Ukrajinské opevnenia - dračie zuby a ostantný drôt na poli neďaleko frontovej línie pri Kupiansku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko preberá iniciatívu, Ukrajina presunula svoju pozornosť inde. Jej armáda sa pustila do veľkého budovania

11.01.2024, 14:15
Autor:
ČTKČTK

Podľa vojenských analytikov má opevnenie ukrajinskej armáde pomôcť čeliť útokom inváznych vojsk a zároveň umožniť jej regeneráciu.

Ukrajinské jednotky po vlaňajšej protiofenzíve zmarenej ruskou inváznou armádou prechádzajú na defenzívnejšie postavenie a krajina posilňuje výstavbu opevnenia.

Napísala to dnes agentúra Reuters, ktorá ako príklady intenzívnejšieho opevňovania spomína nové obranné línie, ktoré jej reportéri videli blízko mesta Kupjansk na severovýchode Ukrajiny alebo v Černihivskej oblasti na severe krajiny.

Opevnenie sa do istej miery podobá na to, ktoré vybudovalo Rusko na okupovanom juhu a východe, píše Reuters. Podľa vojenských analytikov má ukrajinskej armáde pomôcť čeliť útokom inváznych vojsk a zároveň umožniť jej regeneráciu, zatiaľ čo Moskva preberá iniciatívu na bojisku.

image

Nová os zla. Ako sa brániť, aby Irán, Rusko, Čína a KĽDR neboli pre svet ešte väčšou hrozbou

"Keď sa vojaci pohybujú, prechádzajú polia, zaobídete sa bez opevnenia. Ale akonáhle sa zastavia, musíte sa okamžite zakopať do krajiny," povedal neďaleko Kupjansku jeden z ukrajinských armádnych ženistov.

Dračie zuby a ostnatý drôt

V stredu reportéri Reuters navštívili zákopy, ktoré Ukrajinci hĺbia pomocou bagra aj lopát na bližšie neurčenom mieste v Černihivskej oblasti pri ruských hraniciach. "Keď civilisti odvedú svoju prácu (budovanie pozícií), husto ich zamínujeme," povedal novinárom na mieste Serhij Najev, veliteľ spoločných ukrajinských síl, ktorý dohliada na severný vojenský sektor.

"(Práce pokračujú) pozdĺž celej severnej operačnej zóny... V Sumskej a Černihivskej oblasti, aj tu v smere na Kyjev," dodal. "Betónové konštrukcie, ostnatý drôt... ‘dračie zuby‘ (betónové ihlanovité zátarasy). Bude to súvislá betónová prekážka pre obrnené vozidlá, "opísal veliteľ, podľa ktorého armáda za posledné mesiace rozšírila obranné opevnenia na severe krajiny o 63 percent.

image

Turecko, Bulharsko a Rumunsko podpísali dohodu o odmínovaní Čierneho mora

Pri Kupjansku ukázala ukrajinská armáda agentúre nové obranné línie na konci decembra. Jeden zo ženistov popísal, že zvyčajne najprv pokladajú dračie zuby, nasleduje ostnatý drôt a míny, ak ich teda použijú.

Ukrajina sa snaží minimalizovať používanie mín, aby si svoje územie príliš nezamorila nebezpečnou muníciou, uviedol ďalší ženista. Niekoľko sto metrov za dračími zubami pokračovali práce na rozšírení siete zákopov, ktoré tam spevňujú drevené trámy a nechýbajú v nich obytné priestory s drevenými poschodovými posteľami.

Minulý mesiac novinári agentúry navštívili novovybudované ukrajinské zákopy v Černobyle pri hraniciach s Bieloruskom, ruským spojencom, ktorého územie Moskva využila vo februári 2022 pre svoju inváziu. Veľké vojenské ženijné vozidlo v zasneženej pôde rylo širokú protitankovú priekopu, opísal Reuters.

Kyjev sa sústredí na citlivé reformy

Prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o výraznom posilňovaní ukrajinských opevnení na konci novembra, urobil tak po tom, čo sa ukrajinskej protiofenzíve nepodarilo rýchlo preraziť ruské línie.

