Priaznivci taiwanskej Demokratickej pokrokovej strany oslavujú po víťazstve Lai Ching-teho známeho aj ako William Laj v prezidentských voľbách. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zjednotenie s Taiwanom je podľa čínskej vlády nevyhnutné. Výsledky volieb to nezmenia, tvrdí

13.01.2024, 17:10
Autor:
ČTKČTK

Európska únia vo vyhlásení k voľbám na Taiwane zdôraznila aj potrebu mieru a stability v oblasti Taiwanského prielivu a vyjadrila obavy z rastúceho napätia v oblasti.

Čínska vláda označila dnešné voľby na Taiwane za ukážku toho, že tam vládna strana nemá väčšinu, a zopakovala, že zjednotenie Číny s Taiwanom je nevyhnutné. Spojené štáty v súlade so svojou doterajšou líniou uviedli, že nepodporujú nezávislosť Taiwanu.

Podobne Rusko sa obmedzilo na konštatovanie, že ďalej uznáva politiku jednej Číny. Európska únia zablahoželala všetkým voličom, ktorí sa demokratických volieb zúčastnili bez vymenovania ich zatiaľ neoficiálneho víťaza.

Výsledky volieb

Prezidentské voľby na Taiwane dnes vyhral vládny kandidát a súčasný taiwanský viceprezident William Laj. Jeho Demokratická pokroková strana (DPP) však v parlamentných voľbách prišla o doterajšiu väčšinu v jednokomorovom parlamente.

Čínsky vládny úrad pre záležitosti Taiwanu konštatoval, že výsledky volieb na ostrove nemôžu zastaviť trend smerujúci k zjednoteniu Číny. Taiwan funguje de facto nezávisle od roku 1949, ale Čína ho stále považuje za svoje územie.

image

Víťaz prezidentských volieb na Taiwane prisľúbil obranu pred hrozbami Číny, chce zachovať mier

Čínsky vládny úrad dnes tiež uviedol, že 40-percentný mandát, ktorý Laj v prezidentských voľbách získal, a výsledok jeho strany v parlamentných voľbách ukazujú, že nezastupujú väčšinu verejnosti na ostrove.

Americký prezident Joe Biden podľa Reuters k voľbám na Taiwane povedal, že Washington nepodporuje nezávislosť Taiwanu. Spojené štáty, rovnako ako drvivá väčšina sveta, neuznávajú Taiwan ako samostatný štát, ale podobne ako niektoré krajiny, vrátane Česka, s ním udržiavajú neoficiálne vzťahy. Spojené štáty sú tiež hlavným dodávateľom zbraní na Taiwane.

Postoj Ruska

Aj Moskva sa vyjadrila v súlade so svojou doterajšou líniou. "Postoj Ruska k Taiwanu je dobre známy, konzistentný a nemenný," uviedla k výsledkom volieb hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. "Rusko uznáva len jednu Čínu.. a je proti nezávislosti Taiwanu v akejkoľvek podobe," dodala.

image

Prezidentské voľby na Taiwane vyhral súčasný viceprezident William Laj, chce medzinárodné uznanie nezávislosti

Šéfka japonskej diplomacie Jóko Kamikawaová budúcemu prezidentovi Taiwanu zablahoželala a vyjadrila nádej, že záležitosti okolo jeho krajiny sa budú riešiť dialógom, čo udrží mier a stabilitu v regióne.

"Pre Japonsko je Taiwan mimoriadne dôležitým partnerom a dôležitým priateľom, s ktorým zdieľame základné hodnoty a tešíme sa z úzkych ekonomických i medziľudských vzťahov," uviedla Kamikawaová.

Európska únia vo vyhlásení k voľbám na Taiwane zdôraznila aj potrebu mieru a stability v oblasti Taiwanského prielivu a vyjadrila obavy z rastúceho napätia v oblasti. Podotkla, že Taiwan a EÚ zdieľajú zásady demokracie a právneho štátu.

01 - Modified: 2024-04-27 09:41:02 - Feat.: - Title: Taiwan hlási obnovenú aktivitu čínskej armády v blízkosti ostrova. 12 lietadiel prekročilo hranicu 02 - Modified: 2024-04-27 07:53:37 - Feat.: - Title: Je to súčasť čínskej propagandy. Filipíny popreli existenciu dohody s Čínou o spornom atole v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-26 13:03:43 - Feat.: - Title: Čína bude finančným príspevkom motivovať k výmene starších áut za nové, chce podporiť dopyt 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:08