Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija ​Zacharovová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Americké a britské údery proti povstalcom v Jemene sú prekrúcaním rezolúcií Bezpečnostnej rady, tvrdí Rusko

12.01.2024, 10:17
Autor:
ČTKČTK

USA s Britániou a s podporou Austrálie, Kanady, Holandska a Bahrajnu udreli zo vzduchu a z mora proti vojenským pozíciám húsíjskych povstalcov na území Jemenu.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes kritizovalo nočné americké a britské údery proti povstalcom v Jemene s tým, že sú ďalším príkladom prekrúcania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Rada len deň pred údermi vyzvala povstalcov na okamžité zastavenie útokov na obchodné lode v Červenom mori. Práve kvôli nim v noci na dnes USA a Británia k útokom v Jemene prikročili.

"Americké letecké útoky na Jemen sú ďalším príkladom prekrúcania rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zo strany Anglosasov," povedala dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Dodala, že americké a britské údery sú "úplným ignorovaním medzinárodného práva" a "eskalujú situáciu v regióne".

image

USA a Británia spustili rozsiahle údery proti povstalcom v Jemene. Útočia stíhačky, ponorka aj vojnové lode

Aj Peking dnes vyjadril znepokojenie ohľadom eskalácie napätia v regióne okolo Červeného mora. "Vyzývame zúčastnené strany, aby sa správali zdržanlivo a predišli rozšíreniu konfliktu," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Vyzvala tiež, aby "všetky strany spoločne udržiavali bezpečnosť medzinárodných vodných ciest a neobťažovali civilné lode, pretože je to škodlivé pre globálnu ekonomiku a obchod".

USA s Britániou a s podporou Austrálie, Kanady, Holandska a Bahrajnu udreli zo vzduchu a z mora proti vojenským pozíciám húsíjskych povstalcov na území Jemenu v reakcii na útoky, ktoré povstalci vedú proti obchodným lodiam v Červenom mori od novembra. Húsíovci svoje akcie odôvodňujú vojnou Izraela v Pásme Gazy, ktorá sa začala 7. októbra teroristickým útokom palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

image

"Smrť Amerike, smrť Izraelu, víťazstvo islamu". Kto sú húsíjskí povstalci, ktorí z Jemenu útočia na lode?

Podporu americko-britským úderom dnes vyjadrili tiež napríklad Francúzsko, Dánsko či Holandsko. "Húsíovia svojimi ozbrojenými akciami nesú extrémne vážnu zodpovednosť za eskaláciu v regióne," uviedlo francúzske ministerstvo zahraničia s odvolaním sa na útoky povstalcov na lode v Červenom mori. Dánsky minister zahraničia Lars Lökke Rasmussen označil americko-britské údery za "akt sebaobrany" a holandský premiér Mark Rutte ich podporil s tým, že majú zabezpečiť voľný pohyb lodí Červeným morom.

Americký prezident Joe Biden Húsíom odkázal, že nebude váhať a nariadi ďalšie opatrenia na ochranu voľného pohybu tovaru na jednej z najdôležitejších obchodných ciest na svete. Námestník britského ministra obrany James Heappey dnes však BBC povedal, že Británia v najbližšom čase neplánuje ďalšie údery proti vojenským cieľom Húsíovcov v Jemene.

"Minulý večer to bola obmedzená, primeraná a nevyhnutná reakcia," uviedol. Rovnako britský premiér Rishi Sunak označil údery za "potrebné a primerané".

01 - Modified: 2024-01-12 08:58:48 - Feat.: 1 - Title: USA a Británia spustili rozsiahle údery proti povstalcom v Jemene. Útočia stíhačky, ponorka aj vojnové lode 02 - Modified: 2024-01-12 08:43:09 - Feat.: 1 - Title: "Smrť Amerike, smrť Izraelu, víťazstvo islamu". Kto sú húsíjskí povstalci, ktorí z Jemenu útočia na lode? 03 - Modified: 2024-01-12 08:19:42 - Feat.: 1 - Title: Čína je znepokojená eskaláciou v Červenom mori po útokoch USA a Británie na povstalcov, bojí sa rozšírenia 04 - Modified: 2024-01-12 07:42:00 - Feat.: 1 - Title: Húsíovia budú v Červenom mori naďalej ostreľovať lode mieriace do Izraela
01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:53