Kyjev ubezpečuje, že naďalej usiluje o znovudobytie všetkých okupovaných území, ale v tejto chvíli sa podľa Reuters sústredí na politicky citlivé reformy týkajúce sa odvodov vojakov s cieľom doplniť armádne stavy a na riešenie nedostatku delostrelectva na fronte.

image

Prímerie by Rusku pomohlo vyriešiť nedostatok zbraní, varuje Zelenskyj

S klesajúcimi zásobami ukrajinskej delostreleckej munície klesla miera ruských strát, čo Moskve uľahčuje generovanie nových jednotiek a časom by jej to mohlo umožniť otvoriť nové línie útoku, uviedol Jack Watling z londýnskeho think-tanku Royal United Services Institute (RUSI).

"Na ukrajinskej strane sa snažia minimalizovať vlastné straty, ale tiež regenerovať útočnú bojovú silu," dodal Watling, podľa ktorého by opevnenie mohlo slúžiť aj na obranu ukrajinských síl po jej krídlach, až Ukrajinci prejdú do ofenzívy.

Zelenskyj chce posilniť opevnenia 

Ruská armáda medzitým podľa analytikov zvyšuje tlak v okolí miest, ako je Kupjansk, Lyman alebo Avdijivka.

Podľa Zelenského je potrebné posilniť opevnenie a práca na nich zintenzívnila okolo trojice spomínaných miest, ďalej v Doneckej oblasti, ktorou prechádza frontová línia, a všeobecne tiež pozdĺž hraníc s Ruskom a Bieloruskom - v Charkovskej, Sumskej, Černihivskej, Kyjevskej, Rivnenskej a Volyňskej oblasti.

image

Spojenci z NATO potvrdili, že budú naďalej posilňovať ukrajinskú obranu. Odsúdili letecké útoky

Kyjev chce posilniť aj obranu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktorej časť Rusi okupujú.

O intenzite a celkovom rozsahu budovania opevnenia nie sú k dispozícii verejne dostupné údaje, poznamenal Reuters a upozornil, že Ukrajina má v niektorých častiach Donbasu na východe krajiny obranné línie od roku 2014, keď Rusko podporilo tamojších separatistických ozbrojencov, ktorí sa potom zmocnili kontroly nad časťou regiónu.

Po celú dobu ruskej invázie je ukrajinská armáda silno opevnená v takých miestach, ako je mesto Avdijivka, ktoré sa nachádzalo blízko frontovej línie už pred ruskou inváziou vo februári 2022 a Moskvou vyslané vojská ju nedokázali ovládnuť ani po takmer dvoch rokoch svojej vojenskej agresie.

01 - Modified: 2024-01-11 10:50:27 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že konflikt na Ukrajine sa stane zabudnutou vojnou, varuje pápež 02 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Správajú sa k nim ako k dobytku. Rusi srbským žoldnierom nadávajú a neliečia ich, tvrdí náborár 03 - Modified: 2024-01-10 18:56:14 - Feat.: 1 - Title: Irán vyvinul pre ruskú armádu nový dron Šáhid-107. Mohol by identifikovať ciele na Ukrajine 04 - Modified: 2024-01-10 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Rusov fascinuje seriál s detskými gangmi. Vidia v ňom budúci rozklad krajiny 05 - Modified: 2024-01-10 15:17:30 - Feat.: 1 - Title: Ukrajine zúfalo chýba západná protivzdušná obrana, váhavosť pomoci nahráva Rusku, vyhlásil Zelenskyj
01 - Modified: 2024-05-09 08:24:52 - Feat.: - Title: Veľká prehliadka v Moskve sa začala so snežením. Ruské jadrové sily sú vždy v pohotovosti, hrozil Putin 02 - Modified: 2024-05-09 07:16:44 - Feat.: - Title: Námestník ruského ministra obrany zostáva vo väzení, čelí obvineniam z úplatkárstva 03 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt 04 - Modified: 2024-05-09 05:51:31 - Feat.: - Title: Pri náletoch na Charkov utrpeli zranenia najmenej štyri deti. Rusi útočili aj na Odesu 05 - Modified: 2024-05-09 05:17:29 - Feat.: - Title: Obvinenia Británie proti vojenskému pridelencovi sú podľa Ruska vymyslené
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 10:37