Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Spojenci netlačia na Ukrajinu, aby prestala bojovať, tvrdí Zelenskyj. Lobuje o ďalšiu vojenskú pomoc

10.01.2024, 19:51
Autor:
TASRTASR

Volodymyr Zelenskyj vycestoval do pobaltských republík Litvy, Lotyšska a Estónska s cieľom lobovať za viac finančnej a vojenskej pomoci Západu pre Ukrajinu.

Ukrajina nie je pod žiadnym nátlakom zo strany svojich spojencov, aby prestala bojovať proti Rusku, uviedol v stredu počas návštevy litovskej metropoly Vilnius ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom podľa agentúry Reuters.

Zelenskyj vycestoval do pobaltských republík Litvy, Lotyšska a Estónska s cieľom lobovať za viac finančnej a vojenskej pomoci Západu pre Ukrajinu. Jeho rokovania sa týkajú aj snáh Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie a NATO.

Západ na Kyjev netlačí

Na otázku, či partneri Ukrajiny v súčasnosti vyzývajú Kyjev, aby prestal bojovať, Zelenskyj vo Vilniuse odpovedal: "Nie je žiaden tlak od partnerov, aby sme sa prestali brániť. Nie je žiadny tlak na zmrazenie konfliktu, zatiaľ nie."

"V médiách sú rôzne hlasy, všetky som si prečítal," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii s litovským prezidentom Nausedom. "Myslím si však, že naši partneri zatiaľ nie sú oficiálne pripravení na to, aby nám dali takéto signály. Aspoň som ich osobne nepočul," dodal.

image

Spojenci z NATO potvrdili, že budú naďalej posilňovať ukrajinskú obranu. Odsúdili letecké útoky

Krátko pred tým, ako ukrajinský líder začal vo Vilniuse rokovať s litovským prezidentom Gitanasom Nausedom, taliansky minister obrany Guido Crosetto v Ríme vyhlásil, že nastal čas, aby cestu k mieru vydláždila diplomacia. Ukrajinská protiofenzíva podľa neho nepriniesla želaný výsledok a vojenskú situáciu je potrebné vnímať realisticky.

Rázna diplomacia

"Z tohto pohľadu... sa zdá, že nastal čas na ráznu diplomaciu – popri vojenskej pomoci –, pretože z oboch strán prichádza množstvo dôležitých signálov," povedal Crosetto.

Rusko podľa neho postupne prejavuje ochotu rokovať, aj s cieľom zabrániť škodám na svojom hospodárstve, pričom postoj Ukrajiny sa tiež zdá byť menej nekompromisný než predtým.

image

Charkov otvorí svoju prvú podzemnú školu. Už dnes sa tísic detí učí v metre

Rusko vyhlásilo, že je pripravené na mierové rozhovory, ak Ukrajina vezme do úvahy "nové skutočnosti", pričom navrhuje uznať, že Rusko kontroluje približne 17,5 percenta ukrajinského územia, pripomína Reuters.

Samotný Zelenskyj odmietol akúkoľvek predstavu, že by Rusko malo záujem o rozhovory pod vedením prezidenta Vladimira Putina. Naznačil, že Moskva by súhlasila s prestávkou v bojoch len vtedy, ak by ju ona sama potrebovala na konsolidáciu armády.

01 - Modified: 2024-01-10 18:28:52 - Feat.: 1 - Title: Spojenci z NATO potvrdili, že budú naďalej posilňovať ukrajinskú obranu. Odsúdili letecké útoky 02 - Modified: 2024-01-10 15:17:30 - Feat.: 1 - Title: Ukrajine zúfalo chýba západná protivzdušná obrana, váhavosť pomoci nahráva Rusku, vyhlásil Zelenskyj 03 - Modified: 2024-01-10 09:39:12 - Feat.: 1 - Title: Putin silnie, Rusko potrebujeme, píše Fico. Ukrajina už nie je schopná ofenzívy, myslí si
01 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 02 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 03 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 04 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 13:25