Izraelský minister obrany Joav Galant s premiérom Benjaminom Netanjahuom. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Izrael volí na libanonskej hranici cestu diplomacie, no čas sa kráti, vyhlásil minister obrany Galant

05.01.2024, 22:28
Autor:
ČTKČTK

Minister naznačil, že Tel Avivu čoskoro nezostane iná možnosť ako začať plnohodnotnú vojenskú ofenzívu proti Hizballáhu.

Izrael dáva prednosť politickému riešeniu súčasnej vypätej situácie vo svojom severnom pohraničí, ktoré v posledných troch mesiacoch čelí pravidelnému ostreľovaniu zo strany militantného libanonského hnutia Hizballáh, ale čas na diplomatické urovnanie krízy sa kráti. Podľa izraelských médií to povedal izraelský minister obrany Joav Galant.

Izraelská armáda bude v regióne pôsobiť aj naďalej a tak dlho, ako bude treba pre bezpečný návrat obyvateľov, ktorí museli byť evakuovaní, uviedol minister v závere svojej dnešnej návštevy severného pohraničia a po situačnom brífingu na základni Severného veliteľstva.

image

Príbuzní rukojemníkov držaných Hamasom prileteli do Kataru, chcú obnoviť rokovania

Vo štvrtok oznámil, že kvôli hrozbe raketových útokov Hizballáhu evakuovali vyše 80-tisíc obyvateľov pohraničných obcí a kibucov. Zhruba rovnaký počet Libanončanov bolo podľa správy Medzinárodnej organizácie pre migráciu nútených opustiť domovy na opačnej strane hranice.

"V tejto veci existujú dve možnosti: prvá je politická, na ktorej pracujeme zo všetkých síl. Včera (vo štvrtok) som sa stretol so zvláštnym vyslancom amerického prezidenta Amosom Hochsteinom a čoskoro sa stretnem s ministrom zahraničia Anthonym Blinkenom, aby sme posúdili, či je možné dosiahnuť dohodu, ktorá by umožnila bezpečný návrat obyvateľov severu do ich domovov," citoval ministra denník Haarec. Americký minister zahraničia Blinken dnes začal v Turecku diplomatickú misiu po krajinách Blízkeho východu, svoju štvrtú za posledné tri mesiace.

"Dávame prednosť ceste diplomatického urovnania, ale blížime sa bodu, kedy čas vyprší," dodal Galant. Podľa spravodajského webu The Times of Israel tak naznačil, že Tel Avivu čoskoro nezostane iná možnosť ako začať plnohodnotnú vojenskú ofenzívu proti Hizballáhu.

image

Odveta za smrť zástupcu vodcu Hamasu. Šéf Hizballáhu varoval Izrael pred rýchlou reakciou na bojisku

Pred rozšírením vojny z Pásma Gazy, kde chce Izrael úplne zničiť hnutie Hamas v odvete za krvavé útoky zo 7. októbra, na libanonské územie už v stredu dôrazne varoval vodcu Hizballáhu Hasan Nasralláh. Reagoval tak na zjavne izraelský vzdušný úder na predmestí Bejrútu, ktorý v utorok zabil zástupca šéfa Hamasu Sáliha Arúrího a ďalších šesť predstaviteľov tohto palestínskeho hnutia.

"Ktokoľvek pomýšľa na vojnu s nami - bude to, jedným slovom, ľutovať," vyhlásil Nasralláh s tým, že jeho bojovníci nebudú poznať "žiadne medze" a "žiadne pravidlá".

Hizballáh začal odpaľovať rakety na území severného Izraela 8. októbra, teda hneď na druhý deň po vpáde radikálov Hamasu do južného Izraela.

Odvtedy dochádza na izraelsko-libanonskom pomedzí prakticky denne k vzájomným cezhraničným stretom a ostreľovaniu, ktoré si podľa údajov agentúry AFP v južnom Libanone vyžiadali 175 mŕtvych, z toho 129 medzi bojovníkmi Hizballáhu. Na opačnej strane hranice im podľa izraelských úradov padlo za obeť deväť vojakov a päť civilistov.

01 - Modified: 2024-01-05 14:43:00 - Feat.: 1 - Title: Libanon podal sťažnosť na Bezpečnostnú radu OSN za zabitie vodcu Hamasu v Bejrúte. Pripisuje ho Izraelu 02 - Modified: 2024-01-04 19:14:44 - Feat.: 1 - Title: Blinken mieri na ďalšiu cestu po Blízkom východe, obavy z rozšírenia konfliktu silnejú 03 - Modified: 2024-01-04 19:04:30 - Feat.: 1 - Title: Islamský štát vyzval na celosvetové útoky proti židom a kresťanom, chce odvetu za izraelské údery
01 - Modified: 2024-05-07 14:55:48 - Feat.: - Title: Hamas označil vstup izraelskej armády do Rafahu za nebezpečnú eskaláciu 02 - Modified: 2024-05-07 14:00:00 - Feat.: - Title: Bude to krvavý boj. Operácia v Rafahu má doraziť Hamas, hrozí scenár Fallúdža 03 - Modified: 2024-05-07 09:27:49 - Feat.: - Title: Hamas podnikol útok na pozície izraelskej armády pri priechode Kerem Šalom 04 - Modified: 2024-05-07 16:00:00 - Feat.: - Title: Eurovízia v tieni vojny. Usporiadateľské mesto Malmö sa opevňuje kvôli izraelskej speváčke 05 - Modified: 2024-05-07 06:52:10 - Feat.: - Title: Izraelská armáda ovládla palestínsku stranu Rafahu, zabila dvadsať členov Hamasu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 18:39