Slovenský premiér Robert Fico gestikuluje počas spoločnej tlačovej konferencie s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v Budapešti v utorok 16. januára 2024. FOTO: TASR/DUNA
StoryEditor

Spolupráca Vyšehradskej štvorky bola podľa Fica úmyselne znefunkčnená. Je to tragédia, hovorí

16.01.2024, 15:46
Autor:
TASRTASR

Slovensko a Maďarsko majú podľa slovenského premiéra rovnaký názor aj na budúcnosť Európskej únie vo vzťahu k právu veta.

Je tragédiou, že spolupráca Vyšehradskej štvorky (V4) bola úmyselne znefunkčnená. Vyhlásil to v utorok v Budapešti predseda vlády SR Robert Fico. Na tlačovej konferencii po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom zároveň avizoval, že bude vyvíjať tlak na české predsedníctvo V4, aby zvolalo schôdzku premiérov krajín zoskupenia v záujme riešenia spoločných tém. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

"V4 a spolupráca v rámci V4 bola úmyselne znefunkčnená, pretože je evidentné, že keď sú štyri krajiny pohromade, ktoré reprezentujú 65 miliónov obyvateľov v rámci EÚ, dokážu presadiť veci, ktoré normálne individuálne krajiny presadiť nevedia," povedal Fico. Schôdzka premiérov krajín V4 by podľa neho nemala byť len formálna, ale mali by sa na nej prerokovať témy, ktoré sú dôležité pre tieto štáty.

Diktát veľkých malým

Vlády v Bratislave i Budapešti majú tie isté pohľady na mnohé témy vrátane Ukrajiny či odmietania migračnému paktu EÚ, pokračoval predseda slovenského kabinetu.

image

Orbán prijal Fica v Budapešti so všetkými poctami. Maďarský premiér si dal na privítaní naozaj záležať

SR a Maďarsko majú podľa Fica rovnaký názor aj na budúcnosť Európskej únie vo vzťahu k právu veta. "Ak sa členským štátom EÚ zoberie právo veta a bude sa rozhodovať o zásadných politických a bezpečnostných otázkach nejakou väčšinou, to je začiatok konca EÚ," povedal. V takom prípade by podľa neho nastal "diktát veľkých vo vzťahu k tým malým" a nebolo by možné hovoriť o suverenite a ochrane štátnych záujmov.

Hlasovacie právo v EÚ

Premiéri takisto podľa Fica hovorili o štruktúre biznisu v Maďarsku a SR či o nevyhnutnosti atómovej energie pre dosiahnutie energetickej sebestačnosti. "Bez toho, aby sme mali atómové elektrárne, ťažko budeme môcť garantovať občanom jednej aj druhej krajiny dostatočný a cenovo prístupný objem elektrickej energie," dodal slovenský premiér.

image

Fico nepodporuje Orbána vo všetkom, píše maďarský server pred stretnutím premiérov

Odmietol tiež návrhy odobrať Maďarsku hlasovacie právo v Rade EÚ. Podľa vlastných slov nesúhlasí s tým, aby nejaká členská krajina bola trestaná za to, že bojuje za svoju suverenitu a národnoštátne záujmy. Zdôraznil, že v EÚ by na takýto krok bolo potrebné jednomyseľné rozhodnutie, avšak on ho ako premiér SR nikdy nepodporí.

Zároveň vyslovil želanie, aby boli vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom založené na vzájomnej pomoci, ktorá pripomína nenávratné pôžičky. Ako jeden z príkladov takejto pomoci spomenul maďarský podiel na ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

01 - Modified: 2024-05-06 11:38:35 - Feat.: - Title: Fico odcestoval na oficiálnu návštevu Azerbajdžanu. Rokovať tam bude najmä o ekonomickej spolupráci 02 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 03 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 04 - Modified: 2024-05-05 11:45:56 - Feat.: - Title: Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah, tvrdí predseda SNS. Gröhling hovorí o koaličnej kríze 05 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 07:24