Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a estónsky prezident Alar Karis. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajine by sa malo umožniť útočiť západnými zbraňami aj vo vnútri Ruska, tvrdí estónsky prezident

11.01.2024, 15:41
Autor:
TASRTASR

V Estónsku je na návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v týchto dňoch podniká cestu po pobaltských štátoch.

Estónsky prezident Alar Karis vo štvrtok apeloval, aby "Ukrajina dostávala od spojencov zbrane bez akýchkoľvek obmedzení". Vyhlásil tiež, že Ukrajine by sa malo umožniť útočiť západnými zbraňami aj vo vnútri Ruska, informuje tlačová agentúra AFP.

V Estónsku je na návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v týchto dňoch podniká cestu po pobaltských štátoch. V stredu bol v Litve a navštívi ešte aj Lotyšsko. Jeho turné je zamerané na posilnenie slabnúcej podpory boja Ukrajiny proti Rusku.

Estónsky prezident Karis na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským vysvetľoval: "Musíme pochopiť, že vo vojne je nevyhnutné útočiť na vojenské objekty agresora, spomaliť nepriateľské sily a oslabiť ich."

image

Rusko preberá iniciatívu, Ukrajina presunula svoju pozornosť inde. Jej armáda sa pustila do veľkého budovania

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski nedávno tiež vyzval západných spojencov, aby poskytli Ukrajine rakety dlhého doletu. Tie totiž Kyjevu pomôžu cieliť na ruské "lokality, z ktorých Rusi odpaľujú muníciu na Ukrajinu, a zasahovať aj ruské veliteľské centrá".

Zelenskyj v Tallinne zopakoval, že Ukrajina má potrebné kvality na to, aby sa stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Argumentoval, že ukrajinská armáda by posilnila východné krídlo obrannej aliancie.

NATO by získalo "armádu s vojenskými skúsenosťami - nie s teoretickými znalosťami, ale s praktickými", dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident vo štvrtok na návšteve Estónska tiež varoval, že akékoľvek prímeria, teda "prestávky" v obrane Ukrajiny proti ruskej invázii iba pomôžu Moskve znovu sa vyzbrojiť a "prevalcovať nás".

"Ak dáme Ruskej federácii dva, tri roky, potom nás jednoducho prevalcuje. Nebudeme takto riskovať... Nebudú žiadne prestávky v prospech Ruska," povedal Zelenskyj počas návštevy Estónska.

image

Prímerie by Rusku pomohlo vyriešiť nedostatok zbraní, varuje Zelenskyj

Prímerie v rusko-ukrajinskej vojne nebude viesť podľa neho k politickému dialógu. Rusko z neho bude len ťažiť, lebo mu to dovolí zväčšiť zásoby munície. Ukrajinský líder povedal, že Rusko rokuje o nákupe rakiet z Iránu a že ruské sily dostali od Severnej Kórey vyše milión kusov munície.

"Niekedy neistota partnerov ohľadne finančnej a vojenskej pomoci Ukrajine iba zvyšuje odvahu a silu Ruska," vyhlásil Zelenskyj ešte v Litve. Podľa neho sa Putin nezastaví na Ukrajine a napadne aj ďalších susedov, ak sa spojenci nezjednotia a nezastavia ho. "On neskončí túto vojnu, kým neskoncujeme my všetci s ním," podotkol.         

Povedal tiež, že ak Ukrajina neodolá Rusku, na rade môžu byť Litva, Lotyšsko, Estónsko a Moldavsko.

01 - Modified: 2024-01-11 10:59:07 - Feat.: 1 - Title: Turecko, Bulharsko a Rumunsko podpísali dohodu o odmínovaní Čierneho mora 02 - Modified: 2024-01-11 10:50:27 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že konflikt na Ukrajine sa stane zabudnutou vojnou, varuje pápež 03 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Správajú sa k nim ako k dobytku. Rusi srbským žoldnierom nadávajú a neliečia ich, tvrdí náborár 04 - Modified: 2024-01-10 20:23:46 - Feat.: 1 - Title: Europarlament na budúci týždeň zrejme prijme uznesenie k situácii v Maďarsku. Orbán zablokoval pomoc Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 03 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 05 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:46