Poškodená budova po raketových útokoch v Erbile v Iraku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Irak i Kurdistan odsúdili útoky Iránu na protiteheránske skupiny, považujú ich za ohrozenie suverenity

16.01.2024, 10:21
Autor:
TASRTASR

Iracké úrady sú pripravené zverejniť aj výsledky vyšetrovania útokov, aby irackej a medzinárodnej verejnej mienke dokázali "nepravdivosť obvinení zo strany osôb zodpovedných za tieto odsúdeniahodné činy".

Irak v utorok odsúdil raketové útoky susedného Iránu zamerané na protiteheránske skupiny a údajnú izraelskú "špionážnu centrálu" v jeho autonómnom regióne Kurdistan. Podľa Bagdadu ide o útoky na suverenitu Iraku, informovala agentúra AFP.

Vo vyhlásení irackého ministerstvo zahraničných vecí sa uvádza, že iracké vedenie podnikne všetky potrebné právne kroky - vrátane podania sťažnosti Bezpečnostnej rade OSN.

Dôkaz verejnosti

Iracké úrady sú pripravené zverejniť aj výsledky vyšetrovania útokov, aby irackej a medzinárodnej verejnej mienke dokázali "nepravdivosť obvinení zo strany osôb zodpovedných za tieto odsúdeniahodné činy".

Predseda vlády irackého Kurdistanu Masrúr Barzání vo vyhlásení odsúdil iránsky útok na Arbíl ako "zločin proti kurdskému ľudu", informovala v utorok agentúra Reuters.

image

Iránske revolučné gardy zaútočili raketami na údajných teroristov v Iraku a Sýrii, hlásia mŕtvych aj ranených

Pri tomto útoku zahynuli najmenej štyria civilisti a šiesti utrpeli zranenia, uviedla vo vyhlásení bezpečnostná rada kurdskej vlády, ktorá útok tiež označila za zločin.

Medzi obeťami je aj kurdský podnikateľ a niekoľko členov jeho rodiny, ktorí zahynuli, keď ich dom zasiahla najmenej jedna zo striel. Tento podnikateľ mal blízko k vládnucemu klanu Barzáníovcov a vlastnil firmy s veľkými realitnými projektmi v Kurdistane.

Odveta za zabitie veliteľov

Ďalšia raketa dopadla na dom vysokého predstaviteľa kurdskej spravodajskej služby. Zásah dostalo aj centrum kurdských tajných služieb v Arbíle, kde v dôsledku útoku pozastavili premávku na miestnom letisku.

Iránske Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom.

Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na Revolučné gardy.

Izrael sa k tvrdeniu Iránu o zničení údajnej centrály Mosadu v Arbíle bezprostredne nevyjadril.

Irán už v severnom Kurdistane v Iraku v minulosti útočil - tvrdil, že táto oblasť slúži ako základňa pre iránske separatistické skupiny, ako aj pre agentov jeho úhlavného nepriateľa - Izraela.

Bagdad sa pokúsil riešiť iránske obavy zo separatistických skupín v horskom pohraničnom regióne a v rámci bezpečnostnej dohody, ktorú s Teheránom dosiahol v roku 2023, pristúpil k relokácii niektorých členov.

01 - Modified: 2024-01-15 23:13:12 - Feat.: 1 - Title: Iránske revolučné gardy zaútočili raketami na údajných teroristov v Iraku a Sýrii, hlásia mŕtvych aj ranených 02 - Modified: 2024-01-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Táto vojna bude. Americký bezpečnostný analytik vysvetľuje, prečo Washington musí zaútočiť na Irán 03 - Modified: 2024-01-15 18:50:07 - Feat.: 1 - Title: Útoky voči húsíom zasiahli všetky plánované ciele, tvrdí britský premiér. Išlo podľa neho o primeranú reakciu
01 - Modified: 2024-04-26 20:19:20 - Feat.: - Title: Pri útoku dronom na plynové pole v Kurdistane zahynuli štyria Jemenčania 02 - Modified: 2024-04-26 15:27:53 - Feat.: - Title: Irán a Čína sa dohodli na bližšej vojenskej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-25 14:55:54 - Feat.: - Title: Taliansko ostro odsudzuje trest smrti pre iránskeho rappera 04 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 05 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 13:59