Farmári protestujú so svojimi traktormi pred krajinským parlamentom v nemeckom meste Kiel. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Blokujú cesty a premávku. Pre takmer polovicu Nemcov sú protesty poľnohospodárov úplne opodstatnené

10.01.2024, 22:09
Autor:
TASRTASR

Poľnohospodári v Bremerhavene zablokovali prístupové cesty, a tým aj prevádzku kontajnerového terminálu, uviedla spoločnosť prevádzkujúca tamojší prístav.

Takmer polovica Nemcov plne podporuje tamojších farmárov v ich protestoch proti vládou plánovanému znižovaniu dotácií. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre agentúru DPA uskutočnil inštitút YouGov.

Protesty pokračovali v stredu tretím dňom. Až 45 percent respondentov prieskumu pritom vyjadrilo názor, že kroky demonštrantov sú plne opodstatnené. Ďalších 27 percent sa domnieva, že protesty sú "do istej miery opodstatnené". Približne jeden z piatich respondentov s protestmi nesúhlasil čiastočne alebo vôbec.

image

Nemcom došla trpezlivosť s vládou. Krajinu ochromil protest, ktorý má veľkú podporu

Ďalší prieskum agentúry YouGov zároveň ukázal, že zhromaždenia a blokády pomocou traktorov sa dotkli jednej pätiny ľudí v krajine, píše DPA. Prieskum však nezisťoval, do akej miery; napríklad či uviazli v zápchach, zostali pracovať z domu, alebo cestovali obchádzkou. Zatiaľ nevznikli výrazné problémy v zásobovaní.

V stredu došlo k rozsiahlym demonštráciám s množstvom traktorov v mestách Drážďany a Augsburg. Poľnohospodári v Bremerhavene zablokovali prístupové cesty, a tým aj prevádzku kontajnerového terminálu, uviedla spoločnosť prevádzkujúca tamojší prístav. Na viacerých miestach Nemecka poľnohospodári opätovne zablokovali prístupové cesty na diaľnice.

Nemecké združenie poľnohospodárov  kritizuje vládne zámery zrušiť podporu pre tento sektor - najmä zníženie dane z motorových vozidiel. Vláda časť opatrení stiahla, to však odborom nestačí a na tento týždeň zvolali protesty.

Podľa vedenia odborov si poľnohospodári vyhradili právo podniknúť ďalšie akcie aj po 15. januári, píše DPA. "Demonštrácie nie sú zamerané proti obyvateľstvu," upozornil riaditeľ združenia Joachim Rukwied.

Spolkový kancelár Olaf Scholz sa vo štvrtok plánuje stretnúť s predákmi demonštrujúcich poľnohospodárov z Brandenburska, potvrdil v stredu hovorca vlády v Berlíne Steffen Hebestreit. Kancelár chce podľa neho opätovne vysvetliť pozíciu spolkovej vlády. "Táto pozícia je však jasná," dodal hovorca.

01 - Modified: 2023-12-18 17:17:00 - Feat.: 1 - Title: Nemeckí poľnohospodári sa vydali do ulíc Berlína na traktoroch. Proti škrtom hrozia celoštátnymi štrajkami
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:10