USA a Británia vykonávajú masívne nálety na jemenských povstalcov. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA a Británia spustili rozsiahle údery proti povstalcom v Jemene. Útočia stíhačky, ponorka aj vojnové lode

12.01.2024, 07:29
12.01.2024, 09:58
Autor:
chochoTASRTASR
  • Medzi vojenské ciele patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní.
  • Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že operáciu podporili aj Austrália, Kanada, Bahrajn a Holandsko.
  • Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov varoval, že akýkoľvek útok zo strany USA vyvolá tvrdú vojenskú reakciu.

Spojené štáty a Veľká Británia s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Holandska v noci na piatok podnikli vyše 60 útokov proti proti vojenským pozíciám húsíjských povstalcov na území Jemenu. Americký prezident Joe Biden povedal, že Spojené štáty nebudú jemenským povstalcom Húsíom tolerovať útoky na nákladné lode v Červenom mori, tí plánujú v útokoch stále pokračovať. Americký útok odsúdil Irán aj Hamas.

Britský premiér Rishi Sunak povedal, že britské letectvo uskutočnilo cielené údery proti vojenským zariadeniam Húsíov.

image

Nová os zla. Ako sa brániť, aby Irán, Rusko, Čína a KĽDR neboli pre svet ešte väčšou hrozbou

Prvé odvetné údery

Ide o prvé odvetné údery proti jemenským povstalcom húsíom, ktorí od novembra útočia raketami a dronmi na lodnú dopravu v Červenom mori.

Húsíovia, ktorí majú pod kontrolou väčšinu územia Jemenu, tvrdia, že tak konajú zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas. Ich hovorca označil údery USA a Británie za neopodstatnené, skupina chce lode mieriace do Izraela napádať aj ďalej.

Povstalci podľa jedného z amerických predstaviteľov doteraz nesiahli k odvete a americké a britské námorníctvo v Červenom mori je dobre pripravené sa prípadne brániť. Po vykonaných úderoch však nie je v pláne situáciu v oblasti ďalej eskalovať, dodal.

Biden Húsíom odkázal, že nebude váhať a nariadi ďalšie opatrenia na ochranu ľudí a voľného pohybu tovaru v medzinárodnom obchode na jednej z najdôležitejších obchodných ciest na svete.

Do operácie americkej a britskej armády v Jemene sú zapojené stíhačky, ponorka aj vojnové lode, z ktorých boli vypálené strely Tomahawk, uviedli pre Reuters nemenované zdroje s tým, že oficiálne vyhlásenie by malo byť zverejnené čoskoro.

Medzi vojenské ciele patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní, píše agentúra AP s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných predstaviteľov USA.

image

Ceny ropy rastú kvôli kríze na Blízkom východe a výpadku v Líbyi

Balistické strely

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že údery proti húsíom v Jemene podporili aj Austrália, Kanada, Bahrajn a Holandsko.

Spravodajcovia AP v piatok skoro ráno informovali o štyroch výbuchoch v Saná, hlavnom meste Jemenu. Svedkovia hlásili päť explózií aj v prístavnom meste Hudajdá. Údery USA a Británie medzičasom podľa Reuters potvrdil aj húsíjský predstaviteľ.

Porušenie suverenity, znie z Iránu

Irán, ktorý Húsíov dlhodobo podporuje, útoky odsúdil. „Považujeme ich za jasné porušenie jemenskej suverenity a územnej integrity a za porušenie medzinárodného práva,“ povedal hovorca iránskeho ministerstva zahraničia.

Podľa libanonského šiitskeho hnutia Hizballáh tiež podporovaného Teheránom „americká agresia znovu potvrdzuje, že USA sú partnerom sionistického nepriateľa v páchaní tragédií a masakrov v pásme Gazy a regiónu“.

Americké údery na pozície povstalcov v Jemene, dôrazne odsúdilo aj palestínske hnutie Hamas.

Podľa britského premiéra Sunaka jemenskí povstalci svojimi nebezpečnými a destabilizujúcimi útokmi spôsobili zásadné narušenie životne dôležitej námornej trasy, čo viedlo k rastu cien komodít. Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany existujú po útokoch predbežné známky, že „schopnosti Húsíov útočiť utrpeli“.

Americký minister obrany Lloyd Austin povedal, že útoky mierili na lokality spojené s húsíjskými bezpilotnými lietadlami, balistickými strelami a strelami s plochou dráhou letu, pobrežnými radarmi a zariadeniami na kontrolu vzdušného priestoru.

image

Kríza v Červenom mori predražuje námornú dopravu a môže zvýšiť infláciu, tvrdia analytici

Rusko zvoláva bezpečnostnú radu

Rusko kvôli americkým a britským útokom na Jemen požiadalo, aby sa v piatok zišla Bezpečnostná rada OSN. Schôdzka je naplánovaná na 16.00 stredoeurópskeho času.

Sami Rusi pritom rozpútali a vedú vojnu na Ukrajine, ktorú nazývajú špeciálna vojenská operácia.

Na zdržanlivosť a zabránenie eskalácii vyzvala Saudská Arábia. Jej ministerstvo zahraničia uviedlo, že krajina situáciu sleduje s veľkým znepokojením. Rijád v posledných mesiacoch viedol mierové rokovania s Húsíami, ktorí v uplynulých rokoch ovládli veľkú časť Jemenu, najmä pri pobreží Červeného mora. Saudská Arábia stála na čele Západom podporovanej koalície, ktorá sa povstalcom postavila.

Varovanie pred odvetou

Popredný predstaviteľ jemenských húsíjských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí vo štvrtok varoval, že akýkoľvek útok zo strany USA na ich pozície v Jemene vyvolá tvrdú vojenskú reakciu.

Washington predtým tvrdil, že húsíovia vypálili balistickú strelu na medzinárodné námorné trasy v Adenskom zálive. Podľa Reuters išlo o 27. útok týchto povstalcov od 19. novembra.

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov prijala v stredu rezolúciu, v ktorej odsúdila útoky jemenských húsíjských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a vyzvala na ich okamžité zastavenie. Rezolúciu podporilo 11 krajín, hlasovania sa zdržali Rusko, Čína, Alžírsko a Mozambik.

01 - Modified: 2024-01-11 23:10:30 - Feat.: 1 - Title: Londýn v noci spolu s USA udrie na pozície Húsíjov v Jemene, píše britská tlač 02 - Modified: 2024-01-11 21:04:33 - Feat.: 1 - Title: Panamský prieplav sužuje sucho, Maersk vyloží náklad z lodí na vlaky 03 - Modified: 2024-01-11 15:37:36 - Feat.: 1 - Title: Vznik palestínskeho štátu by pomohol izolovať Irán, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-01-08 15:53:20 - Feat.: 1 - Title: Kontajnerový gigant zastavuje rezervácie lodí do Izraela pre útoky v Červenom mori. Trase sa vyhnú 05 - Modified: 2024-01-08 15:34:53 - Feat.: 1 - Title: Dopravcovia Červené more obchádzajú dlhšou trasou. DHL vyzvala klientov, aby upravili plány zásob 06 - Modified: 2024-01-07 17:32:26 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodný námorný obchod sa zmieta v rozbúrených vodách 07 - Modified: 2024-01-06 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako útek z väzenia. Najľudnatejšia krajina bez mora si ide prenajať prístav, krehká rovnováha je ohrozená
01 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 02 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 03 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:54