu neskôr potvrdilo aj samotné libanonské hnutie. Izrael, ako je v týchto situáciách obvyklé, sa k útoku neprihlásil ani ho nekomentoval. Neskôr však uviedol, že v Sýrii zlikvidoval významného príslušníka hnutia Hamas.

Podľa zdrojov Reuters je mŕtvym Visám Tavíl, zástupca veliteľa jednotky v rámci práporu Radván. Pri útoku bol zasiahnutý automobil, v ktorom cestoval spolu s ďalším bojovníkom Hizballáhu v dedine Madždal Silm, ktorá leží zhruba sedem kilometrov od hraníc s Izraelom. O život prišiel pri útoku aj druhý muž.

image

Izrael zabil pri útoku v Libanone popredného veliteľa Hizballáhu, patril do elitnej jednotky

"Toto je veľmi bolestný úder," citovala agentúra Reuters jeden zo zdrojov. "Teraz sa situácia vyhrotí," uviedol druhý zdroj.

Izraelská armáda dnes večer oznámila, že na juhu Sýrie zabila významného predstaviteľa hnutia Hamas. Podľa nej bol muž zodpovedný za množstvo raketových útokov zo sýrskeho územia na Izrael v uplynulých týždňoch. "Nedovolíme, aby (sa šíril) teror zo sýrskeho územia," uviedla armáda.

V Libanone Hizballáh totožnosť svojho zabitého veliteľa Tavíla potvrdil. Na sociálnej sieti Telegram zverejnil niekoľko jeho fotiek, na ktorých je muž so šéfom Hizballáhu Hasanom Nasralláhom či iránskym generálom Kaseom Solejmáním, ktorý zomrel pri americkom údere v roku 2020.

Podľa agentúry AFP je Tavíl najvyššie postaveným príslušníkom Hizballáhu, ktorý zomrel od začiatku konfliktu 7. októbra medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré Hizballáh podporuje okrem iného strety na hranici s Izraelom

Pri rozhovore s vojakmi na severe Izraela pri hraniciach s Libanonom izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal, že Izrael je odhodlaný v oblasti, kde útočí hnutie Hizballáh, obnoviť bezpečnosť.

image

Libanon nesmie byť zavlečený do vojny, povedal Borrell na návšteve Bejrútu

"Samozrejme uprednostňujeme, aby sa tak stalo bez rozsiahlej (vojenskej) kampane, ale to nás nezastaví," citoval Netanjahua server The Times of Israel. Podľa neho Hizballáh v Pásme Gazy vidí, čo by sa mi mohlo stať aj na severe. "Urobíme čokoľvek, aby sme obnovili bezpečnosť," uviedol Netanjahu.

Od 8. októbra, kedy sa v dôsledku vypuknutia vojny medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy rozhoreli strety aj na izraelsko-libanonskej hranici, Izrael pri vzdušných úderoch v južnom Libanone zabil vyše 130 bojovníkov Hizballáhu. Ďalších 19 bolo zabitých na území Sýrie. Pri bojoch zomrelo aj 20 civilistov, ivedôla agentúra AFP.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh minulý týždeň hneď v dvoch televíznych prejavoch varoval Izrael, aby sa neopovážil rozpútať otvorenú vojnu proti Libanonu.

Reagoval tak na zabitie zástupcu šéfa spojeneckého palestínskeho hnutia Hamás Sáliha Arúrího na predmestí Bejrútu. "Ktokoľvek pomýšľa na vojnu s nami - bude to, jedným slovom, ľutovať," vyhlásil líder Hizballáhu.

01 - Modified: 2024-01-08 14:35:43 - Feat.: 1 - Title: Veliteľom Hizballáhu zabitým pri izraelskom útoku je Wissám at-Tawíl 02 - Modified: 2024-01-06 08:49:00 - Feat.: 1 - Title: Hizballáh sa priznal k útoku na sever Izraela, ide o prvú odvetu za smrť Árúrího 03 - Modified: 2024-01-05 21:29:07 - Feat.: 1 - Title: Izrael volí na libanonskej hranici cestu diplomacie, no čas sa kráti, vyhlásil minister obrany Galant 04 - Modified: 2024-01-05 16:51:28 - Feat.: 1 - Title: Odveta za smrť zástupcu vodcu Hamasu. Šéf Hizballáhu varoval Izrael pred rýchlou reakciou na bojisku
01 - Modified: 2024-05-21 14:49:44 - Feat.: - Title: Izrael vyzval na odmietnutie akýchkoľvek zatykačov Medzinárodného trestného súdu na jeho vedenie 02 - Modified: 2024-05-21 05:43:26 - Feat.: - Title: Republikáni zvažujú sankcie voči Medzinárodnému trestnému súdu, Francúzsko podporilo jeho nezávislosť 03 - Modified: 2024-05-21 05:26:51 - Feat.: - Title: Ofenzíva Izraela v Pásme Gazy nie je genocída, vyhlásil Biden 04 - Modified: 2024-05-20 14:28:56 - Feat.: - Title: Herzog a Kac odsúdili Khanov návrh na vydanie zatykačov na Netanjahua a Galanta 05 - Modified: 2024-05-20 12:51:38 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť pozemnú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 17:31